Διατροφή ενόψει καλοκαιριού…

Διατροφή ενόψει καλοκαιριού... Facebooktwitterpinterest

Diet …. Η λέξη που… ‘google…αρεται’ περισσότερο αυτή την εποχή παράλληλα με την αναζήτηση του καλύτερου καλοκαιρινού προορισμού. Τέτοια εποχή, όπου εμφανίζονται τα λατρεμένα μαγιό και τα καυτά σορτσάκια στις βιτρίνες, το άγχος κυριεύει τους περισσότερους για αδυνάτισμα!!! Μέσα στον πανικό όμως γίνονται και λάθος επιλογές… και τα λάθη πληρώνονται!
Τι κάνουμε λοιπόν? Σας έχω τη λύση όπου αν είστε ‘καλοί’ μαθητές, θα ανταμειφτείτε!!!

    •  Τρώτε κάθε 4 ώρες – ο ‘μαγικός’ κανόνας για ενίσχυση μεταβολισμού και ελέγχου της όρεξης. Μοίρασε τα γεύματά σου μέσα στην ημέρα σύμφωνα με το ωράριο εργασίας και αφιέρωσε λίγο χρόνο για να τα απολαύσεις.
    • Ξεχάστε για λίγο τα εξωτικά κοκτέιλ και τα καθημερινά ποτά..
      Αυτά ΄φορτώνουν’ με αρκετό αλκοόλ το σώμα και οι θερμίδες δυστυχώς είναι πολλές! Δεν είναι καλύτερα να τα απολαύσεις στις διακοπές στο???….Εξάλλου και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει να διανύουμε και κάποιες alcohol – free μέρες. Προτίμησε φυσικό ανθρακούχο μεταλλικό νερό με χυμό λεμονιού ή φτιάξε σπιτικά κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ!
  • Αγαπήστε τα φρούτα !!  
    Τα υπέροχα  καλοκαιρινά φρούτα: Κεράσια, ροδάκινα,  δαμάσκηνα, σύκα, σταφύλια, πεπόνι, νεκταρίνια καρπούζι, πεπόνι, Όλα προσφέρουν ένα κοκτέιλ αντιοξειδωτικών και βιταμινών, τα οποία  αποτελούν και πολύτιμο σύμμαχο στο αδυνάτισμα. Λίγες θερμίδες, αναρίθμητα οφέλη στη υγεία και γλυκιά γεύση … τι καλύτερο?…
  •  Νερό, νερό, νερό…!!!
    Θα το λέω συνέχεια και θα σε ‘κουράζω’ αλλά μετά θα με ευγνωμονείς και για το ωραίο σώμα που θα αποκτήσεις αλλά και για το πολύ λαμπερό δέρμα! Νερό, πράσινο τσάι, χυμοί… Ενυδατώσου!
    Το σώμα μας αποτελείται από νερό σε ποσοστό 55-60%… οπότε η πρόσληψη υγρών αν θέλουμε να δουλεύει ο μεταβολισμός στο φουλ!….
  • Γίνε  ρεαλιστής: 
    Θέσε πραγματοποιήσιμους στόχους και δεν θα απογοητευτείς. Το σώμα μας μπορεί να χάσει από 500γρ έως 1 κιλό σε 7 μέρες. Για να χάσεις 500γρ λίπος, πρέπει να ‘ξοδέψεις’ 3500 θερμίδες επιπλέον από τις ημερήσιες δραστηριότητες και ο μόνος  τρόπος για να φτάσουμε στο στόχο μας είναι  step-by-step. Δηλαδή , αυξάνοντας κάθε μέρα την ενεργειακή δαπάνη μέσω φυσικής δραστηριότητας, και μειώνοντας τις προσλαμβανόμενες θερμίδες,  τότε θα δείς τη ζυγαριά να μειώνετε κατά 1 κιλό ανά 7 μέρες.
  •  Μετρα μέχρι το 10 ή .. και μέχρι το 20!. 
    Μελέτες δείχνουν ότι ο μέσος όρος έντονης επιθυμίας για φαγητό διαρκεί μόνο περίπου 10 λεπτά. Έτσι, πριν να υποκύψεις σε οποιοδήποτε διατροφικό πειρασμό, κάνε ένα δεκάλεπτο ‘διάλλειμα’  και ασχολήσου με κάτι που σε ευχαριστεί εκτός κουζίνας!
  • Ναι στο Σπιτικό φαγητό:
    Μαγειρεύοντας στο σπίτι , ελέγχεις το ελαιόλαδο,  ενισχύεις το φαγητό με μπαχαρικά και μυρωδικά, κάποια από τα οποία έχουν συσχετιστεί με το αδυνάτισμα, όπως είναι το μαυροπίπερο, το πιπέρι καγιέν , ο κουρκουμάς, η ρίγανη και ο βασιλικός και επιλέγεις εσύ τα σωστά υλικά! Σωστή διαιτα και υπέροχη γεύση
  • Γράψε ό,τι τρώς!
    Ναι, ναι .. αυτό εννοώ  ημερολόγιο διατροφής. Θα εντυπωσιαστείς από το αποτέλεσμα. Η καταγραφή του φαγητού, είναι ένας τρόπος αναγνώρισης και πραγματικής εκτίμησης των θερμίδων που καταναλώνουμε. Γράφοντας το φαγητό, τις θερμίδες, τα συναισθήματα και την άσκηση, αναγνωρίζονται καλύτερα οι συνήθειες που μας οδηγούν στην υπερκατανάλωση φαγητού. Όταν γνωρίζουμε ότι ‘πρέπει’ να καταγράψουμε εκείνο το κομμάτι κέικ σοκολάτας , τότε φαίνεται λιγότερο .. ελκυστικό! Μέσα από αναρίθμητα ερευνητικά δεδομένα, οι πιο επιτυχημένοι dieters, είναι αυτοί που διατηρούν ημερολόγιο διατροφής!
  •  Γυμνάσου όπως σου αρέσει! 
    Περπάτημα, yoga, χορός, κολύμπι… κάνε ό,τι εσύ αγαπάς αρκεί να διαρκεί 1 ώρα κάθε μέρα! Σήκω λοιπόν (το άρθρο τελείωσε) , βάλε αθλητικά, εκείνο το καινούριο κολάν, πάρε ένα μπουκάλι νερό και τσάι και καλή προπόνηση! …

 

Ραντεβού σε κάποια παραλία το Καλοκαίρι!

Αναστασία Δ. Κόκκαλη

Αναστασία Κόκκαλη
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.