Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες;

Facebooktwitterpinterest

Απάντηση σε αυτό το «γρίφο» προσπαθούν να δώσουν εδώ και χρόνια οι επιστήμονες.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας Ιάπωνες ερευνητές, έψαξαν –και βρήκαν;- ότι αυτό που μας «κόβει χρόνια» είναι το …σπέρμα του πατέρα. Οι επιστήμονες που υπογράφουν τη νέα μελέτη, προσπάθησαν να απαντήσουν το αίνιγμα της γυναικείας μακροζωίας, ελέγχοντας αν η ιδιότητα αυτή ελέγχεται από τη γονιδιακή συνεισφορά του πατέρα ή της μητέρας, στο νέο οργανισμό.
Πώς το έλεγξαν αυτό; «Κατασκεύασαν» ποντίκια χρησιμοποιώντας γενετικό υλικό μόνο από θηλυκά ποντίκια, και διαπίστωσαν πως αυτά τα ποντίκια ζούσαν κατά 186 ημέρες περισσότερο σε σχέση με τα ποντίκια που προέρχονταν από φυσιολογική διασταύρωση DNA από αρσενικό και θηλυκό ποντίκι. Δεδομένου ότι ο χρόνος ζωής ενός ποντικιού δεν ξεπερνά τις 700 ημέρες, τα «πλήρως θηλυκά» (από πλευράς γενετικής προέλευσης) ποντίκια έζησαν περίπου 30% περισσότερο από το κανονικό, φτάνοντας μέχρι και τις 1.045 μέρες ζωής.
Οι ερευνητές θεωρούν πως το «επικρατέστερο σενάριο» αυτής της διαφοράς, κρύβεται σε ένα γονίδιο του χρωμοσώματος 9 που έχει σχέση με την ανάπτυξη μετά τη γέννηση. To γονίδιο αυτό που είναι ενεργό μόνο στα αρσενικά, φαίνεται πως ευνοεί τη σωματική ανάπτυξη, εις βάρος όμως της μακροζωίας. Αντιθέτως, τα ποντίκια με τις δύο μαμάδες, πλήρως απαλλαγμένα από το γενετικό υλικό των αρσενικών, ήταν ελαφρύτερα και μικρότερα, διέθεταν πολύ καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα και ζούσαν περισσότερο.
Παρόλο που η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, οι ερευνητές θεωρούν ότι τα ευρήματά της θα μπορούσαν να ισχύουν για όλα τα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων. Η έρευνα δημοσιεύεται στο τεύχος Δεκεμβρίου της ιατρικής επιθεώρησης Human Reproduction.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.