Μοσχοκάρυδο: ένα «φάρμακο» κρυμμένο στην κουζίνα μας!

Facebooktwitterpinterest

Tο μοσχοκάρυδο πρωτοήρθε στην Ευρώπη μέσω Πορτογάλων ναυτών γύρω στα 1512 αποκτώντας τη φήμη ως μπαχαρικό το οποίο θεραπεύει, ενώ το έτρωγαν πολύ για τονωτικό.

Ταυτόχρονα, στην Κίνα, χρησιμοποιείται από τον 7ο αιώνα για στομαχικά προβλήματα. Σήμερα, οι έρευνες αποδεικνύουν ότι το μοσχοκάρυδο προσφέρει και σημαντικά οφέλη στην υγεία.
Το μοσχοκάρυδο έχει αποδεδειγμένα ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και εξουδετερώνει παθογόνα βακτήρια του στομάχου, ενώ από μελέτες σε πειραματόζωα φαίνεται ότι μπορεί να έχει και αντικαταθλιπτική δράση. Ο καρπός του μοσχοκάρυδου χαρακτηρίζεται ως γιατρικό του πεπτικού για τη ναυτία, τον εμετό, τη δυσπεψία και για τη διάρροια, ιδίως αν οφείλεται σε τροφική δηλητηρίαση. Συγχρόνως, κλινικές μελέτες απέδειξαν την επιτυχία του στη θεραπεία της νόσου του Crohn.
Ως αιθέριο έλαιο, το μοσχοκάρυδο χρησιμοποιείται εξωτερικά για ρευματικούς πόνους ενώ το έλαιο από μοσχοκάρυδο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επείγουσα θεραπεία για να κατευνάσει τον πονόδοντο.
Συμβουλή: Το μοσχοκάρυδο δεν πρέπει να λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις (έως 3 γρ. στο φαγητό ημερησίως), επειδή είναι παραισθησιογόνο και τοξικό. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι πολλές από τις δράσεις των μπαχαρικών είναι ακόμη υπό διερεύνηση και φυσικά δεν υποκαθιστούν τη φαρμακευτική αγωγή του γιατρού σας.
Tip: Που ταιριάζει το μοσχοκάρυδο;
Το μοσχοκάρυδο χρησιμοποιείται (συνήθως τριμμένο) για να καρυκεύει διάφορα φαγητά. Η γεύση του είναι πικάντικη, αλλά όταν είναι φρεσκοτριμμένο είναι πολύ πιο δυνατό. Το μοσχοκάρυδο σε μικρές ποσότητες είναι κατάλληλο για κρεμώδεις σούπες, μπεσαμέλ, κρεατόσουπες, πουρέ, πατατοκεφτέδες, μηλόπιτες, καρυδόπιτες και τάρτες φρούτων. Δίνει επίσης ξεχωριστή λεπτή γεύση σε σάλτσες, ζωμούς, κρέατα, φαγητά με σπανάκι, στο κουνουπίδι, στα σαλιγκάρια, στις ομελέτες και σε γλυκά.

Γεωργία Κατσογριδάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Γεωργία Κατσογριδάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.