Οι Θυρεοειδοπάθειες επιδρούν αρνητικά στη γονιμότητα

Καρκίνος του θυρεοειδούς - Θεραπεία - Ραδιενεργό Ιώδιο Facebooktwitterpinterest

Υπερθυρεοειδισμός, Υποθυρεοειδισμός, Νόσος Hashimoto και πολλές ακόμη Θυρεοειδοπάθειες εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια με αυξητική τάση και προσβάλλουν συχνότερα το γυναικείο φύλο. Συνήθως, τα νοσήματα αυτά συνειρμικά στον ανθρώπινο νου συγχέονται κυρίως με τις μεταβολές του σωματικού βάρους και τις διαταραχές στην έμμηνο ρύση, λόγω του ότι αυτά αποτελούν τα πρωταρχικά συμπτώματα, μέσω των οποίων εκφράζονται οι διαταραχές του θυρεοειδούς.

Ίσως να μην το γνωρίζατε ή να μην είχε τύχει να το ακούσετε ποτέ, αλλά οι Θυρεοειδοπάθειες μπορούν να επενεργήσουν αρνητικά και στη γονιμότητα ανδρών και γυναικών.

Οι περισσότερες γυναίκες που εμφανίζουν Υπογονιμότητα έχουν την τάση να σκέφτονται ότι υπάρχει κάποια ανισορροπία στα επίπεδα των ορμονών τους, καθώς έχουν πλέον ακούσει ή διαβάσει για την πρωταρχική σημασία της ορμονικής ισορροπίας, όσον αφορά στη γονιμότητα. Νομίζουν λοιπόν ότι έχουν κάποιο πρόβλημα στα επίπεδα οιστρογόνων τους. Εκεί επικεντρώνονται κυρίως. Ωστόσο, πρέπει να δοθεί η δέουσα σημασία και στις θυρεοειδικές ορμόνες, διότι παίζουν εξίσου καθοριστικό ρόλο στη σύλληψη.

 

Ποιες είναι οι θυρεοειδικές ορμόνες και πώς αυτές βοηθούν στη γονιμότητα;
Οι ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα είναι η Τ3, η Τ4 και η TSH. Οι δύο πρώτες αποτελούν τις δύο βασικές λειτουργικές ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα. Η TSH είναι ο ρυθμιστής των θυρεοειδικών ορμονών, μέσω της οποίας ο εγκέφαλος συντονίζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Οι ορμόνες αυτές συντελούν στην επίτευξη εγκυμοσύνης, διότι διασφαλίζουν τη σταθερότητα του έμμηνου κύκλου των γυναικών, συμβάλλουν στη φυσιολογική ωοθυλακιορρηξία, διευκολύνουν την εμφύτευση του ωαρίου και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πλακούντα.

Η ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα είναι αναγκαία συνθήκη γονιμότητας, ικανότητας σύλληψης και διατήρησης της εγκυμοσύνης. Σωρεία μελετών καταδεικνύει τη σπουδαιότητα των θυρεοειδικών ορμονών στη λειτουργία των ωοθηκών και των όρχεων, αλλά και την επενέργειά τους στη γονιμοποιητική ικανότητα.

Οποιαδήποτε παρέκκλιση παρατηρηθεί στα επίπεδα των συγκεκριμένων ορμονών μπορεί να επηρεάσει σημαντικά και την αναπαραγωγική ικανότητα. Διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα παρουσιάζονται, όταν αυτός δεν λειτουργεί σωστά, με αποτέλεσμα να παράγει λιγότερη ή περισσότερη ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών.

 

Ποια η σύνδεση του Υπερθυρεοειδισμού με την Υπογονιμότητα σε γυναίκες και άνδρες;
Όταν παράγεται από το θυρεοειδή αδένα μεγαλύτερη ποσότητα ορμονών σε σύγκριση με αυτήν που έχει ανάγκη το σώμα, τότε το άτομο πάσχει από Υπερθυρεοειδισμό.

