Όσα απίστευτα κάνει το μωρό στην κοιλιά σας
Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η περίοδος που διανύει ένα μωρό στη μήτρα, ως επί το πλείστον, αποσκοπεί στη σωματική του ανάπτυξη. Φυσικά, αυτό ισχύει, αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα πράγματα που συμβαίνουν εκεί ….
Η ζωή στη μήτρα
Κατά την τελευταία περίοδο της εγκυμοσύνης, τα μωρά αρχίζουν να χρησιμοποιούν τον εγκέφαλό τους σε ο,τι θέλουν να κάνουν. Ίσως είναι υπερβολικό να πούμε ότι σκέφτονται, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι τα μωρά αρχίζουν να αντιδρούν διαφορετικά στα ερεθίσματα, είτε αυτά προέρχονται από έξω είτε προέρχονται από το εσωτερικό του σώματος σας. Ο εγκέφαλος εμπλέκεται σε όλες αυτές τις αντιδράσεις. Αυτό είναι συναρπαστικό, αν σκεφτούμε ότι λιγότερο από εκατό χρόνια πριν, οι άνθρωποι πίστευαν ότι ένα νεογέννητο μωρό δεν ήταν κάτι περισσότερο από ένα σώμα που διέθετε μια σειρά από αντανακλαστικά. Γνωρίζουμε όμως πλέον πολλά σχετικά με την εξέλιξη των βρεφών, όταν ακόμα αυτά βρίσκονται στην κοιλιά της μητέρας τους.
Οι αναμνήσεις ενός εμβρύου
Τα νεογέννητα μωρά θυμούνται ακόμα πολλά πράγματα από την κοιλιά της μητέρας τους, παρόλο που δεν έχουν, όπως είναι φυσικό, πλήρη επίγνωση αυτών. Μια έρευνα έχει δείξει, για παράδειγμα, ότι η ικανότητα να ξεχωρίζουν κάποιον ήχο, και όχι μόνο να τον ακούνε, αυξάνεται σημαντικά από την 36η και την 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Το μωρό μετά από αυτήν την περίοδο αρχίζει να αναγνωρίζει τους ήχους που έχει ξανακούσει. Οι ερευνητές έκαναν αυτή την διαπίστωση όταν έπαιξαν την ίδια μουσική σε ένα μωρό 36 με 37 εβδομάδων. Όταν επανέλαβαν το μουσικό κομμάτι παρατήρησαν ότι το μωρό έκανε τις ίδιες κινήσεις κάθε φορά που η μουσική άρχισε να παίζει. Αυτό αποτελεί όπως επισημαίνουν οι ειδικοί μια σίγουρη ένδειξη ότι το μωρό στην κοιλιά της μητέρας του μπορεί να αναγνωρίσει τη μουσική.
Το μωρό ”ακούει” το άρωμα σας
Το μωρό σας βιώνει πολλές διαφορετικές εμπειρίες όσο βρίσκεται στην κοιλιά, αλλά με πολύ διαφορετικό τρόπο. Το μωρό σας ακούει, δοκιμάζει και αισθάνεται, όσο βρίσκεται στην κοιλιά και είναι σε θέση να θυμάται πράγματα, ωστόσο το κάνει με πολύ διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τον δικό μας. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλός του δεν λειτουργεί ακόμη ακριβώς όπως ο δικός μας. Εμείς, για παράδειγμα, μπορούμε να μυρίσουμε κάποιον δίπλα μας που φοράει άρωμα, αλλά δεν μπορούμε να …ακούσουμε ούτε και να «γευτούμε» το άρωμα. Ένα νεογέννητο μωρό δεν έχει ακόμη βιώσει αυτές τις διαφορές στην αισθητηριακή του αντίληψη με αποτέλεσμα οι εμπειρίες των αισθήσεων του να είναι ακόμα μπερδεμένες. Με άλλα λόγια, όλα τα ”σήματα” που λαμβάνει μέσα από τις αισθήσεις του, τα βιώνει σαν ένα σύνολο εμπειριών.
Μόλις γεννηθεί το μωρό σας, δεν καταλαβαίνει ότι έχει τη δική του ύπαρξη. Νομίζει ότι είναι ένα με τον υπόλοιπο κόσμο γύρω του. Αυτό είναι κάτι που δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε ή να καταλάβουμε εμείς οι ενήλικοι. Με την πάροδο του χρόνου αρχίζει ωστόσο να βιώνει τον κόσμο περισσότερο με τον τρόπο που εμείς τον αντιλαμβανόμαστε, μαθαίνει τη διαφορά μεταξύ των διαφόρων «σημάτων» που λαμβάνει από τις αισθήσεις του και μαθαίνει να αναγνωρίζει τον εαυτό του.
Γνωρίζει πώς νιώθετε!
Το μωρό σας ξέρει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο το δέσιμο που έχετε ως μητέρα μαζί του. Εσείς γνωρίζετε το μωρό σας, πριν ακόμα το δείτε. Ξέρετε ακριβώς τι σημαίνει κάθε κλωτσιά του και κάθε κίνηση που κάνει μέσα σας. Και, το μωρό σας όμως ξέρει πάρα πολλά για σας και αντιλαμβάνεται τη διάθεσή σας.
Η γεύση του αμνιακού υγρού, για παράδειγμα, εξαρτάται από την κατάσταση και τη διάθεσή σας. Κάθε φορά που το μωρό σας παίρνει μια μικρή γουλιά από αυτό το υγρό, γεύεται τις αλλαγές που αντιμετωπίζετε. Στην πραγματικότητα, έχει ένα πολύ μεγαλύτερο αριθμό από γευστικούς κάλυκες σε σχέση με ένα μεγαλύτερο παιδί ή έναν ενήλικα. Επίσης, οι γευστικοί του κάλυκες καλύπτουν ένα πολύ μεγαλύτερο χώρο στο σύνολο της στοματικής κοιλότητας, ενώ έχει αρκετά ανεπτυγμένο ουρανίσκο σε αυτό το στάδιο.
Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι αν ξαφνικά ζήσετε κάτι αγχωτικό, η γεύση του αμνιακού υγρού αλλάζει. Ανεπαίσθητες αλλαγές υφίσταται και κατά τη διάρκεια διαφόρων ασήμαντων γεγονότων που βιώνετε π.χ. κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας σας με έναν γείτονα. Αλλά, όταν εσείς, ως μητέρα, μιλήσετε με τη δέουσα προσοχή στο μωρό σας (κάτι που συνοδεύεται από έντονη συγκίνηση), αυτό θα το γευτεί το μωρό σας. Αυτές οι έντονες συγκινήσεις μπορούν να το βοηθήσουν να σας καταλάβει καλύτερα. Παρόμοια συναισθήματα βοηθούν το μωρό να μάθει να μιλά μετά τη γέννηση.
Πηγή: PATHFINDER