Νόσος Peyronie – Κεκαμμένο πέος

Facebooktwitterpinterest

Η νόσος Peyronie ή κάμψη του πέους είναι μια λειτουργική και αισθητική ανωμαλία του πέους που αναπτύσσεται λόγω της δημιουργίας ινώδους ρικνωτικής πλάκας ή ουλής μέσα στην ελαστική απονεύρωση ( tunica Albuginea ) του στυτικού ιστού του πέους.

Ανατομικά το πέος αποτελεί ένα ιδιαίτερα αιματικά τροφοδοτούμενο όργανο με δύο επιμήκεις σηρραγώδη σωμάτια ( δίκην δεδαλωδών σηρράγων ) που κατά την διάρκεια της στύσης γεμίζουν με αίμα. Η ουρήθρα βρίσκεται μέσα σε αύλακα κάτω απο τα δύο σηραγγώδη σωμάτια μέσα στον ιστό του πέους που καλείται σπογγιώδες σώμα.

Όταν τα δύο σηρραγώδη σωμάτια (σκεφτείτε δύο μπαλόνια) γεμίζουν αίμα προκαλείται η στύση ενω όταν αδειάζουν προκαλείται η ηρεμία. Εάν τώρα αναπτυχθεί ουλή σε οποιοδήποτε σημείο εντός της ινώδους ελαστικής απονεύρωσης που τα περιβάλλει, τότε δεν μπορεί να υπάρχει ευθειασμός κατά τη στύση και δημιουργείται έντονη κάμψη πρός τη μία πλευρά.

Η συμπτωματολογία μπορεί να είναι έντονος πόνος κατά τη στύση, κάμψη, βράχυνση του πέους, έντονα ψυχολογικά προβλήματα, χαμηλή αυτοεκτίμηση, απέχθεια για το σέξ, διαταραχές του ύπνου λόγω των επώδυνων αφυπνίσεων κατά τον REM ύπνο.

Η ακριβής αιτία ανάπτυξης ουλής στη νόσο Peyronie παραμένει ασαφής. Αρκετές θεωρίες έχουν πρωταθεί. Μία απο αυτές της θεωρίες είναι ο μικροτραυματισμός πολλές συνεχόμενες φορές σε παλαιότερες σεξουαλικές δραστηριότητες, ή ύπαρξη των γονιδίων HLA – B 27 που μπορεί να συνυπάρχει Peyronie και Dupuytren μαζί .

H κλινική εξέλιξη της νόσου διαφέρει απο ήπια εικόνα μέχρι και έντονη κάμψη και μεγάλη ρικνωτική βλάβη η οποία συνεχίζει να χειροτερεύει. Απο τη στιγμή έναρξης του προβλήματος μπορεί να πάρει μέχρι και 12 μήνες για να σταθεροποιηθεί.

Η θεραπεία της νόσου διακρίνεται στην φαρμακευτική και την χειρουργική. Η φαρμακευτική αγωγή συμπεριλαμβάνει φάρμακα όπως : vitamin Ε, potaba, κολχικίνη (τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν τοπικά στην βλάβη ).
Επίσης αναφέρονται και οι τοπικές εγχύσεις ιντερφερόνης και στεροειδών. Κάποιοι είναι διστακτικοί στην έγχυση τέτοιων παραγόντων, με την δικαιολογία οτι μπορεί να χειροτερέψει η κατάσταση.

Η χρήση εξωτερικά υπερήχων και Laser μπορεί να βοηθήσουν στην βελτίωση του πόνου, χωρίς όμως να μπορεί να κάνει ιδιαίτερα πράγματα για την κάμψη του πέους.
Η πλαστική επανορθωτική χειρουργική αποτελεί την μοναδική θεραπεία που μπορεί να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τόσο το λειτουργικό αλλά και το αισθητικό αποτέλεσμα.

Σε ήπια μορφή γίνεται απλή αναδιπλούμενη συρραφή της ελαστικής απονεύρωσης (tunica Albuginea) ενώ, σε πιό έντονη μορφή γίνεται ολική εκτομή της ουλής και της πλάκας και στην θέση τους τοποθετούνται μοσχεύματα . Αυτά μπορεί να είναι αυτομοσχεύματα όπως : ( δέρμα,φλέβα,απονευρωση) ή συνθετικά όπως Gortex .
Τα περισσότερα χειρουργεία γίνονται με την μορφή κλινικής ημέρας και ο ασθενής επιστρέφει την ίδια ημέρα σπίτι του. Η διάρκεια του χειρουργείου είναι περίπου 2 – 2 ½
ώρες και δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη φροντίδα μετεγχειρητικά πέρα απο την καλή αντισηπτική καθαριότητα της γεννητικής χώρας απο τον ίδιο τον ασθενή για 7 ημέρες.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.