Δημογραφική γήρανση!

Facebooktwitterpinterest

Με αφορμή το 13ο Συνέδριο Γεροντολογίας – Γηριατρικής, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε γηράσκοντα πληθυσμό, με ποσοστό 21,4% έναντι 17,2% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών στην Ελλάδα αναλογούν στο 14% του πληθυσμού και σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2020 θα είναι άνω του 20% ενώ το 2030 στο 30%. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα και η Ιταλία καταγράφουν τον τρίτο χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων (9 ‰) στην ΕΕ μετά την Γερμανία (8,4 ‰) και την Πορτογαλία (8,5 ‰).

Η μέση ηλικία των ανθρώπων του πλανήτη αυξάνει με ρυθμό πρωτοφανή για την παγκόσμια ιστορία, ο οποίος πρόκειται να επιταχυνθεί κατά το πρώτο μισό του 21ου αιώνα.

Μεταξύ των εθνών με τη μεγαλύτερη αναλογία ηλικιωμένων, επικρατούν τα ασιατικά και τα ευρωπαϊκά έθνη, ενώ αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση της Ιαπωνίας, όπου το ποσοστό των ατόμων άνω των 65 ετών αναμένεται να προσεγγίσει το 35% το 2025.

Δημογραφική γήρανση ή γήρανση του πληθυσμού είναι η αύξηση της αναλογίας των ηλικιωμένων στον πληθυσμό. Οι σημαντικότεροι παράγοντες της δημογραφικής γήρανσης είναι:

  1. η μείωση της γεννητικότητος
  2. η επίδραση της μείωσης της θνησιμότητος
  3. η μεταναστευτική κίνηση
  4. ο ρόλος της εσωτερικής μετανάστευσης
  5. η αρχική κατανομή του πληθυσμού
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.