Ανοχύρωτοι έναντι των μικροβίων
Δυστυχως το οπλαστασιο εναντι των μικροβιων συρρικνωνεται, η αλλογιστη χρηση θα πρεπει πολυ γρηγορα να περιοριστει και ο ειδικος του χωρου λοιμωξιολογος θα πρεπει να ειναι συμβουλος καθε γιατρου στην επιλογη του χημειοφαρμακου , οταν υπαρχει κατασταση λοιμωξης-φλεγμονης.
Τα παραπανω ειναι συμπερασματα , που εξαγονται απο επιστημονικες επιτροπες της παγκοσμιας οργανωσης υγειας(WHO) και της παγοσμιας εταιρειας λοιμωξεων(ISID) και εχουν μετατραπει παγκοσμιως σε κατευθυντηριες οδηγιες (guidelines).
Προσφατη δημσιευση στο περιοδικο Microbiology(2010; 156: 30-38), επιβεβειωνει τον παραπανω προβληματισμο.
Το γνωστο και ευρεως χρησιμοποιουμενο αντισηπτικο-απολυμαντικο Benzalconiumchloride, το οποιο συνανταται σ ολα σχεδον τα απολυμαντικα οικιακης , αλλα και νοσοκομειακης χρησεως, μπορει να προκαλεσει σ ενα νοσοκομιακο μικροβιο, οπως η Pseudomonas aeruginosa ανθεκτικα στελεχη εναντι του αντιβιωτικου CIPROFLOXACINE.
O τροπος , που αυτο επιτυγχανεται εχει επισης μελετηθει.Τα ανθεκτικα στελεχη της Pseudomonas aeruginosa( PA-29 )αναπτυσουν μια αντλια ( Efflux-Pump), η οποια και αποβαλλει το αντισηπτικο-απολυμαντικο, αλλα και το αντιβιωτικο Ciprofloxacine απο το κυτταρικο τοιχωμα.Ειναι δηλαδη μια διασταυρουμενη αντιδραση τοσο εναντι του Banzalconiumchloride, οσο και εναντι του Ciprofloxacine.
Εαν αναλογιστει κανεις το φασμα αντιμικροβιακης δρασης του ciprofloxacine, το οποιο εχει ιδιαιτερη δραστικη ικανοτητα στο χωρο των επικινδυνων νοσοκομιακων μικροβιων, που επιπλεκουν λοιμωξεις στη ΜΕΘ , αλλα και σε ογκολογικα και αιματολογικα τμηματα και κεντρα μεταμοσχευσεων, τοτε γινεται αντιληπτος ο μεγαλος κινδυνος που εγκυμονει.
Επισης δε θα πρεπει να παραβλεψουμε , οτι το ciprofloxacine , αποτελει ενα αποτελεσματικο αντιβιωτικο και εναντι της φυματιωσης , ιδιαιτερα εναντι πολυανθεκτικων στελεχων του Mykobacterium tuberculosis , αλλα και της ομαδας ΜΟΤΤ( Mycobacterien other than tuberculosis).
Ιδιαιτερη ανησυχια προκαλεσε μια παρατηρηση, οτι ενα Mycobacterium εκ της ομαδας ΜΟΤΤ, του Mycobacterium massiliense, εμφανισε ανθεκτικοτηατα σε περιστατικα , που ειχαν προσβληθει απο αυτο στη Βραζιλια, εναντι του αντιβιωτικου ciprofloxacine.
Και σ αυτη την περιπτωση , υπαρχει η υποψια για τη χρηση του απολυμαντικου Benzalconiumchloride, το οποιο οπως αναφεραμε παραπανω προκαλει σε μικροβια μηχανισμους αντοχης.
Η λυση , που προτεινουμε , εκει οπου κρινεται αναγκαια η χρηση απολυμαντικων, ειναι να επιλεγονται πολλα και διαφορετικα απολυμαντικα, ωστε να ανακοπτεται η αναπτυξη μηχανισμων αντοχης.
Τελος θα πρεπει να ζητειται πλεον και στη χωρα μας, η συνδρομη του ειδικου λοιμωξιολογου, οπως αλλωστε συμβαινει και σ ολες τις αναπτυγμενες χωρες της Ευρωπης και της Αμερικης , οταν στη ΜΕΘ, στα χειρουργια αλλα και σε ογκολογικες και αιματολογικες κλινικες υπαρχουν περιστατικα λοιμωξεων.
Η εποχη του πολυπραγμανονα ιατρου εχει παρελθει.