Υγιεινό κολατσιό στο διάλειμμα

Facebooktwitterpinterest

Δυστυχώς στα περισσότερα σχολικά κυλικεία οι υγιεινές επιλογές που θα μπορούσε να έχει το παιδί μας είναι περιορισμένες . Πιο εύκολο είναι το να βρεις ένα κρουασάν, μια τυρόπιτα ή αλλά σφολιατοειδή με πληθώρα θερμίδων και σχεδόν καθόλου θρεπτικά συστατικά , παρά μια φρουτοσαλάτα ή ένα γιαούρτι .

Επειδή σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά έχουν ανάγκη από μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή η όποια παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών , οι γονείς μπορούν να επιμεληθούν του θέματος . Έτσι είναι πολύ σημαντικό μια μητέρα ή ο φροντιστής του παιδιού γενικότερα να διαθέσει ελάχιστο χρόνο για να ετοιμάσει ένα υγιεινό κολατσιό για το σχολείο αντί να καταλήξει στην εύκολη επιλογή του ανθυγιεινού σνακ.

Για παράδειγμα 2-3 κριτσίνια ολικής άλεσης με λίγα ντοματίνια , αγγουράκια και κίτρινο τυρί για τόστ ή τυρί σε κρέμα θα προσφέρει ενέργεια , πρωτεΐνες και φυτικές ίνες .

Μια επίσης καλή λύση θα ήταν μια φρεσκοκομμένη φρουτοσαλάτα ή αν δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή τότε λίγα αποξηραμένα φρούτα μαζί με κάποιους ωμούς και ανάλατους ξηρούς καρπούς θα προσφέρουν πληρότητα και θα δώσουν επιπλέον φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία .

Τι πιο απλό να ετοιμάσουμε το αγαπημένο του τόστ ή κρύο σάντουιτς με τα υλικά που του αρέσουν και έχουμε στο σπίτι μας .Ψωμί ολικής άλεσης , κασέρι ή τυρί , γαλοπούλα, ντομάτα ή λίγο μαρούλι, λίγο κοτόπουλο μαζί με σως από γιαούρτι, μουστάρδα και σάλτσα έναντι της μαγιονέζας που περιέχει πληθώρα θερμίδων και λιπαρών. Ή αντί γι αυτό υπάρχει και η εκδοχή με ρολάκια από αράβικες πίτες ή τορτίγιας ή ακόμη και από σπιτική κρέπα. Η γλυκιά εκδοχή της κρέπας μπορεί να είναι με μέλι και μπανάνα ή ταχίνι με κακάο αντί για άλειμμα σοκολάτας .

Οι μπάρες δημητριακών που υπάρχουν στους περισσότερους φούρνους ή ακόμη και οι σπιτικές με σουσάμι , ξηρούς καρπούς και μέλι θα δώσουν την ενέργεια που χρειάζεται το παιδί ώστε να μπορεί να παίξει στο διάλειμμα. Διαφορετικά από το φούρνο μπορούμε να προμηθευτούμε ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης και να το συνοδεύσουμε με λίγο τυρί κρέμα ή με πάστα ελιάς και ντομάτα.

Εύκολη και χορταστική λύση για το σχολείο είναι και τα σπιτικά αλμυρά κέικ, με υλικά όπως το τυρί και τα λαχανικά ή γλυκά κέικ με ξηρούς καρπούς και φρούτα. Πίτες σπιτικές με αγνό ελαιόλαδο , αλεύρι ολικής άλεσης και τυρί ή σπανάκι ή πράσο ή γλυκές με κολοκύθι μήλα, αχλάδια θα είναι εύκολο να ικανοποιήσουν τους μικρούς ουρανίσκους .

Πρακτική, υγιεινή, και θρεπτική λύση πλούσια σε ασβέστιο, πρωτεΐνες και βιταμίνες είναι η κατανάλωση γιαουρτιού χαμηλό σε λιπαρά συνοδευόμενο από φρούτα , μέλι , κανέλα και ξηρούς καρπούς .

Όποια και αν είναι η επιλογή που θα περιέχει το lunchbox , καλό θα ήταν να γίνεται σε συνεννόηση με το παιδί σας . Δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στη γεύση και στην ποιότητα των υλικών που αγοράζετε, στη συνταγή που φτιάχνετε και φυσικά στην εμφάνιση του σνακ. Με τον τρόπο αυτό θα καταφέρετε να έχετε ένα παιδί γευστικά ικανοποιημένο και γεμάτο με ενέργεια , το οποίο θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του τόσο την ώρα του μαθήματος όσο και στις δραστηριότητες την ώρα του διαλείμματος .

Μαριά Παρίση, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Μαριά Παρίση,
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.