Αμνιοπαρακέντηση

Facebooktwitterpinterest

Η αμνιοπαρακέντηση είναι ειδική διαγνωστική εξέταση. Θα σας την ζητήσει ο γιατρός εφόσον υπάρχει οικογενειακό ιστορικό κληρονομούμενων χρωμοσωμιακών ανωμαλιών από την πλευρά τη δική σας ή του συντρόφου σας.

Η αμνιοπαρακέντηση γίνεται συνήθως μεταξύ της 16ης και της 26ης εβδομάδας, τότε που το έμβρυο περιβάλλεται με αρκετή ποσότητα αμνιακού υγρού. Με την βοήθεια των υπερήχων, ο γιατρός θα εντοπίσει ένα σημείο στο αμνιακό υγρό, όπου εισάγοντας την βελόνα δεν κινδυνεύει να τραυματίσει το έμβρυο και τον πλακούντα. Έπειτα, μέσω του κοιλιακού σας τοιχώματος, εισάγει μια βελόνα στον αμνιακό σάκο και με την σύριγγα αναρροφά 10 με 20 χιλιοστόλιτρα υγρού που περιέχει κύτταρα του εμβρύου και άλλα στοιχεία. Τα κύτταρα αυτά στέλνονται για καλλιέργεια.
Τα αποτελέσματα αυτής της εξέτασης δίνουν πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την υγεία του εμβρύου. Το πρώτο αποτέλεσμα που αφορά τα χρωμοσώματα 13, 18 και 21 καθώς και τα χρωμοσώματα του φύλου δίνεται συνήθως μέσα σε 48 ώρες. Για το αποτέλεσμα της καλλιέργειας που αφορά όλα τα χρωμοσώματα χρειάζεται να περιμένετε τουλάχιστον δύο εβδομάδες.
Οι πληροφορίες που δίνει η εξέταση αυτή είναι:

  • Ύπαρξη χρωμοσωμιακών ανωμαλιών, όπως το σύνδρομο Down
  • Ύπαρξη ανωμαλιών στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως η δισχιδής ράχη και η ανεγκεφαλία
  • Το φύλο του εμβρύου, εφόσον υπάρχει ιστορικό αιμορροφιλίας
  • Η ομάδα αίματος του εμβρύου, σε περίπτωση που απαιτείται ενδομήτρια μετάγγιση αίματος
  • Ο κίνδυνος αποβολής από την εξέταση είναι 1 στις 200 αμνιοπαρακεντήσεις.

Photos taken from http://www.freedigitalphotos.net/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.