Θηλασμός…μοναδικός και αναντικατάστατος

Θηλασμός...μοναδικός και αναντικατάστατος Facebooktwitterpinterest

Όσες γυναίκες θηλάζουσες υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, φτιάχνουν η καθεμία διαφορετικό γάλα. Και κάθε φορά, η ίδια γυναίκα, θα έχει διαφορετικό γάλα για το παιδί της και σε γεύση και σε θρεπτικά συστατικά. Τη στιγμή που η βιομηχανία, δεν μπορεί καν να το ¨μιμηθεί¨ μια γυναίκα παράγει κάτι μοναδικό και αναντικατάστατο.

Ο θηλασμός, αποδεικνύεται από πολλές έρευνες, έχει μακροχρόνια επίδραση στη δυνατότητα μάθησης και στην ευφυΐα του παιδιού. Προστατεύει από εμφάνιση αλλεργιών στα βρέφη, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου και διαβήτη καθώς επίσης και παχυσαρκίας στην ενήλικη ζωή.
Ο θηλασμός όμως προστατεύει και τη μαμά , από καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών. Και η μήτρα θα επανέλθει πιο γρήγορα στη θέση της.

Επίσης, τα παιδιά που μεγαλώνουν με μητρικό γάλα ανταποκρίνονται καλύτερα σε στρεσογόνες συνθήκες σε σχέση με όσα δεν έχουν θηλάσει σύμφωνα με Σουηδική έρευνα του ινστιτούτου Καρολίνσκα.

Η μητέρα ακούει τις ανάγκες του βρέφους!
Από τη στιγμή, που η μαμά κυοφορεί και κατά το θηλασμό, της ¨κόβεται¨ η περίοδος, είναι μια αντίδραση – αυτοσυντήρησης, το σώμα της κάνει ¨οικονομία¨ ώστε να παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά στο έμβρυο.
Προτεραιότητα σε θρεπτικά, θα έχει το έμβρυο, αφήνοντας τη μαμά εκτεθειμένη. Το έμβρυο θα πάρει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται σίδηρο , ασβέστιο ( με κάθε τρόπο αντλώντας ακόμα από το ίδιο το σώμα της μαμάς, όταν η διατροφή της είναι ελλιπής ) και μετά θα καλύψει τις ανάγκες της η μαμά. Οι αποθήκες σιδήρου του βρέφους θα είναι γεμάτες και θα το συντηρήσουν, μέχρι να μπει σε κανονικό φαγητό, αφού η διατροφή του τους 6 πρώτους μήνες είναι αποκλειστικά το γάλα (είναι σχετικά φτωχή πηγή, σιδήρου)

Η σύσταση του γάλακτος, διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, ανάλογα με τη διατροφή που κάνει και τις ανάγκες του βρέφους. Το γάλα της μητέρας που γέννησε πρόωρα έχει έξτρα πρωτεΐνες, θερμίδες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που θα στηρίξει ακόμα καλύτερα το βρέφος. Ακόμα και σε δίδυμα η σύσταση του γάλακτος είναι διαφορετική, καλύπτοντας τις ανάγκες που έχει το κάθε βρέφος. Κατά τις βραδινές ώρες, το γάλα, εμφανίζει μεγάλα ποσά μελατονίνης, μια ορμόνης του σώματος που φέρνει ύπνο !

Σύσταση του μητρικού γάλακτος
Το γάλα, αποτελείται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό σε νερό και το βρέφος ενυδατώνεται. Στην αρχή το γάλα, είναι πιο ¨νερουλό¨ και δίνει πιο πολύ λακτόζης , προς το τέλος το γάλα, γίνετε πιο ¨παχύ¨ γιατί , στο τέλος του γεύματος, περιέχεται το μεγαλύτερο ποσοστό λίπους και θερμίδων. Το βρέφος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προτιμά να κάνει μικρά και συχνά γεύματα, γιατί νιώθει πιο πολύ την ανάγκη να ενυδατωθεί. Αντίθετα κατά τους χειμερινούς μήνες θα κάνει πιο πλήρη και γεμάτα αλλά αραιά γεύματα.
Οι πρωτεΐνες, του μητρικού γάλακτος έχουν σύσταση που είναι η ιδανική για το ευαίσθητο στομάχι του βρέφους, επίσης δεν επιβαρύνουν, τα νεφρά και το ήπαρ. Οι πρωτεΐνες του ¨ξένου γάλακτος¨ είναι πιο δύσπεπτες και δεν απορροφώνται ικανοποιητικά. Σε μικρότερη ποσότητα μητρικού γάλακτος καλύπτονται καλύτερα οι ανάγκες του βρέφους.
Οι υδατάνθρακες είναι σημαντική πηγή ενέργειας και περιέχονται στο μητρικό γάλα σε μεγαλύτερη ποσότητα απ ότι στο αγελαδινό. Η λακτόζη, που είναι ο κυριότερος υδατάνθρακας, βοηθά στη ταχεία απορρόφηση του ασβεστίου και του μαγνησίου. Στο μητρικό γάλα περιέχεται και το ένζυμο λακτάση, που βοηθάει στο μεταβολισμό της λακτόζης, οπότε και στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος του βρέφους.
Τα λίπη παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών, την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την καλή λειτουργία της όρασης. Τα λίπη του μητρικού γάλακτος είναι μακρά πολυακόρεστα λίπη, έχουν δηλαδή, τέτοια σύνθεση που τα κάνει πιο εύπεπτα από αυτά του αγελαδινού γάλακτος. Το ένζυμο λιπάση βοηθά στη διάσπασή τους και δεν περιέχεται στο τροποποιημένο γάλα αγελάδας. Εκτός από αυτό, τα μακρά πολυακόρεστα λίπη παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, που σε αυτή την περίοδο μεγαλώνουν με ραγδαίους ρυθμούς.

Η μητέρα προσφέρει στο μωρό της έτοιμα αντισώματα θωρακίζοντας την υγεία του.
Σε μία σταγόνα μητρικού γάλακτος, υπάρχουν 10.000 – 13.500.00 ¨ζωντανά¨ κύτταρα, τα οποία ενισχύουν το αμυντικό σύστημα του βρέφους που θηλάζει, προστατεύοντας το. Τα αντισώματα και τα ένζυμα είναι ουσίες πολύπλοκες, που δεν μπορούν να κατασκευαστούν από τη βιομηχανία, είναι δηλαδή αναντικατάστατες!

Οι συγκεντρώσεις των θρεπτικών, μεταβάλλονται ανάλογα με το πόσο πλήρης είναι η διατροφή της μητέρας.

Ακόμα και η γεύση, θα είναι διαφορετική, ανάλογα με το τι έχει καταναλώσει η μητέρα, αν για παράδειγμα έχει καταναλώσει σκόρδο , πράσο θα έχει αντίστοιχη γεύση, γι αυτό τα βρέφη που θήλασαν δέχονται πιο εύκολα τις στερεές τροφές.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.