Στένωση Αορτικής βαλβίδας

Facebooktwitterpinterest

Η αορτική βαλβίδα βρίσκεται μεταξύ αριστεράς κοιλιάς και αορτής, και αποτελείται από τρεις πτυχές. Στην συστολή της καρδιάς ανοίγει και στην διαστολή κλείνει. Φυσιολογικά το άνοιγμα της βαλβίδας είναι 3-4 τετραγωνικά εκατοστά. Εάν από κάποια αιτία το στόμιο της βαλβίδας ελαττωθεί, η κατάσταση αυτή ονομάζεται στένωση της αορτικής βαλβίδας.

Λόγω του εμποδίου στην εξώθηση του αίματος, αυξάνεται η πίεση στην αριστερή κοιλία και δημιουργείται διαφορά πίεσης μεταξύ αριστερής κοιλίας και αορτής. Η φόρτιση της αριστερής κοιλίας προκαλεί συγκεντρική υπερτροφία που οδηγεί σε μείωση της ενδοτικότητας αυτής και αύξησης της διαστολικής της πίεσης. Σε προχωρημένα στάδια η αριστερή κοιλία διατείνεται και προκαλείται καρδιακή ανεπάρκεια.

Στένωση αορτικής βαλβίδας

Ποια τα αίτια της στένωσης της αορτικής βαλβίδας;

Εκφυλιστική στένωση: Σε άτομα μεγάλης ηλικίας συγκεντρώνεται ασβέστιο στις γλωχίνες και τον δακτύλιο της τρίπτυχης αορτικής βαλβίδας και προκαλείται στένωση. Δεν είναι σαφές γιατί συμβαίνει αυτό. Αυτή η ασβεστοποίηση σκληραίνει τη βαλβίδα και την κάνει να ανοίγει λιγότερο εύκολα. Περίπου 1 στα 20 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών έχουν κάποιου βαθμού αορτική στένωση.

Ο ρευματικός πυρετός: Είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο (μικρόβιο) που ονομάζεται Streptococcus. Το σώμα παράγει αντισώματα ενάντια στο βακτήριο για να καθαρίσει τη μόλυνση. Ωστόσο, σε ορισμένα άτομα τα αντισώματα επιτίθενται επίσης σε διάφορα μέρη του σώματος και ιδιαίτερα στις καρδιακές βαλβίδες. Τότε, μπορεί να αναπτυχθεί φλεγμονή στη βαλβίδα και αυτό να προκαλέσει μόνιμη βλάβη (πάχυνση και ρίκνωση) με τη πάροδο του χρόνου.

Ρευματική στένωση: Συμβαίνει ή λόγω εκτεταμένης συγκόλλησης ή λόγω δευτερογενούς εναπόθεσης αλάτων ασβεστίου λόγω ρευματικού πυρετού.

Άλλες αιτίες

Άλλες αιτίες στένωσης αορτικής βαλβίδας είναι σπάνιες και περιλαμβάνουν:

Συγγενής στένωση: Πρόκειται για ασβέστωση συγγενούς δίπτυχης αορτικής βαλβίδας, (η αορτική βαλβίδα αποτελείται από δυο πτυχές και όχι τρεις όπως είναι το φυσιολογικό). Εδώ η στένωση παρουσιάζεται σε ηλικία 30-60 ετών περίπου. Σπάνια η βαλβίδα αποτελείται από μια πτυχή (μονόπτυχη αορτική βαλβίδα) και η στένωση εμφανίζεται σε μικρή ηλικία.

Λοίμωξη της βαλβίδας (ενδοκαρδίτιδα): Φλεγμονώδεις αλλοιώσεις των ιστών ακριβώς πάνω ή κάτω από την βαλβίδα προκαλούν στένωση και περιορίζουν τη ροή του αίματος. Τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι όμοια με αυτά της στένωσης της βαλβίδας.

Νικόλαος Μπουμπούλης,
Καρδιοχειρουργός

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.