Χρήσιμες Πληροφορίες για τις παθήσεις των Αιμορροΐδων και την Αντιμετώπισή τους.

Απαντήσεις για τις αιμορροΐδες Facebooktwitterpinterest

  Τί είναι η αιμορροΐδοπάθεια;

Οι αιμορροΐδες είναι φυσιολογικές ανατομικές δομές που όλοι οι άνθρωποι έχουν στην περιοχή του πρωκτού. Σχηματίζουν ένα δίκτυο από «αγγειακά μαξιλάρια» (vascular cushions), τα οποία δροuν προστατευτικά κατά τη διάρκεια της αφόδευσης και υποβοηθούν στη σύγκλειση του πρωκτού, συμβάλλοντας έτσι κατά ένα μέρος στην εγκράτεια.

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι η πάθηση των αιμορροΐδων, κατά την οποία οι αιμορροΐδες διογκώνονται, χαλαρώνουν και ορισμένες φορές προπίπτουν, με αποτέλεσμα να ψηλαφόνται σαν όζοι που προβάλλουν από τον πρωκτό. Σε αυτό το στάδιο, πολύ συχνά αιμορραγούν, ιδίως όταν ερεθίζονται από τη διέλευση σκληρών κοπράνων.

  Τί προκαλεί την αιμορροΐδοπάθεια;

Οποιοσδήποτε παράγοντας αυξάνει την πίεση του αίματος μέσα στο αιμορροϊδικό αγγειακό δίκτυο, προκαλλώντας στάση του αίματος, συμβάλλει στην ανάπτυξη αιμορροϊδοπάθειας. Τέτοιοι παράγοντες είναι η δυσκοιλιότητα, οι πολλές και ανεξέλεγκτες διαρροϊκές κενώσεις, η εγκυμοσύνη και ο τοκετός, η παχυσαρκία, ο χρόνιος βήχας και η κίρρωση του ήπατος.

  Πώς αντιμετωπίζεται η αιμορροϊδοπάθεια;

Η αιμορροϊδοπάθεια αντιμετωπίζεται με τις εξής μεθόδους:

1) Ελαστική περίδεση: Πρόκειται για την εφαρμογή ενός ελαστικού δακτυλίου γύρω από την αιμορροΐδα, με αποτέλεσμα τον «στραγγαλισμό» της αιμορροΐδας και τη διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος. Η αιμορροΐδα τελικά συρρικνώνεται
και αποπίπτει. Η μέθοδος εφαρμόζεται πολύ εύκολα στο εξωτερικό ιατρείο, χωρίς αναισθησία και κυρίως αφορά 1ου και 2ου βαθμού αιμορροϊδοπάθεια. Η ελαστική περίδεση έχει υψηλά ποσοστά υποτροπής και γι’αυτό πολλές φορές χρειάζεται να επαναληφθεί.

2) Σκληροθεραπεία:  Είναι η έγχυση μίας χημικής ουσίας στην αιμορροΐδα, που έχει σαν συνέπεια τη συρρίκνωσή της. Πραγματοποιείται στο εξωτερικό ιατρείο, χωρίς αναισθησία και επίσης έχει υψηλά ποσοστά υποτροπής. Ενδείκνυται για μικρές αιμορροΐδες.

3) Φωτοπηξία (Infrared photocoagulation): Είναι ο καυτηριασμός της αιμορροΐδας με υπέρυθρη ακτινοβολία. Επίσης έχει υψηλά ποσοστά υποτροπής.

4) Χειρουργική αντιμετώπιση υπό γενική ή περιοχική αναισθησία:
Αυτή πραγματοποιείται με τις εξής μεθόδους:

α) Κλασσική αιμορροϊδεκτομή: Είναι η χειρουργική αφαίρεση των αιμορροϊδικών όζων, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορα μέσα (κλασσική διαθερμία, διπολική διαθερμία Ligasure, Laser, ανοικτή ή κλειστή μέθοδο)

β) Αιμορροϊδοπηξία με χρήση ειδικού συρραπτικού μηχανήματος (PPH: Procedure for Prolapse and Haemorrhoids)

γ) Απολίνωση Αιμορροϊδικών Αρτηριών με χρήση Υπερήχων (HAL: Haemorrhoidal Arterial Ligation). Η τεχνική αυτή μπορεί να συνοδεύεται και από αντιμετώπιση και ανάταξη της πρόπτωσης των αιμορροΐδων, είτε με τη μέθοδο THD (Transanal Haemorrhoidal Dearterialisation – Δείτε το βίντεο), είτε με τη μέθοδο HAL-RAR (Haemorrhoidal Arterial Ligation – RectoAnal Repair – Δείτε το βίντεο).

Όλες οι προαναφερθείσες τεχνικές συνοδεύονται από διαφορετικό βαθμό δυσφορίας και πόνου, αλλά και διαφορετική αποτελεσματικότητα και ποσοστά υποτροπής.

