Παχυσαρκία και νεφρά

Facebooktwitterpinterest

Νέα από το 18ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας:
Τις τρεις τελευταίες δεκαετίες έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας και της παχυσαρκίας και σε πρόσφατες μετα-χημικές αναλύσεις πάνω σε άτομα με αυξημένο βάρος βρέθηκε αυξημένος κίνδυνος νεφρικής νόσου σε σύγκριση με φυσιολογικού βάρους άτομα.

Επιπλέον, πολλές επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η ανάπτυξη του νεφροκυτταρικού καρκινώματος συνδέεται με την παχυσαρκία. Η παχυσαρκία αυξάνει την νεφρική επαναπορρόφηση του νατρίου, κυρίως με την ενεργοποίηση του άξονα ρενίνης-αγγειοτενσίνης και νευρικού συστήματος, αλλά και με την τροποποίηση των φυσικών δυνάμεων.

Η σπλαχνική παχυσαρκία οδηγεί στην υπέρταση λόγο διαφόρων μηχανισμών. Αυτό μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη νεφρική νόσο. Επιπλέον, η αντίσταση στην ινσουλίνη και στο λιπώδη ιστό που προέρχεται μόρια που επηρεάζουν τη φλεγμονή μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική διήθηση και ιστολογικές αλλαγές στους νεφρούς.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει τη σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και την εστιακή τμηματική κατά πλάκας και υαλίνωση όπου μειώνει τα επίπεδα αδιπονεκτίνης στους ασθενείς με αυξημένο σπλαχνικό λίπος, επηρεάζουν άμεσα την νεφρική ανεπάρκεια και οδηγεί σε λευκωματουρία. Ιστορικές και λειτουργικές αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν προοδευτική μείωση του ρυθμού σπειραματικής διήθησης και την περαιτέρω αύξηση των arterila.

Οι επιπτώσεις αυτές μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την καρδιαγγειακή θνησιμότητα. Η διαιτητική αντιμετώπιση της απώλειας βάρους μειώνει την πρωτεϊνουρία. Η βαριατρική χειρουργική βελτιώνει σημαντικά τις μεταβολικές παραμέτρους και τη νεφρική ανεπάρκεια.

Ωστόσο, ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί επίσης να εμφανιστούν, όπως νεφροπάθεια οξαλικού το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια νεφρική νόσο ή σε τελικό στάδιο νεφρική νόσο.

Συμπερασματικά λοιπόν η παχυσαρκία προκαλεί νεφρική νόσο από διάφορους μηχανισμούς και η απώλεια βάρους μπορεί να είναι μια πρακτική θεραπεία.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.