Ανεπάρκεια Αυξητικής Ορμόνης Ενηλίκων

Facebooktwitterpinterest

Ο ρόλος της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης
Η αυξητική ορμόνη κατέχει κεντρικό ρόλο στη διαδικασία της ανάπτυξης και ωρίμανσης από την παιδική στην ενήλικη ζωή. Επίσης ελέγχει και ομαλοποιεί ένα ρυθμό μεταβολικών και φυσιολογικών διαδικασιών σε όλη τη διάρκεια του βίου. Η ανεπάρκεια της αυξητικής ορμόνης συμβαίνει όταν η υπόφυση, ένας αδένας του εγκεφάλου, αδυνατεί να παράγει ή να απελευθερώσει ικανοποιητική ποσότητα αυξητικής ορμόνης.
Η ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης (GHD) μπορεί να ταξινομηθεί σε τρεις κατηγορίες:

Συγγενής: προκαλείται από κάποιο πρόβλημα της υπόφυσης ή του υποθαλάμου κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη

Επίκτητη: προκαλείται από βλάβη της υπόφυσης ή το υποθαλάμου από όγκους, βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση ή φλεγμονές όπως η μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα

Ιδιοπαθής: αγνώστου αιτιολογίας

Ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης ενηλίκων
Προβλήματα ανάπτυξης δεν εμφανίζονται μόνο στα παιδιά αλλά μπορούν επίσης να αποτελέσουν σημαντικό πρόβλημα και στους ενήλικες. Έως πρόσφατα, οι συνέπειες της ανεπάρκειας αυξητικής ορμόνης στους ενήλικες παρέμεναν άγνωστες.
Σήμερα, η ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης ενηλίκων αναγνωρίζεται ως ένα ειδικό κλινικό σύνδρομο με πολλαπλές παθολογικές συνέπειες που μπορεί να αφορούν στα ακόλουθα:

Σύσταση του σώματος συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής παχυσαρκίας

Λιπίδια αίματος

Μυϊκή δύναμη

Οστική σύνθεση

Αθλητική δυνατότητα και ενέργεια

Καρδιο-αγγειακοί κίνδυνοι

Γενική ευεξία

Η ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης ενηλίκων μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα υποφυσιακών ή περι–υποφυσιακών όγκων ή ως άμεση συνέπεια χειρουργικής επέμβασης ή ακτινοβολίας που χρησιμοποιούνται κατά τη θεραπεία αυτών των προβλημάτων. Σπανιότερα, ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης ενηλίκων μπορεί να προκύψει μετά από ανεπάρκεια της παιδικής ηλικίας.
Τα συμπτώματα και σημεία της ανεπάρκειας αυξητικής ορμόνης στους ενήλικες είναι λιγότερο προφανή απ’ ότι στα παιδιά. Μπορεί να περιλαμβάνουν τόσο ψυχολογικά συμπτώματα όπως κατάθλιψη, άγχος, προβλήματα μνήμης και κοινωνική απομόνωση, όσο και προβλήματα φυσιολογίας όπως αδυναμία, μειωμένη ζωτικότητα, καταβολή δυνάμεων και αύξηση βάρους.

Πηγές

The Growth Hormone Research Society

Endocrine Nurses Society

The Endocrine Society

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.