Στα «μαχαίρια» γιατροί και φαρμακοποιοί για τη συνταγογράφηση
Σκληραίνει η αντιπαράθεση μεταξύ γιατρών και φαρμακοποιών, με αφορμή τον τρόπο συνταγογράφησης η οποία, πλέον, πρέπει υποχρεωτικά να γίνεται βάσει της δραστικής ουσίας και όχι της εμπορικής ονομασίας του φαρμάκου.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ- ΕΟΠΥΥ) Γιώργος Ελευθερίου κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) Κωνσταντίνου Λουράντου, επισημαίνοντας πιθανή παράνομη ενέργεια φωτοτύπησης ιατρικών συνταγών και ασφαλιστικών βιβλιαρίων.
Το ιστορικό της κόντρας
Σε ενημέρωσή του προς τα μέλη του ΦΣΑ για τη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη, την περασμένη Δευτέρα, ανακοίνωση που υπογράφει ο κ. Λουράντος αναφέρει ότι μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν στον υπουργό είναι «η “συνήθεια” του ιατρικού κόσμου να συνταγογραφεί με δραστική ουσία, αλλά να υποδεικνύουν στο φαρμακοποιό το φάρμακο της εταιρείας που επιθυμούν, αναγράφοντάς το συμπληρωματικά με την εμπορική του ονομασία στο βιβλιάριο του ασθενούς».
Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση επισημαίνει ότι «ο ΦΣΑ είχε αποστείλει έγγραφο προς τον τέως αναπληρωτή Υπ.Υγείας κ. Μ.Σαλμά, στο οποίο ανέφερε ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρείται ότι οι ιατροί παραβιάζουν το νόμο, αναγράφοντας στα βιβλιάρια των ασφαλισμένων την εμπορική ονομασία των φαρμάκων της εταιρείας προτίμησής τους.
»Ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλης, απέστειλε έγγραφο προς τον κ. Σαλμά κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΦΣΑ ότι συκοφαντεί τον ιατρικό κόσμο, ότι οι γιατροί δεν παραβιάζουν το νόμο και ζήτησε την παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας “ώστε ο πρόεδρος του ΦΣΑ να προβεί σε συγκεκριμένη καταγγελία συγκεκριμένων ιατρών που αποδεδειγμένα παραβιάζουν το νόμο (εφόσον υπάρχουν), άλλως να ανακαλέσει άμεσα την ως άνω επιστολή του που συνιστά μια γενική και αφοριστική συκοφαντική δυσφήμιση του ιατρικού κλάδου στο σύνολο του”.
»Θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρόκειται για το θέατρο του παραλόγου. Δεν υπάρχει ούτε ένα βιβλιάριο στο οποίο ο γιατρός να έχει γράψει σκέτη τη δραστική ουσία του φαρμάκου. Δεν γνωρίζει τίποτα ο πρόεδρος του ΙΣΑ ούτε καν για τις απειλητικές σημειώσεις των γιατρών επί των συνταγών και ζητά αποδείξεις!!! Φωτοτύπησα λοιπόν συνταγές των ασφαλισμένων και ταυτόχρονα τα βιβλιάρια τους και τα πήγα στον Υπουργό κ. Γεωργιάδη. Αποδείξεις δεν ήθελε; Αποδείξεις πήγα.
»Ο Υπουργός Υγείας πήρε αμέσως τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και του ζήτησε να εκδώσει πάραυτα ενημερωτική και υποχρεωτική οδηγία, σύμφωνα με την οποία να απαγορεύει στους ιατρούς την με οποιονδήποτε τρόπο κατεύθυνση των ασθενών προς μια συγκεκριμένη εμπορική ονομασία φαρμάκου» αναφέρει η ανακοίνωση.
Από την πλευρά της η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ αναφέρει ότι «όπως προκύπτει συνεπώς από τα γραφόμενα του ίδιου του κ. Λουράντου (υπογράφει, μόνος αυτός, την σχετική ανακοίνωση), ο κ. Λουράντος φωτοτύπησε συνταγές ασφαλισμένων και στη συνέχεια φωτοτύπησε και τα βιβλιάριά τους.
»Κατόπιν τις φωτοτυπίες αυτές «πήγε» (και προφανώς τα επέδειξε ή ακόμα και τα παρέδωσε – ακριβώς τι έκανε δεν προκύπτει από την ανακοίνωσή του) στον Υπουργό Υγείας κατά την συνάντησή τους την Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013.
»Δηλαδή κατά την ομολογία του ίδιου του κ. Κωνσταντίνου Λουράντου αυτός «πήγε» (παρέδωσε ή επέδειξε) ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, τόσο τις συνταγές όσο και τα βιβλιάρια (!!!) ασθενών σε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν 6 άλλα άτομα -πέραν αυτού, όπως φαίνεται και σε φωτογραφία που ανάρτησε ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης στον λογαριασμό που διατηρεί στο twitter.
»Επειδή, από τα παραπάνω πιθανώς προκύπτουν πολύ σοβαρά ζητήματα παραβίασης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων ασθενών, η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ ζήτησε από τον αρμόδιο εισαγγελέα την διερεύνηση της νομιμότητας ή μη των ανωτέρω πράξεων. Αναμένουμε τις ενέργειες της εισαγγελίας» καταλήγει ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΕΝΙ- ΕΟΠΥΥ.
Πώς ερμηνεύει ο ΙΣΑ την εγκύκλιο
Στο μεταξύ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας επιμένει ότι οι γιατροί συνεχίζουν να έχουν το δικαίωμα να αναγράφουν εμπορικές ονομασίας ως «σχόλιο» στη συνταγή.
Το συμπέρασμα, υποστηρίζει ο ΙΣΑ, προκύπτει από ερμηνευτική εγκύκλιο για τη συνταγογράφηση που εξέδωσαν την Πέμπτη το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ.
«Ο γιατρός οφείλει να συνεχίσει να συνταγογραφεί όπως το πράττει, όταν το θεωρεί απαραίτητο, σημειώνοντας στη συνταγή το σκεύασμα που ο ίδιος θεωρεί ως το καταλληλότερο για τη θεραπεία του ασθενή του στο πεδίο της ηλεκτρονικής συνταγής που αναφέρεται ως σχόλιο» αναφέρει ο ΙΣΑ.
Υποστηρίζει ακόμα ότι είναι παράνομο να επιλέγει φάρμακο ο φαρμακοποιός: «Η μετάθεση της επιλογής του θεραπευτικού σχήματος από το θεράποντα γιατρό στο φαρμακοποιό που εκτελεί τη συνταγή, αποτελεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και είναι ποινικά διώξιμη».
Ο ΙΣΑ, τέλος, επισημαίνει ότι είναι παράνομη η πώληση συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς συνταγή γιατρού, και καλεί μάλιστα τα μέλη του να καταγγέλουν όσους φαρμακοποιούς ακολουθούν αυτή την πρακτική.