Νόσος Αλτσχάιμερ

Facebooktwitterpinterest

Τι είναι η Νόσος Αλτσχάιμερ;

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συνήθης από τις άνοιες μεταξύ των ηλικιωμένων. Αφορά μέρη του εγκεφάλου που ελέγχουν τη σκέψη, τη μνήμη και τη γλώσσα και μπορεί σημαντικά να επηρεάσει την ικανότητα ενός ανθρώπου να διεξάγει τις καθημερινές δραστηριότητες. Παρόλο που οι επιστήμονες μαθαίνουν κάθε μέρα περισσότερα δεν μπορούμε να πούμε ότι γνωρίζουν τα αίτια της νόσου του Αλτσχάιμερ.

 

Ποιος έχει Νόσο του Αλτσχάιμερ;
Η ασθένεια συνήθως ξεκινάει μετά τα 60 αλλά δεν είναι ασύνηθες να εμφανισθεί και νωρίτερα. Ο κίνδυνος μεγαλώνει όσο περνάει η ηλικία. Γύρω στο 5 τοις εκατό των ανδρών και των γυναικών μεταξύ της ηλικίας των 60 και των 74 έχουν Νόσο Αλτσχάιμερ και κοντά μισοί από αυτούς που είναι 85 και πάνω μπορεί να έχει τη νόσο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί όμως ότι δεν αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη της ηλικίωσης.


Τι προκαλεί την Νόσο Αλτσχάιμερ;
Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταλάβει πλήρως τα αίτια που προκαλούν τη Νόσο Αλτσχάιμερ. Πιθανά δεν πρόκειται για ένα μοναδικό αίτιο, αλλά για αρκετούς παράγοντες που επηρεάζουν κάθε πρόσωπο διαφορετικά. Η ηλικία είναι από τους πιο σημαντικούς γνωστούς παράγοντες. Το οικογενειακό ιστορικό είναι ένας άλλος παράγοντας. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι γενετικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της Νόσου Αλτσχάιμερ. Επιπλέον των γενετικών λόγων οι ερευνητές μελετούν την εκπαίδευση τη δίαιτα, το περιβάλλον για να καταλάβουν ποιο ρόλο μπορεί να παίζουν στην ανάπτυξη αυτής της νόσου. Όλο και περισσότερα στοιχεία ανευρίσκονται ότι Κάποιο από τους παράγοντες κινδύνου για τη καρδιαγγειακή νόσο και το εγκεφαλικό, όπως η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη, και τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης φυλικό οξύ μπορεί επίσης να αυξάνουν τον κίνδυνο για Νόσο Αλτσχάιμερ. Αυξάνουν επίσης τα στοιχεία ότι οι φυσικές πνευματικές και κοινωνικές δραστηριότητες προστατεύουν από τη Νόσο Αλτσχάιμερ.
Πηγή:CDC
http://www.nsph.gr/
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.