ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΟΥ ALZHEIMER Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Facebooktwitterpinterest

Δελτίο Τύπου
Η ΑΝΟΙΑ ΩΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Οι κοινωνικοί και ιατρικοί παράγοντες που οδήγησαν σε αύξηση της μακροβιότητας στο γενικό πληθυσμό, έχουν επίσης αυξήσει σημαντικά την συχνότητα των νοσημάτων που σχετίζονται με την ηλικία. Το γήρας είναι ο σημαντικότερος παράγoντας κινδύνου για τις περισσότερες νευροεκφυλιστικές παθήσεις, η συχνότητα των οποίων έχει επίσης αυξηθεί δραματικά σύμφωνα με τις επιδημιολογικές μελέτες των αναπτυγμένων χωρών. Ο γηραιός πληθυσμός είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα τμήματα της κοινωνίας μας αναμένεται να αυξηθεί κατά 82% μέχρι το 2025. Ειδικότερα η άνοια και τα ΑΕΕ είναι οι κύριες αιτίες ανικανότητας και ιδρυματισμού στους ηλικιωμένους.
Η άνοια διπλασιάζει τη συχνότητά της κάθε 5 χρόνια μετά τα 60, συχνότητα, η οποία από 1% στην ηλικία των 60-65 χρόνων, φθάνει στο 35% στην ηλικία άνω των 85 χρόνων. Το μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων οφείλεται στη νόσο Alzheimer. Προσβάλλει πάνω από 25.000.000 ανθρώπους στον κόσμο και η συχνότητά της αναμένεται να αυξηθεί πολύ τα επόμενα 30 χρόνια. Η νόσος Alzheimer είναι η τρίτη κατά σειρά κόστους νόσος μετά τα καρδιοαγγειακά επεισόδια και τον καρκίνο. Χαρακτηρίζεται από προοδευτική έκπτωση της μνήμης και άλλων νοητικών λειτουργιών, που οδηγεί σε σταδιακή απώλεια της ικανότητας να ζει κανείς ανεξάρτητος. Η λειτουργική αυτή ανικανότητα και οι διαταραχές της συμπεριφοράς που οι ασθενείς συχνά εμφανίζουν επιφέρουν μεγάλη επιβάρυνση στους φροντιστές των ατόμων με άνοια, οι οποίοι συχνά απασχολούνται πολλές ώρες εβδομαδιαίως παρέχοντας περίθαλψη (2 εργασίες με πλήρες ωράριο). Η κατάθλιψη και οι διαταραχές του ύπνου είναι συχνές στους φροντιστές, οι οποίοι μπορεί να χρειαστούν και ιατρική αντιμετώπιση λόγω φυσικής και ψυχολογικής εξάντλησης. Έχουν πιο συχνά προβλήματα υγείας όπως διαβήτη, αρθρίτιδα, έλκος και αναιμία ενώ υπολογίζεται ότι χρησιμοποιούν κατά 70% περισσότερα φάρμακα από άτομα ίδιας ηλικίας. Η οικονομική επιβάρυνση και κοινωνική απομόνωση είναι επίσης σημαντικές. Η υποστήριξη των φροντιστών είναι ένα ουσιώδες θέμα της αντιμετώπισης της άνοιας ιδιαίτερα στην Ελλάδα, που λόγω ελλείψεως κρατικών υποδομών, οι ασθενείς αντιμετωπίζονται κυρίως στο σπίτι από την οικογένεια και φίλους.
Η αντιμετώπιση της άνοιας αποτελεί σήμερα ένα σύνθετο πρόβλημα, στο οποίο εμπλέκονται ασθενείς, ιατροί και φροντιστές. Κάθε μία από αυτές τις ομάδες διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της όποιας θεραπευτικής παρέμβασης (φαρμακολογικής ή μη). Ο κύριος στόχος στην αντιμετώπιση της άνοιας παραμένει η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Κάθε ασθενής λοιπόν θα πρέπει να αξιολογείται βάση των συμπτωμάτων του, των αναγκών του και του περιβάλλοντος στο οποίο ζει. Η εξατομίκευση της θεραπευτικής προσέγγισης εναπόκειται στην υπευθυνότητα του θεράποντος ιατρού, ενώ η παροχή ειδικών υπηρεσιών θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα του συστήματος παροχής φροντίδας. Οι λαμβανόμενες αποφάσεις θα πρέπει επίσης να είναι σε συνάρτηση με όλα τα εμπλεκόμενα μέλη της οικογένειας με στόχο την ελάττωση και του φορτίου των φροντιστών.

Η Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία και ο Κλάδος Άνοιας διοργανώνει Ημερίδα το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009 και ώρα 10:00-14:00 στο Ξενοδοχείο Τιτάνια στην Αθήνα.
Σκοπός της ημερίδας είναι η ενημέρωση για τις νεότερες εξελίξεις που αφορούν στη νόσο Alzheimer και η ευαισθητοποίηση κοινού και κρατικών φορέων προς όφελος των ασθενών και των οικογενειών τους.

Είσοδος Ελεύθερη
afisa_alz_09_ath

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.