Υπερασβεστιαιμία

Facebooktwitterpinterest

Τι είναι

Πρόκειται για την παρουσία αυξημένων συγκεντρώσεων ασβεστίου στο αίμα.

Που οφείλεται

Τα σημαντικότερα αίτια υπερασβεστιαιμίας είναι ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός.

και τα κακοήθη νεοπλάσματα. Ωστόσο συνήθως κακή τεχνική λήψης αίματος ή διαταραχές των λευκωμάτων μπορεί να δημιουργήσουν ψευδή εικόνα υπερασβεστιαιμίας.

Πώς θα το καταλάβω
Μπορεί να μην έχετε σημεία ή συμπτώματα εάν η υπερασβεσταιμία είναι ήπια. Η περίσσεια ασβεστίου στο αίμα  σημαίνει ότι οι νεφροί πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να το φιλτράρουν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δίψα και συχνή ούρηση. Η υπερασβεστιαιμία μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές, ναυτία, έμετο και δυσκοιλιότητα.

Εφόσον το πλεόνασμα ασβεστίου στο αίμα προέρχεται  από τα οστά  αυτό οδηγεί στην εξασθένησή τους και μπορεί να προκαλέσει οστικό πόνο και μυϊκή αδυναμία. Η υπερασβεστιαιμία μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλός, προκαλώντας σύγχυση, λήθαργο και κόπωση, ακόμα και κατάθλιψη. Σπάνια, σοβαρή υπερασβεστιαιμία μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της καρδιάς, προκαλώντας αίσθημα παλμών και λιποθυμίας, ενδείξεις καρδιακής αρρυθμίας και άλλα καρδιακά προβλήματα.

Τι εξετάσεις χρειάζονται

Η διαγνωστική προσέγγιση στην υπερασβεστιαιμία περιλαμβάνει τυπικά κλινική αξιολόγηση και εργαστηριακή εξέταση για να γίνει διάκριση μεταξύ του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού και  κακοήθειας, οι οποίες μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων. Χρειάζεται πάντα επιβεβαίωση υπερασβεστιαιμίας, υπολογισμός διορθωμένου ασβεστίου αίματος,ορμονικός έλεγχος (παραθορμόνη, βιταμίνη D, θυρεοειδική λειτουργία), έλεγχος ασβεστίου στα ούρα, φωσφόρου, κρεατινίνης, αλλά και πιο εξειδικευμένες εξετάσεις ανάλογα με την υποψία της αιτίας της υπερασβεστιαιμίας.

Πως αντιμετωπίζεται
Σε σοβαρή υπερασβεστιαιμία (ασβέστιο> 14mg/dL) απαιτείται επιθετική θεραπεία και νοσηλεία. Ασθενείς με ασυμπτωματική ή ήπια συμπτωματική υπερασβεστιαιμία (ασβέστιο <12 mg/dL) δεν χρειάζονται επείγουσα θεραπεία. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγουν παράγοντες που μπορούν να επιδεινώσουν την υπερασβεστιαιμία, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας με φάρμακα όπως θειαζιδικά διουρητικά, παρατεταμένη κατάκλιση και δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο. Κατά περίπτωση η θεραπεία του αιτίου εξατομικεύεται.

Κυριάκος Αλουμάνης,
ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.