Με αιμοληψία η ανίχνευση του συνδρόμου Down

Facebooktwitterpinterest

Ιστορία στην Ιατρική ετοιμάζεται να γράψει μια ομάδα Ελλήνων, Κύπριων και Βρετανών γενετιστών που υπόσχεται τέλος στην επεμβατική εξέταση της αμνιοπαρακέντησης για την ανίχνευση του συνδρόμου DOWN κατά την κύηση, χωρίς επιπλοκές και πιθανότητα αποβολής.

Όπως εξηγεί στον ΑΝΤ1 η Ελληνίδα συντονίστρια της νέας εξέτασης, με μια απλή αιμοληψία ρουτίνας, οι επιστήμονες θα διαβάζουν το DNA του εμβρύου από το αίμα της εγκύου, και σε ελάχιστα λεπτά θα γίνεται η διάγνωση χρωμοσωματικών ανωμαλιών, χωρίς επιπλοκές και κινδύνους πιθανής αποβολής.

Όπως εξηγεί στον ΑΝΤ1 η Ελληνίδα συντονίστρια της σημαντικής αυτής ανακάλυψης, η γενετίστρια Βούλα Βελισσαρίου, με μια απλή εξέταση αίματος ρουτίνας η έγκυος θα γνωρίζει αν υπάρχει η εν λόγω χρωμοσωματική ανωμαλία στο έμβρυο της.

Όπως τόνισε η ίδια, το τεστ θα γίνεται με αιμοληψία κατά την 11-14η εβδομάδα, απολύτως έγκυρο και χωρίς καμία επιπλοκή, θα διαβάζει το DNA του εμβρύου όπως αυτό ανιχνεύεται στο αίμα της εγκύου…

Με το 5% των εμβρύων να παρουσιάζουν σήμερα γενετικές ανωμαλίες, με συχνότερη το σύνδρομο down, το νέο τεστ – η κλινική εφαρμογή του οποίου θα ξεκινήσει σε λιγότερο από δυο χρόνια – αναμένεται να φέρει επανάσταση στον προγεννητικό έλεγχο.

Το τεστ θα απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες κάτω των 35ετών, που έχουν την αμφιβολία αν θα πρέπει να κάνουν την αμνιοπαρακέντηση. Μετά τα 35έτη της εγκύου, το νέο τεστ θα λειτουργεί συμπληρωματικά με την αμνιοπαρακέντηση, εξηγούν οι επιστήμονες της ομάδας.

Η μέθοδος τους έχει ήδη πατενταριστεί, και όπως αναφέρει το έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Nature Medicine», το νέο… «ελληνικό» τεστ θα ενισχύσει διεθνώς το «οπλοστάσιο» του προγεννητικού ελέγχου.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.