Η Επιστήμη της Χημείας στην ασφάλεια των τροφίμων μας!

Facebooktwitterpinterest

Η επιστήμη της Χημείας…στο πιάτο μας!

Τα τελευταία χρόνια σημειώνονται διαρκώς διατροφικές κρίσεις σε διάφορα σημεία του πλανήτη π.χ.  η νόσος των τρελών αγελάδων, οι διοξίνες και αρκετά άλλα διατροφικά σκάνδαλα.
Η επιστήμη της Χημείας συνέβαλλε δραστικά και συνεχίζει να συμβάλλει στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, στην διασφάλιση συνθηκών ελέγχου, στην Υγιεινή και Ασφάλεια τροφίμων.

Υγεία και τροφή
Η υγεία μας διακρίνεται στην σωματική, την ψυχική και την κοινωνική και η αρμονική λειτουργία τους μπορεί να μας οδηγήσει στην ευμάρια!

Ενα βασικό μέσο υγείας είναι η τροφή μας, δηλαδή τα τρόφιμα που καταναλώνουμε το πλήθος, η ποικιλία, η σύσταση τους, η επεξεργασία τους και οι συνδιασμοί τους!
Η διατροφή αποτελεί το μέσο επιβίωσής μας αλλά και έναν από τους βασικότερους παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα στη ζωή μας.
Παρόλη την αξία της διατροφής, οι σύγχρονες διατροφικές συνήθειες χαρακτηρίζονται από γρήγορο, εύκολο και φθηνό φαγητό, ημιέτοιμα ή προμαγειρεμένα τρόφιμα, επεξεργασμένα τρόφιμα και άφθονα αναψυκτικά, με αποτέλεσμα αθροιστικά και στην πορεία του χρόνου να αναπτύσσονται νοσήματα και προβλήματα που να σχετίζονται με τα συστατικά και την ποιότητα της διατροφής μας (φυτοφάρμακα, ραδιενέργια, διοξίνες κ.α.) όπως είναι π.χ σακχαρώδης διαβήτης, καρδειαγγειακά νοσήματα κ.α.
Η υγιεινή σαν φιλοσοφία σχετίζεται με την πρόληψη αυτών των ασθενειών, με σκοπό τη διατήρηση της υγείας μας αλλά και την προαγωγή της.
Η υγιεινή και η ασφάλεια των τροφίμων μας αποτελεί έναν νέο κλάδο της επιστήμης που σκοπό έχει τις συστηματικές έρευνες, την ανάλυση της σύστασης των τροφίμων με απώτερο σκοπό την ασφάλεια των καταναλωτών.
Η Τεχνολογία τροφίμων, η Χημεία τροφίμων, η Βιοτεχνολογία τροφίμων κ.α. κλάδοι αποτελούν την Επιστήμη των τροφίμων, που διαχειρίζεται θέματα που αφορούν τις αρχές διαχείρισης ολικής ποιότητας, τις αρχές ορθής βιομηχανικής και υγιεινής πρακτικής, ασχολείται με τους κινδύνους που ελωχεύουν στα τρόφιμα αλλά και τα συστήματα HACCP.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να εντατικοποιείται και η εκπαίδευση που αφορά τον τομέα «τρόφιμα». Οργανώνονται σεμινάρια και μαθήματα που σκοπό έχουν να συνδέσουν την τεχνολογία με την υγεία, τα τρόφιμα και το μάρκετινγκ.

Είναι σημαντικό, να συμβάλλουμε ως επιστήμονες αλλά και επαγγελματίες που ασχολούνται με τον τομέα Διατροφή και Τρόφιμα στην Υγιεινή και την ασφάλεια στα τρόφιμα, την ευαισθητοποίηση του κοινού, την ορθή ενημέρωσή του, καθώς και στην επιστημονική υποστήριξη των επιχειρήσεων που ασχολούνται με το αντικείμενο «τρόφιμα».

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.