Φάρμακο κατά της Κατάθλιψης η Μεσογειακή Διατροφή

Facebooktwitterpinterest

Όλοι γνωρίζαμε μέχρι τώρα τα ευεργετικά αποτελέσματα της μεσογειακής διατροφής στην αρτηριακή πίεση, στα καρδιοαγγειακά προβλήματα, στην προστασία από πολλές μορφές καρκίνου, στο άσθμα, στον διαβήτη τύπου 2 και σε πολλές άλλες παθήσεις. Ωστόσο η ευεργετική επίδραση της μεσογειακής δίαιτας, όπως δείχνουν πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, αφορά και την κατάθλιψη. Σύμφωνα με μια νέα Ισπανικής προέλευσης επιστημονική μελέτη, περιορίζονται μέχρι 30% οι πιθανότητες να εμφανιστεί κατάθλιψη σε άτομα που καταναλώνουν πολλά φρούτα, λαχανικά, ψάρια, δημητριακά και περιορίζουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.
Η έρευνα, μελέτησε περισσότερους από 10.000 ενήλικες για μια τετραετία και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ψυχιατρικής «Archives of General Psychiatry» της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης. Οι Ισπανοί επιστήμονες επεσήμαναν την ανάγκη να γίνουν και άλλες παρεμφερείς μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα πορίσματα της δικής τους έρευνας.

Η μεσογειακή διατροφή όπως είναι γνωστό περιλαμβάνει τη χρήση ελαιολάδου, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και γαλακτοκομικών προϊόντων, μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και συχνή κατανάλωση οσπρίων, λαχανικών, φρούτων, μη επεξεργασμένων ξηρών καρπών, δημητριακών και ψαριών.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι ακόμα και αν απομονωθούν άλλοι παράγοντες, όπως η ανταγωνιστική και αγχώδης προσωπικότητα, η οικογενειακή κατάσταση κ.λ.π., εξακολουθεί να ισχύει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η αποδοχή της μεσογειακής διατροφής, τόσο περιορισμένες είναι οι πιθανότητες να εμφανιστεί κατάθλιψη σε ένα άτομο. Η νέα αυτή έρευνα έρχεται να συμβάλει στις αυξανόμενες ενδείξεις από χρόνια για τη σημασία της σωστής διατροφής στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Οι Ισπανοί δεν έχουν ακόμα εντοπίσει τον μηχανισμό μέσω του οποίου η μεσογειακή δίαιτα επιδρά θετικά στον ψυχισμό των ανθρώπων. Σύμφωνα με κάποιους, η διατροφή που περιλαμβάνει το ελαιόλαδο αυξάνει το επίπεδο του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη στον εγκέφαλο του ανθρώπου, γεγονός που επαυξάνει το αίσθημα της ψυχικής και νοητικής ευεξίας, γι’ αυτό εξ άλλου τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά φάρμακα στοχεύουν στην αύξηση της σεροτονίνης. Η μεσογειακή διατροφή επίσης μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος μας και τη λειτουργικότητα των αιμοφόρων αγγείων μας, να καταπολεμήσει τις φλεγμονές και να ανανεώσει την κυτταρική βλάβη που οφείλεται στην έλλειψη οξυγόνου, σε παράγοντες δηλαδή που έχουν αρνητική επίδραση στην κατάθλιψη.

Πολύ σημαντική έρευνα αν αναλογιστεί κανείς και τις πολύ δύσκολες μέρες που διάγουμε και λόγω της οικονομικής κρίσης. Τώρα πια ξέρουμε ότι η Μεσογειακή διατροφή δεν μας ατσαλώνει μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά. Ας την κάνουμε μέρος της ζωής μας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.