Εμβολιασμός γρίπης & Covid-19:

Facebooktwitterpinterest

Απαντήσεις στα συχνότερα ερωτήματα!
Η ασθένεια από τον ιό της γρίπης είναι μία από τις συχνότερες λοιμώξεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Και τα πρόσφατα δεδομένα από την πανδημία της Covid-19 δείχνουν ότι αυτές οι δύο νόσοι μπορούν να συνυπάρξουν.

Η συννόσηση με γρίπη και Covid-19 μπορεί να δημιουργήσει σημαντική καταπόνηση στον οργανισμό, διότι το σώμα έχει να αντιμετωπίσει δύο εχθρούς που πλήττουν εξίσου το αναπνευστικό, τους νεφρούς και την καρδιά. Αφενός μπορεί κάποιος να την «περάσει» χωρίς έντονα συμπτώματα, αφετέρου όμως μπορεί να έχει σημαντικές επιπλοκές, όπως είναι η μυοκαρδίτιδα.

Για την προστασία του οργανισμού από τις δύο νόσους συστήνεται ο εμβολιασμός και για τη γρίπη και για την Covid-19, καθώς πρόκειται για δύο διαφορετικές κλινικές οντότητες.

Μπορούμε όμως να εμβολιαστούμε παράλληλα και για τις δύο; Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης; Παίζει ρόλο η σειρά; Το Υπουργείο Υγείας και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών απαντά στα ερωτήματα.

1. Σε ποιες πληθυσμιακές ομάδες είναι απολύτως απαραίτητο το εμβόλιο της γρίπης;

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, η οδηγία για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης αφορά:

  • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • Παιδιά 6 μηνών και άνω και ενηλίκους με έναν ή περισσότερους επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα, όπως διαβήτη, ΧΑΠ ή καρδιακή νόσο.
  • Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
  • Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
  • Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια
  • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης
  • Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και σπουδαστές στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών
  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών
  • Άστεγοι
  • Κτηνίατροι και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους

2. Πότε πρέπει να εμβολιαστούμε για τη γρίπη;

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4 – 6 εβδομάδες προ της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα, δηλαδή στα μέσα – μέχρι τέλος Νοεμβρίου.

3. Μπορεί να γίνει συγχορήγηση των δύο εμβολίων; Παίζει ρόλο η σειρά;

Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού – αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία – όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Ασυμπτωματικοί ή προσυμπτωματικοί ασθενείς με θετικό εργαστηριακό έλεγχο COVID-19 πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο μόλις ολοκληρώσουν την απομόνωσή τους.

Ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID -19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.

Συμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 πρέπει να αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να ολοκληρωθεί η απομόνωσή τους και να υφεθεί η συμπτωματολογία της νόσου.

4. Πώς ξεχωρίζουν τα συμπτώματα της γρίπης από αυτά της COVID-19;

Και οι δύο είναι ιογενείς λοιμώξεις και δεν αποκλείεται τα συμπτώματα να αλληλοκαλύπτονται. Η βασική διαφορά τους έγκειται στο ότι η γρίπη δεν προκαλεί τόσο συχνά αοσμία και διαταραχές γεύσης, κάτι που προκαλούν οι ιώσεις και ο κορωνοϊός. Επιπλέον, καταρροή προκαλούν και τα δύο νοσήματα, γαστρεντερικά προβλήματα όμως απορρέουν κυρίως από τον κορωνοϊό.

Σε κάθε περίπτωση όταν τα συμπτώματα δεν δημιουργούν ξεκάθαρη εικόνα, είναι σημαντικό να διενεργούμε διαγνωστικά τεστ για γρίπη και κορωνοϊό, καθώς είναι διαφορετική η θεραπεία που θα ακολουθηθεί ανά περίπτωση.

Άγγελος Κλείτσας, ειδικός παθολόγος – διαβητολόγος,

Άγγελος Κλείτσας, ειδικός παθολόγος – διαβητολόγος,

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.