ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Facebooktwitterpinterest

Στις 31 Μαρτίου έγινε στην Αθήνα η πρώτη συνάντηση της Ελληνικής Ομάδας Εργασίας για τον Εγκέφαλο (ΕΟΕΕ), σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τον Εγκέφαλο (European Brain Council).
Σκοπός της ΕΟΕΕ είναι η προβολή αφενός της τεράστιας σημασίας των ψυχιατρικών και νευρολογικών νοσημάτων και αφετέρου της σημαντικής προόδου της έρευνας σχετικά με τον εγκέφαλο. Στην ΕΟΕΕ συμμετέχουν ψυχίατροι, νευρολόγοι, νευροεπιστήμονες, εκπρόσωποι οργανώσεων ασθενών και των οικογενειών τους, καθώς και της βιομηχανίας.

Οι νόσοι που προκύπτουν από δυσλειτουργία του εγκεφάλου συνεπάγονται βαρύ φορτίο τόσο ψυχολογικό, όσο και οικονομικό για τους ασθενείς, τις οικογένειές τους και την κοινωνία γενικότερα.
Ενδεικτικά αναφέρονται μερικά στοιχεία που τεκμηριώνουν την σοβαρότητα του προβλήματος: Στον γενικό πληθυσμό, ένας στους τέσσερεις θα παρουσιάσει πρόβλημα ψυχικής υγείας κατά την διάρκεια της ζωής του.
Το συνολικό κόστος των νοσημάτων του εγκεφάλου ανέρχεται σε 386 δισεκατομμύρια Ευρώ ετησίως. Το 2020 η μείζων κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη αιτία νοσηρότητας και θανάτου μετά την ισχαιμική καρδιαγγειακή νόσο. Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 10000 ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας και 150000 από άνοια, εκ των οποίων το 70% έχει νόσο Alzheimer, με την νόσο του Πάρκινσον να είναι η δεύτερη σε συχνότητα νευροεκφυλιστική νόσος, από την οποία πάσχουν το 1% των ατόμων άνω των 60 ετών.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι απαραίτητη η βελτίωση της πρόγνωσης, έγκαιρης διάγνωσης, θεραπείας και αποκατάστασης των ασθενών αυτών. Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί με την προώθηση της έρευνας σχετικά με τον εγκέφαλο, τόσο σε βιολογικό και κλινικό επίπεδο, όσο και επιδημιολογικό και ψυχοκοινωνικό. Στην Ελλάδα υπάρχει αξιόλογο ερευνητικό δυναμικό διεθνούς επιπέδου, που κατορθώνει να παράγει σημαντικά αποτελέσματα εξασφαλίζοντας ανταγωνιστικά κονδύλια από το εξωτερικό, αφού η χρηματοδότηση της έρευνας στην Ελλάδα, τόσο από το κράτος, όσο και από ιδιωτικούς φορείς, είναι εξαιρετικά πενιχρή: περίπου 0,6% του ΑΕΠ, με μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση 1,84%. Είναι λοιπόν μεγάλης σημασίας η ευαισθητοποίηση όλων, πολιτών και πολιτικών, ώστε να αυξηθεί η ενίσχυση της έρευνας σχετικά με τον εγκέφαλο.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.