ο τιμοκατάλογος ή ταρίφα της ντροπής

Facebooktwitterpinterest

Σαν μανιτάρια φυτρώνουν στο διαδίκτυο οι ιστοσελίδες, στις οποίες μπορεί κάποιος να καταγγείλει τον άμεσο ή έμμεσο εκβιασμό που έχει δεχτεί από έναν επίορκο δημόσιο(τις περισσότερες φορές) υπάλληλο. Ίσως για πρώτη φορά, οι πολίτες καταγγέλλουν μαζικά, περιπτώσεις που αναγκάστηκαν να δώσουν «φακελάκι»,

προσπαθώντας να βρουν διέξοδο στο πρόβλημα της διαφθοράς. Δημοσιοποιώντας την ιστορία τους θέλουν να κινητοποιήσουν την πολιτεία που σιωπηλά και για χρόνια κλείνει το μάτι στα «λαμόγια» του δημόσιου τομέα αλλά και να ενεργοποιήσουν όλους τους υπόλοιπους, που ανεχόμενοι καταστάσεις γίνονται συνένοχοι.

Δωροδοκία, λάδωμα, μίζα, φακελάκι είναι συνώνυμες λέξεις που δηλώνουν την ηθική κατάπτωση, την ανεπάρκεια ελεγκτικών μηχανισμών, την ατιμωρησία. Είναι απόλυτα χαρακτηριστικό ότι ανάλογες ιστοσελίδες καταγγελιών υπάρχουν σε χώρες όπως Ινδία, Κένυα, Ζιμπάμπουε, Ινδονησία , Πακιστάν με τίτλο «I paid a bribe», όπως αναφέρεται σε ελληνική ιστοσελίδα με μεγάλη επισκεψιμότητα.

Δυστυχώς οι καταγγελίες στο διαδίκτυο αφορούν στο μεγαλύτερο ποσοστό περιστατικά στα δημόσια νοσοκομεία. Απ’ ότι φαίνεται δεν υπάρχει ελληνική οικογένεια που να μην έχει αναγκαστεί να συμμετάσχει στη βρώμικη συναλλαγή εξαγοράς «καλύτερων» υπηρεσιών υγείας. Το φακελάκι δεν είναι μόνο γάγγραινα για τους ασθενείς που προσφεύγουν στο Ε.Σ.Υ. αλλά ταυτόχρονα πολλαπλασιάζει τη φοροδιαφυγή, άλλη μια από τις «πληγές του Φαραώ» για την ελληνική κοινωνία.

Η δωροδοκία μπορεί να είναι ενεργητική, στην περίπτωση που υπάρχει συγκεκριμένη απαίτηση εκ μέρους του επίορκου ή παθητική όταν οι ασθενείς θέλουν να ευχαριστήσουν τον «γιατρό», αγνοώντας προφανώς ότι συμμετέχοντας στη συναλλαγή έχουν και αυτοί σημαντικό μερίδιο ευθύνης.

Μια μελέτη των καταγγελιών του διαδικτύου μας δίνει ενδιαφέροντα στοιχεία.

Το φακελάκι είναι πανελλήνιο φαινόμενο, σε μικρά και μεγάλα νοσοκομεία, στην επαρχία και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Οπωσδήποτε όμως είναι μεγαλύτερο σ’ ένα νοσοκομείο του κέντρου και δη πανεπιστημιακό απ’ ότι σ’ ένα επαρχιακό νοσοκομείο.

Υπάρχει τιμοκατάλογος ή ταρίφα για συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις που ως επί το πλείστον έχουν σχέση με την εκτέλεση κάποιου χειρουργείου.

Καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις (by pass) 6500-7000€

Αρθροπλαστική 600-1500€

Eγχείρηση κατάγματος 500-1000€

Θυρεοειδεκτομή 1000€

Αμυγδαλεκτομή 300-500€

Εγχείρηση καταρράκτη 200 -500€ ( μεγαλύτερα νοσοκομεία)

Εγχείρηση για αφαίρεση όγκου 1500-3000€

Προστατεκτομή 700€

Χολοκυστεκτομή 400-1500€ (πανεπιστημιακό)

Λήψη βιοψίας 150-250€

Αμοιβή αναισθησιολόγου 150-250€

Φυσιολογικός τοκετός 400-1200€

Καισαρική 800-1500€

Επίσκεψη στα Εξωτερικά Ιατρεία 50€

Και ο τιμοκατάλογος της ντροπής δεν έχει τέλος…

Δυστυχώς η διακίνηση «μαύρου» χρήματος στο χώρο της υγείας υπερβαίνει τα 4-5 δις ευρώ το χρόνο, κυρίως με τη μορφή παράνομου χρηματισμού γιατρών είτε από ασθενείς είτε από προμηθεύτριες εταιρείες.. Στα νοσοκομεία, που κατέχουν την πρώτη θέση του δημόσιου τομέα στις παράνομες συναλλαγές, «το φακελάκι» θεωρείται κάτι φυσιολογικό και αυτονόητο και σ’ αυτό εξαναγκάζεται ο ασθενής προκειμένου να παρακάμψει λίστες αναμονής ή να έχει «ποιοτικότερη» αντιμετώπιση.

Η ανάδειξη του τεράστιου θέματος της δωροδοκίας στα δημόσια νοσοκομεία επ’ ουδενί μπορεί να αμαυρώσει το έργο χιλιάδων γιατρών (είναι οι περισσότεροι) που υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, τις περισσότερες φορές απλήρωτοι, συνεχίζουν να θεωρούν ιερό τον όρκο του Ιπποκράτη. Οπωσδήποτε όμως τα φαινόμενα διαφθοράς έχουν πλήξει την αξιοπιστία και έχουν μειώσει τις διαπραγματευτικές δυνατότητες του ιατρικού σώματος.
http://www.ygeianet.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.