Σαρκοπενία και χρόνια ηπατική νόσος: Μία σύντομη ματιά

Αφαίρεση όρου: Σαρκοπενία και χρόνια ηπατική νόσος: Μία σύντομη ματιά Σαρκοπενία και χρόνια ηπατική νόσος: Μία σύντομη ματιά Facebooktwitterpinterest

Σαρκοπενία: Σύντομη περιγραφή

Η σαρκοπενία (sarcopenia) αποτελεί μία κλινική κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από μειωμένη μυϊκή μάζα και μειωμένη δύναμη και η οποία συνυπάρχει με πολλά νοσήματα, αλλά και συχνά ανευρίσκεται σε ασθενείς με χρόνια ηπατικά νοσήματα και κίρρωση (ίνωση= αυξημένη σκληρότητα) του ήπατος (με τον όρο «ήπαρ» αναφερόμαστε στο «συκώτι»).

Η σαρκοπενία έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με δυσμενείς εκβάσεις όπως διαταραχή της ποιότητας της ζωής (qualityoflife–QoL) και επιπλοκές που μπορεί να είναι δυνητικά απειλητικές για την ανθρώπινη ζωή.

Σαρκοπενία και ηπατική νόσος: «Δεξαμενή» τροφοδότησης

Μεταβολικοί παράγοντες και μειωμένη φυσική δραστηριότητα διαφαίνεται στη παρούσα φάση με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία να είναι οι λόγοι που τροφοδοτούν τη σαρκοπενία σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν μία χρόνια ηπατική νόσο.

Αξιολόγηση σαρκοπενίας

Η αξιολόγηση της ύπαρξης σαρκοπενίας σε άτομα που έχουμε ενδείξεις για αυτήν την κλινική οντότητα μπορεί να πραγματοποιηθεί με ειδικά μη επεμβατικά ερωτηματολόγια που στηρίζονται σε κλινικές παραμέτρους, αλλά και με ειδικά τεστ τα οποία μπορεί να εκτιμήσουν την κινητικότητα ενός ατόμου, αλλά και τη μυϊκή δύναμη. Επιπροσθέτως, στη δυνατότητα της επιστήμης υπάρχουν και μη επεμβατικά και εύκολα σε πρόσβαση απεικονιστικά μέσα (DXA, MRI, CTκτλπ) που δίνουν τη δυνατότητα απεικόνισης της μειωμένης μυϊκής μάζας, ερχόμενα να επιβεβαιώσουν την κλινική υποψία.

 

ΠΗΓΗ: PUBMED, EMBASE

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.