Χειρουργική διόρθωση της μυωπίας και του αστιγματισμού με ακτινωτή κερατοτομή!

Νεότερες εξελίξεις στη Γενική Χειρουργική Facebooktwitterpinterest

Μία από τις παλαιότερες εναλλακτικές μεθόδους που χρησιμοποιούμε ανάλογα με την περίπτωση είναι η διόρθωση της μυωπίας και του αστιγματισμού με ακτινωτή και τοξοειδή κερατοτομή με κρυστάλλους διαμαντιού.
Η μέθοδος αυτή του Ακαδημαϊκού Fyodorov όπως τροποποιήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 70.

Η κερατοτομή σήμερα είναι γρήγορη και ασφαλής μέθοδος.
Η νεώτερη εξέλιξη της ακτινωτής κερατοτομής είναι η ΜΙΝΙ RΚ (μικρή ακτινωτή κερατοτομή), για μυωπίες έως 4 διοπτρίες και η τοξοειδής κερατοτομή με τις παραλλαγές της όπως οι αντιδιαμετρικές τομές (tunnel OCCI) στον κερατοειδή η οποία εφαρμόζεται συνήθως σε αστιγματισμούς έως 6 διοπτρίες.

Η όλη διαδικασία διαρκεί λίγα λεπτά. Η αναισθησία γίνεται τοπικά με σταγόνες και ο χειρουργηθείς επανακτά την όραση του σχετικά γρήγορα. Οι τομές στην επιφάνεια του ματιού γίνονται με ειδικό μικρομετρικό κρυσταλλικό όργανο με αδαμάντινη κόψη.
Προηγείται γενικός έλεγχος (μέτρηση μυωπίας και αστιγματισμού) βυθοσκόπηση, τονομέτρηση και έλεγχος του κερατοειδούς (κερατομέτρηση, ηλεκτρονική τοπογραφία, παχυμετρία).
Βάσει των δεδομένων αυτών γίνεται η επέμβαση.
Η μέθοδος είναι κατά κανόνα ασφαλής και με σταθερό αποτέλεσμα. Οι επιπλοκές είναι σπάνιες και μπορεί να οφείλονται είτε σε προϋπάρχουσες παθολογικές καταστάσεις (κερατοπάθειες, κερατόκωνοι), είτε σε λανθασμένες προεγχειρητικές μετρήσεις (βαθμός μυωπίας, πάχος κερατοειδούς, αστιγματισμός κ.λ.π.), είτε σε τομές διαμέσου της οπτικής ζώνης λόγω μετακινήσεως του βολβού κατά την ολιγόλεπτη επέμβαση, είτε σε λοιμώξεις, υπερβολικό τρίψιμο των ματιών, κακή εφαρμογή φακών επαφής, κ.τ.λ. Άλλα πιθανά ενδεχόμενα προβλήματα που έχουν αναφερθεί είναι η υπερδιόρθωση, η υποδιόρθωση, και το βραδινό θάμβος οράσεως σε ειδικές συνθήκες φωτισμού.
Για όλα τα ανωτέρω υπάρχουν μέτρα ώστε, στην πράξη, σχεδόν να μην υπάρχουν επιπλοκές.
Περίπου τα ίδια ισχύουν και για την διόρθωση του αστιγματισμού με μόνη διαφορά την σταδιακή κατά βήματα διόρθωση, αναλόγως του περιστατικού και σύμφωνα με τα τοπογραφικά δεδομένα.

Η σταδιακή αυτή διόρθωσης αφορά την επέκταση των αστιγματικών τομών ή την τοποθέτηση συσφικτικού ράμματος ή την εφαρμογή Laser φωτοδιαθλαστικής χειρουργικής και μπορεί να φτάσει σε εξαιρετικά υψηλούς ή ανώμαλους αστιγματισμούς μέχρι την μεταμόσχευση ολική ή μερική κερατοειδούς.
Η χειρουργική διόρθωση της μυωπίας αφορά μυωπίες μέχρι 4 διοπτρίες, ενώ στην χειρουργική διόρθωση του αστιγματισμού υπάρχει η δυνατότητα, σε ορισμένες περιπτώσεις, να επιτευχθούν μεγαλύτερες διορθώσεις.

Η ακτινωτή κερατοτομή σήμερα εφαρμόζεται σε περιορισμένες περιπτώσεις αφού το πεδίο διόρθωσης της καλύπτεται από την διόρθωση με Laser. Η αστιγματική τομή όμως έχει εφαρμογή ιδίως σε υψηλούς αστιγματισμούς. Χρησιμοποιείται επίσης σαν προστάδιο διόρθωσης σε ορισμένους κερατόκωνους καθώς και προ ή και μετά την μεταμόσχευση κερατοειδούς.

Εφαρμόζεται σε διάφορες παραλλαγές όπως οι απλές αστιγματικές τομές, οι τοξοειδείς τομές και τα αντιδιαμετρικά τούνελ.

Καραγεωργόπουλος Δημήτριος
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.