Με προβλήματα μνήμης σχετίζεται η καρδιακή ανεπάρκεια στους ηλικιωμένους

Facebooktwitterpinterest

“Αρνητικές επιτπώσεις στην θεραπεία”

Νέα Υόρκη – Οι ηλικιωμένοι πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια έχουν περισσότερα προβλήματα μνήμης όταν η πάθηση είναι σε προχωρημένο στάδιο, κάτι που δεν ισχύει για τους νεότερους καρδιοπαθείς που πάσχουν από όμοιου τύπου καρδιακή ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Neurology, καρδιολόγοι και ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η καρδιακή ανεπάρκεια συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων μνήμης, τα οποία μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην θεραπεία τους.

Η Δρ Τζοαν Φεστα από το Νοσοκομείο «St. Luke’s-Roosevelt» της Νέας Υόρκης μελέτησε στοιχεία από τεστ μνήμης που είχαν γίνει σε 207 καρδιοπαθείς, ώστε να διαπιστωθεί αν ήταν κατάλληλοι υποψήφιοι για μεταμόσχευση καρδιάς. Οι ερευνητές είχαν χωρίσει τους ασθενείς σε δύο ομάδες: 189 που είχαν χαμηλό σκορ στο τεστ καρδιακής λειτουργίας και 38 που είχαν καλύτερο σκορ.

Όλοι οι ασθενείς είχαν καρδιακή ανεπάρκεια που χαρακτηριζόταν από χαμηλό κλάσμα εξώθησης αριστερής κοιλίας.

Γενικά οι ασθενείς που ήταν κάτω των 63 ετών είχαν όμοιες επιδόσεις στα καρδιολογικά τεστ, ανεξαρτήτως της λειτουργικότητας της αριστερής κοιλίας της καρδιάς. Αλλά οι μεγαλύτεροι ασθενείς που είχαν χαμηλό κλάσμα εξώθησης είχαν 1% χαμηλότερο σκορ στα τεστ μνήμης, ειδικά σε αυτά που υπολόγιζαν πόσο καλά οι ασθενείς αναγνώριζαν και αποστήθιζαν λέξεις.

«Μαθαίνουν περίπου με τον ίδιο ρυθμό, αλλά τελικά δεν συγκρατούν τις πληροφορίες. Δεν θυμούνται και αναγνωρίζουν και αυτό μπορεί να έχει συνέπεια στην διαχείριση των συμβουλών που δίνει ο θεράπων ιατρός στον ασθενή», επισημαίνεται στην έρευνα.

Στους νεότερους ασθενείς, ο εγκέφαλος ίσως είναι ικανότερος να ανταποκριθεί στην μειωμένη αιματική ροή, ενώ ένας γερασμένος εγκέφαλος μπορεί γενικώς να υποφέρει περισσότερο από την καρδιακή ανεπάρκεια.

Η Δρ Φεστα παρατήρησε τέλος ότι η κακή μνήμη σχετίζεται με συμπτώματα κατάθλιψης και προβλήματα προσοχής.
HEALTH.IN.GR

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.