« Σόγια και Υγεία »

Σόγια και Υγεία Facebooktwitterpinterest

Σόγια και ΥγείαΣτα πλαίσια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο ΩΝΑΣΕΙΟ Καρδιοχειρουργικό Κέντρο στις 23 Ιουνίου 2012 με κεντρικό θέμα τα Λιπίδια , η Ελληνική Εταιρία Μελέτης της Παχυσαρκίας του Μεταβολισμού και των Διαταραχών Διατροφής ( ΕΠΑΜΕΔΙ) διοργάνωσε στρογγυλό τραπέζι με τίτλο « Σόγια και Υγεία».

Πρόεδρος του τραπεζιού ήταν ο πρόεδρος της ΕΠΑΜΕΔΙ Αθανάσιος Μιχαλόπουλος, Παθολόγος-Διαβητολόγος και ομιλητές κατά σειρά παρουσίας ήταν οι Γ. Πανοτόπουλος, Παθολόγος- Διατροφολόγος, Γενοβέφα Κολοβού, Αν. Διευθύντρια Καρδιολογικής Κλινικής Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, Γιάννης Πολίτης Καθηγητής Θρέψεως Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τέλος ο Αναπληρωτής Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας της Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών,Ε. Δεληγεώρογλου,

Στη σύντομη εισαγωγή ο πρόεδρος έκανε αναφορά στις μεγάλες διατροφικές δυνατότητες όπως και στην οικολογική σημασία που έχει η κατανάλωση προϊόντων σόγιας.

Η σόγια εκτός από την αυξημένη της περιεκτικότητα σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, έχει και ευεργετική επίδραση στην υγεία, πέρα από τη δυνατότητα κάλυψης βασικών διατροφικών αναγκών.

Υπάρχουν πολλά αποτελέσματα ερευνών που αποδεικνύουν τη σημασία της σόγιας στην ελάττωση του καρδιαγγειακού κινδύνου κυρίως λόγω ευνοϊκής επίδρασης στα λιπίδια του αίματος. Σε επιδημιολογικές μελέτες η κατανάλωση σόγιας και παραγώγων της σχετίζεται με τη μείωση της ολικής και της LDL-χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων και την αύξηση της HDL-χοληστερόλης. Από τις κλινικές μελέτες στον άνθρωπο η κατανάλωση πρωτεΐνης της σόγιας οδηγεί σε μείωση κατά 9,3% της ολικής χοληστερόλης, κατά 12,9% της LDL-χοληστερόλης και κατά 10,5% των τριγλυκεριδίων όπως και σε αύξηση της HDL-χοληστερόλης κατά 2,4%. Τα δεδομένα αυτά οδήγησαν εδώ και 12 χρόνια περίπου τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στην αναγραφή της διατροφικής δήλωσης (claim) σε προϊόντα που περιέχουν σόγια, ότι η κατανάλωση 25gr πρωτεΐνης σόγια/ ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Παρ’ ότι η αρχική εξήγηση για την ευεργετική δράση της σόγιας στα καρδιαγγειακά νοσήματα ήταν η περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνες, υπάρχουν εκτεταμένες μελέτες για άλλα συστατικά της σόγιας κυρίως τις ισοφλαβόνες.

Εκτός από την επίδραση στο αίμα υπάρχουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα όσον αφορά την ευνοϊκή επίδραση της σόγιας και των παραγώγων της σε άλλους εργαστηριακούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως είναι η οξείδωση των λιπών και ιδίως της LDL-χοληστερόλης, τα επίπεδα της ομοκυστεϊνης, οι αποπρωτεϊνες, η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) καθώς και η λειτουργία του ενδοθηλίου των αγγείων. Πολύ σημαντικό είναι επίσης να αποδειχθεί η δράση της σόγιας στην αρτηριακή πίεση, η οποία αρχικά φαίνεται να αφορά υπερτασικά άτομα, καθώς και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του μεταβολικού συνδρόμου, κυρίων αιτιών αύξησης της καρδιαγγειακής νόσου.

Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στο ρόλο της σόγιας στην υγεία των γυναικών στην εμμηνόπαυση και ιδίως στην ιδιότητα των τροφίμων-παραγώγων της σόγιας να ελαττώνουν τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης, της καρδιαγγειακής νόσου και των εξάψεων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει όχι μόνο η αρχική προφυλακτική επίδρασή τους, αλλά και η μακροχρόνια ογκογόνος ασφάλειά τους. Η χορήγηση της σόγιας σε γυναίκες με πρόσφατη εμμηνόπαυση και ήπιας προς μέτριας έντασης αγγειοκινητικά συμπτώματα, μπορεί να επιφέρει βελτίωση των εξάψεων

Η σόγια φαίνεται ότι ασκεί προστατευτική δράση και στο δέρμα. Η ελαστικότητα του δέρματος συντηρείται και πιθανόν βελτιώνεται μέσω της αυξημένης αιματικής ροής. Τα φυτοοιστρογόνα μέσω της αντιφλεγμονώδους και της αντιοξειδωτικής δράσης τους προφυλάσσουν το δέρμα από εξωγενείς επιβαρυντικούς παράγοντες όπως η ιοντίζουσα ακτινοβολία και οι χημικές ενώσεις .

Αυτή η εκτεταμένη έρευνα παρέχει σε γιατρούς και άλλους επιστήμονες της υγείας μια επιπρόσθετη βάση και ώθηση για τη σύσταση μεγαλύτερης πρόσληψης σόγιας στις Δυτικές κοινωνίες και ιδιαίτερα σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο και παχυσαρκία και στις γυναίκες στην εμμηνόπαυση.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.