Επιλόχειος κατάθλιψη!

Facebooktwitterpinterest
Σύμφωνα με έρευνες, το 10-15% των γυναικών που αποκτούν μωρό εμφανίζουν επιλόχειο κατάθλιψη. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά της κατάθλιψης, όπως καταθλιπτική διάθεση, ανηδονία, διαταραχή ύπνου, διαταραχή όρεξης, απώλεια ενέργειας, χαμηλή αυτοεκτίμηση, δυσκολία στη συγκέντρωση και πρέπει να είναι παρόντα για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μητέρες φτάνουν στο σημείο να μη μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους, αλλά ούτε και το μωρό. Νιώθουν, δε, ένοχες επειδή θεωρούν ότι θα έπρεπε να είναι ευτυχισμένες με την απόκτηση ενός παιδιού.

Η εμφάνιση της επιλόχειου κατάθλιψης ποικίλλει. Μπορεί να εμφανιστεί 1 ή 2 μήνες μετά τη γέννα, μετά από μερικούς μήνες ή μπορεί να κάνει την εμφάνισή της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να συνεχιστεί και μετά τη γέννηση του παιδιού.
Οι περισσότερες καταθλιπτικές μητέρες ανησυχούν ότι μπορεί να κάνουν κακό στο παιδί τους, αλλά αυτό αποτελεί σπάνιο φαινόμενο. Η απόκτηση ενός παιδιού αποτελεί μεγάλη αλλαγή και είναι αναμενόμενο να υπάρχει διακύμανση συναισθημάτων. Μπορεί να ξεσπούν σε κλάματα χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο, να είναι εκνευρισμένες και ανήσυχες.
Δεν είμαστε σίγουροι για τα αίτια που οδηγούν στην εμφάνιση της επιλόχειου κατάθλιψης. Είναι πιο πιθανό, όμως, να συμβεί σε μια γυναίκα που έχει ιστορικό κατάθλιψης, που δεν έχει ένα καλό υποστηρικτικό περιβάλλον ή που βίωσε ένα στρεσογόνο γεγονός κατά την περίοδο της γέννησης του μωρού (θάνατο συγγενικού προσώπου, απώλεια εργασίας, χωρισμό).
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.