Στον Υπερθυρεοειδισμό, εμφανίζονται διαταραχές στην ωορρηξία και αυξάνεται το ενδεχόμενο διακοπής της περιόδου (Αμηνόρροια). Ακόμη κι αν η γυναίκα μείνει έγκυος, εντείνεται ο κίνδυνος επιπλοκών, ενδομήτριας καθυστέρησης της ανάπτυξης, προεκλαμψίας, πρόωρου τοκετού ή αποβολής.

Στον άνδρα, ο Υπερθυρεοειδισμός οδηγεί σε μείωση της παραγωγής σπερματοζωαρίων και σε ελάττωση της κινητικότητας. Ευθύνεται επίσης για την εμφάνιση διαταραχών στη μορφολογία των σπερματοζωαρίων, αλλά και για τη μείωση του όγκου του σπέρματος.

 

Πώς σχετίζεται ο Υποθυρεοειδισμός με τη μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας γυναικών και ανδρών;
Στον Υποθυρεοειδισμό, ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει την απαραίτητη ποσότητα ορμονών, που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Η έλλειψη θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να εμποδίσει τη σύλληψη.

Η πάσχουσα γυναίκα από Υποθυρεοειδισμό υποφέρει από διαταραχές στην περίοδο, γεγονός που επενεργεί στη διαδικασία απελευθέρωσης του ωραρίου από τις ωοθήκες (ωορρηξία). Έτσι, καθίσταται υπογόνιμη.

Ακόμη όμως κι αν καταφέρει να μείνει έγκυος, ο Υποθυρεοειδισμός επηρεάζει δυσμενώς την εμφύτευση του εμβρύου στον πλακούντα και ενισχύει τις πιθανότητες αποβολών στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, προεκλαμψίας και πρόωρου τοκετού.

Όλα αυτά οφείλονται στην ορμονική ανισορροπία. Στον Υποθυρεοειδισμό, αυξάνεται η προλακτίνη, επηρεάζεται η έκκριση των γοναδοτροπινών (FSH και LH) από την υπόφυση και δεν παράγονται επαρκείς ποσότητες τεστοστερόνης. Συν τοις άλλοις, προκαλούνται διαταραχές στον τρόπο με τον οποίο μεταβολίζονται τα οιστρογόνα.

Βάσει ορισμένων ερευνών, τα παιδιά των οποίων οι μητέρες έπασχαν από Υποθυρεοειδισμό, κατά τη χρονική περίοδο της κύησης, είχαν χαμηλότερο IQ συγκριτικά με το μέσο όρο. Το γεγονός αυτό οφείλεται πιθανόν στο ρόλο που διαδραματίζουν οι ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα στην εγκεφαλική ανάπτυξη των εμβρύων.

Στους άνδρες, ο Υποθυρεοειδισμός επιφέρει δυσκολία στη στύση και διαταράσσει τη φυσιολογική μορφολογία του σπέρματος.

Ο Υποκλινικός Υποθυρεοειδισμός μπορεί εξίσου να επενεργήσει καταλυτικά στη γονιμότητα
Στον Υποκλινικό Υποθυρεοειδισμό, οι ορμόνες Τ3 και Τ4 βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα. Όμως, η ορμόνη TSH είναι αυξημένη. Τα ιδανικά επίπεδα TSH για την επίτευξη εγκυμοσύνης κυμαίνονται μεταξύ 0.6-2.4 mIU/ml.

Όταν η γυναίκα εμφανίζει Υποκλινικό Υποθυρεοειδισμό, δυσκολεύεται να συλλάβει με φυσικό τρόπο, διότι παρουσιάζονται διαταραχές ωοθυλακιορρηξίας. Μάλιστα, εντείνεται ο κίνδυνος παλίνδρομης κύησης και αποβολής.

Τι είναι τα Αντιθυρεοειδικά Αντισώματα και πώς σχετίζονται με την Υπογονιμότητα;
Τα αυτοαντισώματα του θυρεοειδούς αδένα είναι αντισώματα που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα και επιτίθενται στο θυρεοειδή αδένα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, εκδηλώνεται η Θυρεοειδίτιδα Hashimoto ή η Νόσος Graves. Πρόκειται για αυτοάνοσες ασθένειες του θυρεοειδούς αδένα.

