ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΜΕ LASER

Facebooktwitterpinterest

Οι κυριότερες διαθλαστικές ανωμαλίες είναι η μυωπία, η υπερμετρωπία, και ο αστιγματισμός.
Μυωπία σημαίνει ότι οι ακτίνες φωτός που έρχονται από μακριά (παράλληλες ακτίνες) εστιάζονται μπροστά από τον αμφιβλιστροειδή. Για την διόρθωση χρησιμοποιούμε αρνητικούς σφαιρικούς φακούς.
11

Υπερμετρωπία σημαίνει ότι οι παράλληλες ακτίνες εστιάζονται πίσω από τον αμφιβλιστροειδή και για την διόρθωση της χρησιμοποιούμε θετικούς σφαιρικούς φακούς.
21

Τέλος αστιγματισμός σημαίνει ότι οι παράλληλες ακτίνες δεν εστιάζονται σε ένα σημείο είτε μπροστά ,είτε πίσω από τον αμφιβλιστροειδή, αλλά σε μία γραμμή.
Ο αστιγματισμός διακρίνεται σε απλό ( μυωπικό ή υπερμετρωπικό), σε σύνθετο (συνυπάρχει και μυωπία ή υπερμετρωπία) και σε μεικτό (συνδυασμός μυωπίας και υπεμετρωπίας σε διαφορετικούς άξονες) Για την διόρθωση του αστιγματισμού χρησιμοποιούμε κυλινδρικούς φακούς.

3

ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ
Για τις διαθλαστικές επεμβάσεις με LASER χρησιμοποιούνται κυρίως οι τεχνικές PRK και LASIK.

Στην PRK γίνεται αφαίρεση του επιθηλίου του κερατοειδούς και εν συνεχεία laser για την αλλαγή του σχήματος του κερατοειδούς ώστε τελικά οι παράλληλες ακτίνες φωτός που φτάνουν στο μάτι να εστιάζονται στον αμφιβλιστροειδή χιτώνα του οφθαλμού.
41

Στην LASIK γίνεται με την βοήθεια κερατοτόμου διαχωρισμός του στρώματος του κερατοειδούς σε ένα λεπτό επιφανειακό και ένα παχύ πάνω στο οποίο εφαρμόζεται το laser και αλλάζει το σχήμα του κερατοειδούς .
Εν συνεχεία το επιφανειακό τμήμα του στρώματος επανατοποθετείται στην θέση του. Μετά την επέμβαση διόρθωσης των διαθλαστικών ανωμαλιών χορηγούνται κολλύρια με αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη και τεχνητά δάκρυα για διαφορετικά χρονικά διαστήματα αναλόγως της τεχνικής την οποία εφαρμόσαμε
. 5
Στην PRK μετα την επέμβαση για 5-7 μέρες εφαρμόζεται ένας θεραπευτικός φακός επαφής ώστε να αναπλασθεί το αφαιρεθέν επιθήλιο και στην συνέχεια ο φακός αφαιρείται. Επίσης τις 2-3 πρώτες μέρες υπάρχουν ενοχλήσεις όπως φωτοφοβία, δακρύρροια υπεραιμία και ήπιος πόνος. Τα συμπτώματα αυτά παρέρχονται σύντομα .
Aντιθέτως στην LASIK τα ενοχλήματα είναι ελάχιστα κι μόνο για λίγες ώρες, η δε όραση αποκαθίσταται ταχύτατα.
Η μέθοδος που θα ακολουθηθεί επιλέγεται με απολύτως επιστημονικά κριτήρια και με κύριο κριτήριο την ασφάλεια του οφθαλμού.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.