Εσωσαν από ακρωτηριασμό το πόδι 47χρονης διαβητικής χάρη στα βλαστοκύτταρα!

Facebooktwitterpinterest

Η επέμβαση, που έγινε στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο μελέτης των επιστημόνων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, θεωρείται πρωτοποριακή και πολλά υποσχόμενη.
Η 47χρονη που υποβλήθηκε στην επέμβαση πάσχει από διαβήτη τύπου 1. Μία από τις συχνότερες επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη είναι το διαβητικό πόδι και η 47χρονη είχε εμφανίσει στο πέλμα διαβητικό έλκος, μια πληγή δηλαδή η οποία παρά τις θεραπείες παρέμενε ανεπούλωτη για περισσότερο από έξι μήνες.

Εναν μήνα μετά την εφαρμογή των βλαστοκυττάρων, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς οι γιατροί διαπίστωσαν με ικανοποίηση ότι η πληγή είχε επουλωθεί πλήρως!
Οπως εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας – Διαβητολογίας στο ΑΠΘ Τριαντάφυλλος Διδάγγελος, οι γιατροί πήραν λιπώδη ιστό από την ασθενή, απομόνωσαν τα βλαστοκύτταρα και στη συνέχεια τα έβαλαν στην περιοχή της πληγής. Η θεραπεία, που δεν είναι εύκολη και δεν θεωρείται ρουτίνας, έγινε στο πλαίσιο μελέτης της Α’ Προπαιδευτικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ και το κόστος καλύφθηκε από πρόγραμμα.
«Δεν είναι ούτε εύκολη ούτε απλή μέθοδος και έχει κόστος. Σκεφτείτε, όμως, ότι ο ασθενής γλιτώνει από τον ακρωτηριασμό. Είναι μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η εφαρμογή έγινε πριν από δύο χρόνια, αλλά έπρεπε να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί πριν ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα» ανέφερε ο καθηγητής.
Τα αποτελέσματα της μελέτης θα παρουσιαστούν στο 28ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (ΔΕΒΕ), που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από 12-15 Νοεμβρίου, όπου θα παρουσιαστούν περισσότερες από 10 φαρμακευτικές ουσίες, μεταξύ τους και νέοι τύποι ινσουλίνης που αποτελούν τα νέα φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.