•  Χρήσιμες συμβουλές μετά από το χειρουργείο

Επιστροφή στο σπίτι: Θα εξαρτηθεί από τη γενική κατάσταση της υγείας σας και από το επίπεδο του πόνου και της δυσφορίας, που θα αισθάνεστε μετά την επέμβαση. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι σε θέση να επιστρέψουν σπίτι μετά από 1-2 ημέρες. Ορισμένες τεχνικές επιτρέπουν την έξοδο από το νοσοκομείο, ακόμα και την ίδια ημέρα. Μπορεί να αισθάνεστε λίγο πιο κουρασμένοι για τις πρώτες ημέρες, αλλά αυτό είναι αναμενόμενο λόγω της αναισθησίας.

Πόνος: Θα έχετε κάποιο βαθμό ενόχλησης, που συνήθως αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα (Depon, Ponstan, Lonarid-N). Μετά από λίγες ημέρες, η ενόχληση θα πρέπει να υποχωρήσει τελείως. Με ορισμένες από τις τεχνικές που προαναφέρθηκαν ο πόνος είναι ελάχιστος εώς καθόλου.

Το τραύμα: Μετά την επέμβαση μπορεί να υπάρχουν λίγες γάζες πάνω από το τραύμα, κολλημένες με απλή ταινία/τσιρότο. Αυτές μπορεί να λερωθούν με λίγο αίμα τις πρώτες ώρες μετά το χειρουργείο. Οι γάζες συνήθως ξεκολλούν από μόνες τους την επόμενη ημέρα (αν όχι, τότε μπορείτε να τις αφαιρέσετε εσείς, ή ο γιατρός σας). Το τραύμα είναι συνήθως λίγο υγρό για τις πρώτες λίγες ημέρες και μπορεί να υπάρχει ένα κιτρινωπό έκκριμα ή και λίγο αίμα κατά την περίοδο αυτή. Ίσως είναι χρήσιμο να χρησιμοποιείτε ένα μικρό σερβιετάκι για λίγες ημέρες, για να μην λερώνεται το εσώρουχό σας.

Ράμματα: Εάν υπάρχουν ράμματα στην περιοχή, αυτά θα απορροφηθούν και θα πέσουν από μόνα τους σε λίγες ημέρες. Αυτό μπορεί να συνοδεύεται από πολύ μικρή απώλεια αίματος (σταγόνες).

Άλλα συμπτώματα: Μπορεί να υπάρχει ελαφρύ μελάνιασμα της περιοχής – αυτό είναι αναμενόμενο και θα υποχωρήσει μόνο του σε λίγες ημέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρήσετε ότι έχετε δυσκολία να συγκρατήσετε αέρια, όμως αυτό είναι προσωρινό και θα βελτιωθεί σε λίγες ημέρες.

Πλύσιμο/Υγιεινή της περιοχής: Μόλις αφαιρεθούν οι γάζες, μπορείτε να πλυθείτε στην περιοχή με σαπούνι και τρεχούμενο νερό (όχι να βυθιστείτε στην μπανιέρα),. Μπορείτε να πλένεστε όσο συχνά θέλετε και οπωσδήποτε μετά από κάθε φορά που ενεργείστε. Μετά από κάθε πλύσιμο σκουπιστείτε, ακουμπώντας ελαφρά στην περιοχή μία μαλακή πετσέτα (μην τρίβετε την περιοχή).

Δυσκοιλιότητα: Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα μετά το χειρουργείο. Το σφίξιμο και η πίεση στην περιοχή μπορεί να προκαλέσουν πόνο και αιμορραγία. Η διατροφή σας πρέπει να είναι υγιεινή και να περιλαμβάνει φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά. Πρέπει επίσης να καταναλώνετε τουλάχιστον 8–10 ποτήρια νερό την ημέρα. Μετά την έξοδό σας από το νοσοκομείο, θα σας χορηγηθούν παυσίπονα και ήπια καθαρτικά, που θα σας βοηθήσουν για να νιώθετε πιο άνετα και να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα (Προσοχή: η κατάχρηση των αναλγητικών μπορεί να επιδεινώσει τη δυσκοιλιότητα και θα πρέπει να αποφεύγεται). Εάν παρατηρήσετε διαρροϊκές κενώσεις, αυτές συνήθως οφείλονται σε υψηλές δόσεις καθαρτικών και θα πρέπει, σε συνεννόηση με το γιατρό σας να τις μειώσετε.

Οδήγηση: Μπορείτε να οδηγήσετε, μόλις αισθανθείτε πιο άνετα, συνήθως σε 4-5 ημέρες από το χειρουργείο.  Οι πολλοί κραδασμοί μπορεί να προκαλέσουν πόνο ή και μικρή αιμορραγία. Ο πόνος μπορεί να επηρεάσει τα αντανακλαστικά σας.

Σεξουαλικές επαφές: Μπορείτε να έχετε σεξουαλικές επαφές, μόλις υποχωρήσουν οι ενοχλήσεις στην χειρουργημένη περιοχή.

Εργασία: Μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας, συνήθως μετά από 1-2 εβδομάδες.

Επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας εάν:
    Έχετε πυρετό άνω των 37,5 οC.
    Έχετε μεγάλη απώλεια αίματος.
    Έχετε πολύ πόνο, που δεν υποχωρεί με απλά παυσίπονα.
    Έχετε δυσκολίες στην ούρηση.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.