Λιποαναρρόφηση

Facebooktwitterpinterest

Η τεχνική αφαίρεσης του τοπικού λίπους με ρύγχος και αρνητική πίεση, ονομάστηκε λιποαναρρόφηση και εφαρμόζεται επιτυχώς τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο αριθμό ασθενών. Με τη λιποαναρρόφηση επιτυγχάνουμε μείωση του αριθμού των λιποκυττάρων στη χειρουργική περιοχή. Στη περιοχή αυτή δεν επιτρέπουμε πλέον συσσώρευση λίπους και επομένως το αποτέλεσμα είναι σταθερό και μόνιμο. Η μέθοδος της λιποαναρρόφησης εφαρμόζεται εδώ και 35 χρόνια και έφερε μεγάλη επανάσταση όταν πρωτοεμφανίστηκε. Ωστόσο οι πλαστικοί χειρουργοί συνεχώς ψάχνουν τρόπους για να εξελίξουν την τεχνική και να παρέχουν στους ασθενείς το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η λιποαναρρόφηση ναι μεν προσφέρει σημαντική μείωσης λίπους, συχνά δε αφήνει στο δέρμα μια αναμενόμενη χαλάρωση και κάποιες φορές ακόμα και επιδείνωση της κυτταρίτιδας ιδίως στους μηρούς. Αυτό είναι το συχνότερο και μεγαλύτερο πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί μετά από μια λιποαναρρόφηση ειδικά όταν πρόκειται για μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα. Ο κορσές και το λεμφικό μασάζ μετά την λιποαναρρόφηση έχουν βελτιώσει κατά πολύ την εικόνα. Ωστόσο οι ραδιοσυχνότητες που έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη για την σύσφιξη του προσώπου μέχρι και σήμερα με καλά αποτελέσματα χρησιμοποιούνται τώρα και στη λιποαναρρόφηση. Οι ραδιοσυχνότητες όταν χρησιμοποιούνται κατά την διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης της λιποαναρρόφησης δίνουν τη δυνατότητα στο γιατρό να είναι πιο επιθετικός στην αύξηση της θερμοκρασίας του χορίου αφού υπάρχει αναισθησία. Πρόκειται για μια ειδική συσκευή που εκπέμπει ραδιοσυχνότητες και είναι ενσωματωμένη με το σύστημα του ρύγχους της λιποαναρρόφησης. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης οι ραδιοσυχνότητες υπερθερμαίνουν το δέρμα πάνω από την περιοχή της λιποαναρρόφησης προκαλώντας τον μηχανισμό της επούλωσης από τον οργανισμό ώστε αυτό να ρικνωθεί. Με τον τρόπο αυτό προκύπτει μια σύσφιξη του δέρματος πάνω από την περιοχή έτσι ώστε με επιτυχία να μειώνονται τα φαινόμενα χαλάρωσης μετά την λιποαναρρόφηση. Κάλλιστα λοιπόν μπορούμε να πούμε πως η νέα αυτή μέθοδος έχει βελτιώσει αισθητά την ποιότητα του αποτελέσματος και συνεχίζει να εξελίσσεται συνεχώς.
Άλλες μέθοδοι για την βελτίωση του αποτελέσματος αλλά και την μετεγχειρητική πορεία των ασθενών έχουν αναπτυχθεί κατά καιρούς. Η χρήση των υπερήχων για τη διάσπαση των λιποκυττάρων και στη συνέχεια την αναρρόφηση του λίπους βελτιώνει την μετεγχειρητική πορεία αλλά είναι για περιορισμένο όγκο λιποαναρρόφησης. Το ίδιο ισχύει και για τη μέθοδο με τη χρήση των Lasers.
Όλες οι περιοχές του σώματος μπορούν να υποστούν λιποαναρρόφηση. Από αυτές πολύ συχνά υφίστανται οι περιοχές των μηρών ,των γονάτων και των σφυρών διαμορφώνοντας ένα πιο γοητευτικό και αρμονικό σχήμα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η περιοχή των γλουτών αφού πολύ συχνά προκύπτει χαλάρωση και πτώση τους. Επίσης στη πρόσθια κοιλιακή χώρα, σε μεγαλύτερα άτομα είναι πιθανό να προκύψει σημαντική χαλάρωση με μια εικόνα καθόλου γοητευτική. Σε τέτοιες περιπτώσεις η κοιλιοπλαστική ίσως ενδείκνυται περισσότερο. Στους άνδρες η περιοχή που έχει άριστα αποτελέσματα είναι εκείνη της μέσης καθώς επίσης και του στήθους (γυναικομαστία).
Τελευταία η μεταμόσχευση του λίπους, που βγαίνει με τη μέθοδο της λιποαναρρόφησης, είτε εμπλουτισμένου σε βλαστοκύτταρα, είτε επεξεργασμένου ώστε να αφαιρεθούν άλλα στοιχεία όπως το αίμα, χρησιμοποιείται για να γεμίσει άλλες περιοχές. Η γλυπτική του σώματος με τον τρόπο αυτό αποδίδει άριστα αποτελέσματα.
Η λιποαναρρόφηση είναι καλύτερα να γίνεται με γενική αναισθησία. Εκτεταμένες περιοχές προκειμένου να αναισθητοποιηθούν έχουν ανάγκη μεγάλη ποσότητας τοπικού αναισθητικού που μπορεί να είναι τοξικές στον οργανισμό ή να προκαλέσουν διαταραχές της καρδιακής λειτουργίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται νοσηλεία και οι ασθενείς εξέρχονται από το νοσοκομείο την ίδια μέρα. Η ελαστική περίδεση (κορσές) είναι απαραίτητος για 20 μέρες και ένα λεμφικό μασάζ θα πρέπει ακολουθήσει για ενάμιση μήνα.
Η μετεγχειρητική πορεία της λιποαναρρόφησης είναι εύκολη και η ανάγκη για κοινά παυσίπονα δεν ξεπερνά τη βδομάδα. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επανέλθουν στη δουλειά τους σε δυο-τρεις μέρες.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.