Το κότσι ή βλαισός μέγας δάκτυλος

Facebooktwitterpinterest

Το κότσι ή βλαισός μεγάλος δάκτυλος είναι όρος που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε ένα οστικό εξόγκωμα που δημιουργείται εσωτερικά στο πλάι του μεγάλου δακτύλου του ποδιού. Το κότσι αποτελεί μία σύνθετη παραμόρφωση της μεταταρσιοφαλαγγικής άρθρωσης, που οδηγεί σε μετατόπιση προς τα έξω (βλαισότητα) και στροφή του μεγάλου δακτύλου.

Αποτέλεσμα είναι στο έσω τμήμα της άρθρωσης να δημιουργείται εξόστωση. Όταν αυτή η εξόστωση αρχίσει να τρίβεται στα παπούτσια φλεγμαίνει και γίνεται επώδυνη. Επομένως το άτομο δυσκολεύεται κατά τη βάδιση και ιδιαίτερα όταν φορά παπούτσια. Όσο η νόσος προχωρά το μεγάλο δάκτυλο παρεκκλίνει όλο και περισσότερο προς το δεύτερο και τρίτο δάκτυλο του ποδιού. Το κότσι εμφανίζεται πολύ συχνότερα στις γυναίκες λόγω της χρήσης στενών και ψηλών παπουτσιών.

Ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες για να εκδηλωθεί το κότσι;

Η κληρονομική προδιάθεση είναι ένας από τους κύριους λόγους εκδήλωσης της νόσου. Τα περισσότερα άτομα που έχουν εμφανίσει κότσι έχουν θετικό οικογενειακό ιστορικό. Επιβαρυντικό παράγοντα αποτελούν τα στενά στο μπροστινό μέρος και ψηλοτάκουνα παπούτσια που προκαλούν ή επιδεινώνουν την παραμόρφωση, αφού αναγκάζουν το μεγάλο δάκτυλο να γωνιωθεί προς το δεύτερο. Γι αυτό το λόγο η νόσος εμφανίζεται πολύ πιο συχνά στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες. Άλλες αιτίες εμφάνισης της νόσου είναι αυτοάνοσες παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, νευρογενείς διαταραχές κ.α.

Κότσι: Πώς γίνεται η διάγνωση;
Ο ιατρός μπορεί να διαγνώσει το κότσι με την πρώτη επίσκεψη του ατόμου στο ιατρείο. Με μια ακτινογραφία του ποδιού θα διαπιστωθεί και η γωνία του δακτύλου και σε κάποιες περιπτώσεις και η αρθρίτιδα.
Ποιά τα στάδια και η θεραπεία για το κότσι;
Σε πρώιμο στάδιο το άτομο νιώθει ενόχληση και παρατηρεί μία ελαφριά στρέψη του μεγάλου δακτύλου προς το δεύτερο. Συχνά παρατηρείται και ερυθρότητα που σημαίνει ότι μπορεί να έχει προκληθεί φλεγμονή. Αν δεν επισκεφτεί τον ιατρό του η κατάσταση θα εξελιχθεί και σταδιακά το πρώτο δάκτυλο θα αρχίσει να στρέφεται προς το δεύτερο και το κότσι θα γίνεται πιο εμφανές. Σε προχωρημένο στάδιο η παραμόρφωση γίνεται πιο σοβαρή και το μεγάλο δάκτυλο αρχίζει να εφιππεύει (καβαλάει) το δεύτερο, ενώ δημιουργείται και πρόβλημα αρθρίτιδας.
Το κότσι αποτελεί μία προοδευτική παραμόρφωση και η εξέλιξή του εξαρτάται και από το ίδιο το άτομο που πάσχει. Στα πρώιμα στάδια το κότσι μπορεί να αντιμετωπιστεί με συντηρητική θεραπεία, όπου ο ιατρός συστήνει τη χρήση μαλακών παπουτσιών με χαμηλό τακούνι και φαρδύ μπροστινό μέρος, και αποστάτες σιλικόνης μεταξύ του πρώτου και δεύτερου δακτύλου. Αφού γίνει πελματογράφημα ο ασθενής μπορεί να χρησιμοποιήσει και ειδικά ορθωτικά πέλματα. Πρόκειται για ορθοπεδικά πέλματα που φοριούνται καθημερινά μέσα από τα παπούτσια, διορθώνουν τυχόν παρεκκλίσεις και περιορίζουν τον πόνο. Σε προχωρημένες περιπτώσεις όμως η βασική θεραπεία είναι η χειρουργική.
Πώς αντιμετωπίζεται χειρουργικά το κότσι;
Κατά την επέμβαση πραγματοποιείται ευθυγράμμιση του δακτύλου και αφαίρεση του οστέινου εξογκώματος. Υπάρχουν πολλές χειρουργικές τεχνικές για την αντιμετώπιση της πάθησης, που εφαρμόζονται ανάλογα με τη βαρύτητα της παραμόρφωσης. Θεωρείται από τις επεμβάσεις με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας και εφόσον πραγματοποιηθεί σωστά το κότσι δεν υποτροπιάζει. Ο ασθενής παραμένει στην κλινική από μερικές ώρες μέχρι μία ημέρα. Μπορεί να περπατήσει από την επόμενη κιόλας ημέρα με ειδικά παπούτσια, τα οποία και συνεχίζει να φορά έως και 4-6 εβδομάδες στις πιο σοβαρές παραμορφώσεις. Η πλήρης αποκατάσταση εξαρτάται από τη βαρύτητα της παραμόρφωσης και μπορεί να φτάσει έως τους δύο μήνες.
Συνοψίζοντας :
Το κότσι (βλαισός μέγας δάκτυλος) είναι μία πολύ κοινή πάθηση που εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες. Η κληρονομικότητα αλλά και τα ακατάλληλα υποδήματα, μπορούν να πυροδοτήσουν την εμφάνισή του. Επειδή το κότσι είναι μία προοδευτική παραμόρφωση είναι καλό από την πρώτη κιόλας ενόχληση το άτομο να επισκεφτεί το ιατρό του και από κοινού να αποφασίσουν τον τρόπο θεραπείας του.
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.