Τι είναι η λαπαροσκοπική χειρουργική

Λαπαροσκοπική χειρουργική Facebooktwitterpinterest
Είναι η τεχνολογικά εξελιγμένη χειρουργική που επιτρέπει τη διενέργεια πολύπλοκων επεμβάσεων μέσα από οπές, χωρίς χειρουργικές τομές.
Η λαπαροσκοπική χειρουργική αποτελεί μα από τις σημαντικότερες εξελίξεις στη Χειρουργική – από αρκετούς θεωρείται η σημαντικότερη ανακάλυψη του 20ου αιώνα, γιατί με την ελαχιστοποίηση του τραύματος και του πόνου δημιούργησε νέα δεδομένα αναφορικά με τη φροντίδα του χειρουργικού ασθενούς.Βέβαια, η έννοια της λαπαροσκόπησης δεν ήταν άγνωστη στην ιατρική, άν λάβει κανείς υπ’ όψη ότι το 1891 ο Kelling “κοιλιοσκόπησε” για πρώτη φορά την κοιλιά ενός σκύλου. Η άμεση λαπαροσκόπηση για διαγνωστικούς λόγους ήταν επίσης γνωστή στη γυναικολογία, τουλάχιστον δύο δεκαετίες πριν την εμφάνιση των σύγχρονων οπτικών ινών και της τεχνολογίας βίντεο. Η πρώτη λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση σε άνθρωπο (χολοκυστεκτομή) έγινε το 1987 από τον Philippe Mouret .Πώς γίνονται οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις; Στη λαπαροσκοπική χειρουργική χρησιμοποιούνται ειδικά σχεδιασμένα εργαλεία διαφορετικά από αυτά της κλασσικής χειρουργικής. Τα εργαλεία εισέρχονται στό σώμα του ασθενούς μέσα από ειδικά αυλοειδή όργανα εφοδιασμένα με αεροστεγή βαλβίδα που ονομάζονται trocars. Για την όραση χρησιμοποιούνται video-κάμερα και οπτικές ίνες. Για να δημιουργηθεί ο απαραίτητος χώρος για εργασία, χρησιμοποιείται βιολογικά συμβατό αέριο (CO2) ή ειδικά μπαλόνια. Για να απωθηθούν τα ενδοκοιλιακά όργανα, χρησιμοποιούνται ειδικά άγκιστρα και απωθητήρες.

Ανοιχτή και λαπαροσκοπική επέμβαση. Η ελαχιστοποίηση του τραύματος, της απώλειας αίματος και της κάκωσης των ιστών είναι σημαντικοί παράγοντες για την ανάρρωση και τον περιορισμό των επιπλοκών.

Πλεονεκτήματα λαπαροσκοπικής χειρουργικής.

Ελάχιστο χειρουργικό τραύμα.
Καλύτερη εικόνα του χειρουργικού πεδίου (μεγέθυνση 10-15 φορές, καλύτερος φωτισμός).
Μικρότερος τραυματισμός των ιστών και ελάχιστη απώλεια αίματος.
Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικού άλγους.
Γρήγορη ανάρρωση και έξοδος από το νοσοκομείο, ταχεία επάνοδος στην εργασία.
Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικών επιπλοκών (λοιμώξεις, κήλες, αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές).
Το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Μειονεκτήματα λαπαροσκοπικής χειρουργικής.

Τα σπουδαιότερα είναι το υψηλότερο κόστος των λαπαροσκοπικών εργαλείων και υλικών και η ανάγκη μακρόχρονης εκπαίδευσης. Τα λαπαροσκοπικά χειρουργικά υλικά και μηχανήματα (πχ συρραπτικά εργαλεία) είναι συνήθως πολύ ακριβότερα από τα αντίστοιχα της ανοιχτής χειρουργικής. Οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις είναι πιό δύσκολες για τον μέσο χειρουργό και απαιτούν αθροιστική εμπειρία από ένα σχετικά μεγάλο αριθμό περιστατικών (20-50 ανάλογα με την επέμβαση) προκειμένου να ξεπεραστούν οι επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν στη φάση της εκμάθησης.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.