Νικητές στη μάχη με τον καρκίνο

Facebooktwitterpinterest

Νεαρός Κύπριος και κοριτσάκι
από την πρώην Σοβιετ. Ένωση

Ένας έφηβος από την Κύπρο και ένα κοριτσάκι από χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης βγήκαν νικητές στη μάχη με τον καρκίνο, χάρη στην εξελιγμένη τεχνολογικά ιατρική θεραπεία που έτυχαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ.

Το 14χρονο αγόρι από την Κύπρο μεταφέρθηκε στο Hadassah με ένα συμπαγή όγκο στο στήθος. Ο δρ Weintraub και ο χειρουργός θώρακος, δρ El-Ami, διέγνωσαν κακοήθη όγκο, που δημιουργήθηκε από δυσλειτουργία κατά την εμβρυϊκή περίοδο, όταν σπερματικά κύτταρα μεταφέρθηκαν –αφύσικα– από τα γεννητικά όργανα στην περιοχή του στήθους. Επί χρόνια, παρέμειναν αδρανή, όμως στην πορεία εξελίχθηκαν σε νεόπλασμα. Ο Κύπριος έφηβος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία, με άκρως επιτυχή αποτελέσματα. Αποθεραπεύτηκε πλήρως και επέστρεψε στην καθημερινότητά του, η οποία περιλαμβάνει ακόμα και το αγαπημένο του ποδόσφαιρο!

Η δεύτερη περίπτωση αφορά ένα κοριτσάκι 2,5 χρονών με καταγωγή από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Το κορίτσι έπασχε από ρετινοβλάστωμα στα μάτια. Οι γονείς του κοριτσιού είχαν λάβει γνωμάτευση που έκανε λόγο ακόμα και για αφαίρεση των οφθαλμών της μικρής τους κόρης. Μέσω διαδικτύου βρήκαν τον καθηγητή Jacob Pe’er, διευθυντή του Οφθαλμολογικού Τμήματος στο Hadassah, και το δρα Michael Weintraub, διευθυντή του Παιδιατρικού Αιματο-ογκολογικού Τμήματος στο ίδιο νοσοκομείο, και επικοινώνησαν μαζί τους. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, οι γονείς και το παιδί βρέθηκαν στο Hadassah κι αμέσως άρχισαν οι εξετάσεις και τα ιατρικά συμβούλια. Η επιστημονική ομάδα του νοσοκομείου κατέληξε στο συμπέρασμα πως η χημειοθεραπεία θα έσωζε σίγουρα το ένα μάτι του κοριτσιού και πολύ πιθανόν και την όραση στο άλλο.

«Σε περιπτώσεις ρετινοβλαστώματος», επισημαίνει ο δρ Weintraub, «είναι προφανές πως κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να ελέγξουμε το

νεόπλασμα. Αυτό είναι το κύριο μέλημά μας. Ωστόσο, πέρα από την άμεση καταπολέμηση της ασθένειας, προσπαθούμε να αποφύγουμε την αφαίρεση του οφθαλμού και για αισθητικούς λόγους».

Και τα δύο παιδιά νοσηλεύτηκαν στο Παιδιατρικό Αιματο-ογκολογικό Τμήμα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Hadassah στην Ιερουσαλήμ. Το Τμήμα αυτό παρέχει αναλυτική και εξελιγμένη τεχνολογικά ιατρική θεραπεία σε παιδιά και εφήβους που πάσχουν από καρκίνο και σοβαρά αιματολογικά νοσήματα.

Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Hadassah εκπροσωπείται στην Κύπρο από τον οργανισμό iMER Medical Services (www.imer.biz).

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.