Σωστή διατροφή και άσκηση μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη

Facebooktwitterpinterest

Οσοι περπατούν μισή ώρα καθημερινά και τρέφονται σωστά μπορούν να μειώσουν κατά 45%-50% τις πιθανότητες να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη, ακόμη κι αν έχουν την προδιάθεση.

Οι τρόποι για να αποφύγουν να γίνουν θύματα της επιδημίας του 21ου αιώνα είναι απλοί, σύμφωνα με τους ειδικούς. «Ο μεγάλος αριθμός διαβητικών στη χώρα μας αποδίδεται στα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας και κυρίως στην παιδική ηλικία. Δυνητικά τα παχύσαρκα παιδιά θα είναι διαβητικοί ενήλικες», είπε ο πρόεδρος της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (ΔΕΒΕ), Κυριάκος Καζάκος, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδους Διαβήτη και τη διοργάνωση του 26ου ετήσιου συνεδρίου της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, που θα γίνει στις 15-17 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Οι διοργανωτές σκοπεύουν να διαφωτίσουν το κοινό για το πώς μπορεί να πάρει την πρόληψη στα χέρια του. Ετσι, σήμερα, από τις 11 το πρωί έως τις 14.30 μετά το μεσημέρι, θα πραγματοποιούν δωρεάν μετρήσεις σακχάρου και ενημέρωση για το διαβήτη στην πλατεία Αριστοτέλους. Στις 12 το μεσημέρι, περίπου 200 άτομα θα σχηματίζουν μια ανθρώπινη αλυσίδα μπλε χρώματος, που είναι το επίσημο χρώμα του διαβήτη. Επιπλέον, την Κυριακή 18 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για το κοινό με θέμα «Νεότερα δεδομένα στο σακχαρώδη διαβήτη», στο ξενοδοχείο «Grand Palace», από τις 10:30 έως τις 14:00.

Αξίζει η πρόληψη

Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται συνήθως σε ενήλικες χωρίς κανένα σύμπτωμα και μπορεί να διαγνωστεί με εξέταση αίματος. Συχνά, κατά τη διάγνωση διαπιστώνονται και σοβαρές επιπλοκές. Οπως τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΔΕΒΕ, Εμμανουήλ Πάγκαλος, η αξία του προληπτικού ελέγχου είναι μεγάλη, ειδικά σε παχύσαρκα άτομα, υπερτασικά και σε όσους έχουν διαταραχές των λιπιδίων ή οικογενειακό ιστορικό διαβήτη και ηλικία άνω των 40 ετών.

Τα τελευταία χρόνια ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει και νεότερα άτομα, ακόμη και παιδιά. Τα ύποπτα συμπτώματα είναι συνήθως συχνοουρία, πολυουρία, πολυφαγία, πολυδιψία, απώλεια βάρους, θολή όραση και συχνές λοιμώξεις.

Ο διαβήτης αποτελεί την πρώτη κατά σειρά αιτία τύφλωσης, τελικού σταδίου νεφρικής ανεπάρκειας και μη τραυματικού ακρωτηριασμού των κάτω άκρων, ενώ ο κίνδυνος εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικού επεισοδίου είναι πολλαπλάσιος στους διαβητικούς.

Οπως αναφέρθηκε, περισσότερα από 350 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο πάσχουν από διαβήτη και στην Ελλάδα ο αριθμός των διαβητικών ξεπερνά τις 800.000. Η Διεθνής Ομοσπονδία για το Σακχαρώδη Διαβήτη εκτιμά ότι ο αριθμός των διαβητικών παγκοσμίως θα φτάσει τα 500 εκατομμύρια την επόμενη εικοσαετία.

http://www.agelioforos.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.