Τα αυτοαντισώματα του θυρεοειδούς μπορεί να επιφέρουν δυσχέρειες στη γονιμοποίηση των ωαρίων, αλλά και στην εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου (ζυγωτό). Ακόμη κι αν τα επίπεδα της TSH είναι φυσιολογικά, η παρουσία θυρεοειδικών αυτοαντισωμάτων ελλοχεύει τον κίνδυνο αποβολής, πρόωρου τοκετού και μη φυσιολογικής γνωστικής ανάπτυξης του εμβρύου.

Όλα αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα επενεργούν στη διέγερση του θυρεοειδούς από τη χοριακή γοναδοτροπίνη και δρουν τοξικά στα κοκκιώδη κύτταρα των ωοθηκών.

Πλέον, με τις πιο Σύγχρονες Θεραπείες Ιατρικής Ακριβείας (Precision Medicine) και με στοχευμένες παρεμβάσεις στη διατροφή και στον τρόπο ζωής, μπορεί να επανέλθει η ισορροπία στο σώμα και να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα.
Νοσήματα του θυρεοειδούς αδένα εκδηλώνονται με αυξημένη συχνότητα σε γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Μπορεί τα νοσήματα αυτά να δυσκολεύουν την επίτευξη εγκυμοσύνης. Δεν την καθιστούν όμως ανέφικτη. Σε περιπτώσεις Υπογονιμότητας, θα πρέπει να διερευνάται, μεταξύ άλλων, και η ενδεχόμενη ύπαρξη ανισορροπιών στη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Πλέον Εξετάσεις Υψηλής Ακριβείας, κυτταρικού και γονιδιακού επιπέδου, μπορούν να εντοπίσουν με ακρίβεια το βαθμό προδιάθεσης ή τα αίτια έκφρασης οποιασδήποτε βιοχημικής εκτροπής (νοσηρότητας). Έτσι, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το αν ένα ζευγάρι παρουσιάζει συμπτώματα Υπογονιμότητας, εξαιτίας της ύπαρξης Νοσημάτων του Θυρεοειδούς Αδένα ή οποιουδήποτε άλλου λόγου.

Οι Ειδικές Μεταβολικές Εξετάσεις, επίσης, ανιχνεύουν ενδεχόμενες ορμονικές και μεταβολικές διαταραχές και διερευνούν τα επίπεδα συγκεκριμένων βιταμινών, ιχνοστοιχείων και οργανικών οξέων.

Με τα Γονιδιακά Τεστ, αποκρυπτογραφείται η προδιάθεση των ατόμων να εμφανίσουν, μετέπειτα στη ζωή τους, παθήσεις που σχετίζονται με την Υπογονιμότητα, όπως οι Θυρεοειδοπάθειες, και αποκωδικοποιούνται οι ακριβείς μηχανισμοί του εκάστοτε νοσήματος στους ήδη πάσχοντες.

Με βάση τα ακριβή διαγνωστικά ευρήματα, μπορεί να προταθεί Αυστηρά Εξατομικευμένη Θεραπευτική Αγωγή, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Ιατρικές Ειδικότητες. Αν ανευρεθεί ως αίτιο της Υπογονιμότητας κάποια Θυρεοειδοπάθεια, οι Θεραπείες αυτές στοχεύουν στη μερική ή ολική αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα και ακολούθως στην ενίσχυση της γονιμότητας.

Πρόκειται για θεραπευτικές αγωγές που βασίζονται στην επαναφορά των ορμονικών επιπέδων στα καλύτερα δυνατά (βέλτιστα) επίπεδα, με Φυσικές «Βιομιμητικές» Ορμόνες.

Γυναίκες και άνδρες ενδέχεται να χρειαστεί να αλλάξουν και τις διατροφικές τους συνήθειες. Για το σκοπό αυτό, προτείνεται ένα αυστηρά εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα, που εξυπηρετεί τη βιοχημεία του σώματος (Διατροφή Ακριβείας).

