Ξεκίνησα δίαιτα! Είναι απαραίτητη η γυμναστική;

Ξεκίνησα δίαιτα! Είναι απαραίτητη η γυμναστική; Facebooktwitterpinterest

Πόσες φορές έχουμε ακούσει τις εξής φράσεις: «Ας χάσω κάποια κιλά πρώτα και αργότερα μπορεί να ξεκινήσω γυμναστήριο» ή «Δεν πρέπει να γυμναστώ με τα κιλά που έχω τώρα, γιατί θα ‘φουσκώσω’ πολύ και δεν θα με βοηθήσει να χάσω βάρος».

Από θέμα διατροφής, είναι αναγκαία μια ισορροπημένη δίαιτα που θα σου προσφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι για να είσαι υγιής, αλλά και εκείνες τις θερμίδες που θα σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος. Κάνοντας λοιπόν μια δίαιτα με χαμηλότερες θερμίδες από τις ημερήσιες θερμιδικές σου ανάγκες, σίγουρα θα προκαλέσει κάποια απώλεια βάρους.

Αλλά τι θα είναι αυτή η απώλεια;

Απώλεια λίπους και ελάχιστης μυϊκής μάζας ή το αντίστροφο; Και τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να χάνουμε κυρίως λίπος και λίγη έως καθόλου- αν είναι εφικτό- μυϊκή μάζα;

Η απόφοιτη ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, απόφοιτη ανώτερης επαγγελματικής σχολής χορού Ανδρομάχης Καφαντάρη και διδάκτωρ στην ειδικότητα προπονητικής του ΙΕΚ δέλτα 360 *, Τιμίνη Ματίνα, μας συμβουλεύει:

Ο συνδυασμός διατροφής και γυμναστικής είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος απώλειας βάρους. Η σωστή διατροφή θα δημιουργήσει το αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο που χρειάζεται για τη μείωση των κιλών και η γυμναστική θα βοηθήσει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας.

Επίσης, η άσκηση προλαμβάνει τη χαλάρωση, την περίσσεια δέρματος και βοηθάει στην καύση θερμίδων. Επικρατεί λανθασμένα η άποψη ότι η αερόβια άσκηση είναι η ιδανική για την απώλεια βάρους. Σύμφωνα με έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι η αερόβια άσκηση έχει μικρό afterburn effect, πράγμα που σημαίνει ότι ο ασκούμενος καίει θερμίδες μόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Εν αντιθέσει, έχει αποδειχθεί ότι τα προγράμματα HIIT (high intensity interval training) έχουν το μεγαλύτερο afterburn effect. Ο οργανισμός συνεχίζει να καταναλώνει θερμίδες μέχρι και 72 ώρες μετά την προπόνηση έτσι ώστε να αναπληρώσει τη χαμένη ενέργεια. Όσο μεγαλύτερη είναι η μυϊκή καταπόνηση, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται ο οργανισμός για να ανακάμψει καταναλώνοντας θερμίδες.

Επομένως μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με μέτριας έντασης άσκηση θα πρέπει να γίνουν τρόπος ζωής για όλους μας.

Ακολούθησε, λοιπόν, σωστά την δίαιτά σου, βάλε στην καθημερινότητα σου την άσκηση από την αρχή και να είσαι σίγουρος πως το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει!

*πιστοποιημένη human mama trainer (εγκυμοσύνη και λοχεία), πιστοποιημένη ανανήπτρια BLS/AED

Πασχαλίδου Κατερίνα, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Πασχαλίδου Κατερίνα,
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.