Επιπλέον, χορηγείται ειδική αγωγή για τις ενδεχόμενες κυτταρικές ανεπάρκειες σε μικρο- και μακροθρεπτικά συστατικά, διότι η πρόσληψη μικρο- και μακροθρεπτικών συστατικών συνηγορεί στην επαναφορά της εύρυθμης θυρεοειδικής λειτουργίας, στην ορμονική ισορροπία και στη γονιμότητα.

Με αυτές τις Σύγχρονες Θεραπευτικές Μεθόδους:

Ο οργανισμός επαναρρυθμίζεται.
Μπορεί να αποτραπεί η εξέλιξη μίας Θυρεοειδοπάθειας.
Τα συμπτώματα της εκάστοτε Θυρεοειδικής Νόσου υποχωρούν από τους πρώτους μήνες της θεραπείας, με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων υποτροπής.
Κατ’ επέκταση, είναι δυνατόν να επανέλθει οριστικά η γονιμοποιητική ικανότητα ανδρών και γυναικών και να καταστεί εφικτή η σύλληψη, με απόλυτα φυσικό τρόπο.

Η συγχρονισμένη και πλήρης αποκατάσταση και βελτιστοποίηση του άνδρα αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες για φυσική σύλληψη στο ζευγάρι.

Η βελτιστοποίηση των επιπέδων υγείας και όλων των βιοχημικών δεικτών παρέχει τη δυνατότητα στον άνδρα και τη γυναίκα να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν, όποτε και εάν το επιθυμούν, οποιοδήποτε όπλο και τεχνική της επιστήμης (I.V.F., Donation κ.τ.λ.), με πολύ πιο υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Αυτές οι Ακριβείς Θεραπείες που προσφέρουν καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα, περιορίζουν το χρόνο αποθεραπείας και μειώνουν τις περιττές ταλαιπωρίες και δαπάνες σε σχέση με τα θεραπευτικά σχήματα του παρελθόντος.

Πραγματοποιήστε σήμερα μία Εξέταση Ακριβείας, έτσι ώστε να καθοριστεί το δικό σας Εξατομικευμένο Θεραπευτικό Σχήμα, με σκοπό την ενίσχυση της γονιμότητας σας!

 

References:

Lazarus J, Brown RS, Daumerie C, Hubalewska-Dydejczyk A, Negro R, Vaidya B. 2014 European thyroid association guidelines for the management of subclinical hypothyroidism in pregnancy and in children. Eur Thyroid J. 2014;3:76–94.
Negro R. Levothyroxine before conception in women with thyroid antibodies: A step forward in the management of thyroid disease in pregnancy. Thyroid Res. 2019;12:5.
Karbownik-Lewinska M. Thyroid dysfunction during pregnancy. Thyroid Res. 2015;8(Suppl 1):A15.
Maggi R, Cariboni AM, Marelli MM, Moretti RM, Andrè V, Marzagalli M, et al. GnRH and GnRH receptors in the pathophysiology of the human female reproductive system. Hum Reprod Update. 2016;22:358–81.
Urmi SJ, Begum SR, Fariduddin M, Begum SA, Mahmud T, Banu J, et al. Hypothyroidism and its effect on menstrual pattern and fertility. Mymensingh Med J. 2015;24:765–9.
Shrestha S, Neupane S, Gautam N, Dubey RK, Jha AC, Doshi NR, et al. Association of thyroid profile and prolactin level in patient with secondary amenorrhea. Malays J Med Sci. 2016;23:51–6.
Pearce EN. Thyroid Disorders During Pregnancy and Postpartum. Best Pract Res Clin ObstetGynaecol(2015) 29(5):700–6. doi: 10.1016/j.bpobgyn.2015.04.007
Zhu Q, Xu QH, Xie T, Wang LL, Liu H, Muyayalo KP, et al. Recent Insights Into the Impact of Immune Dysfunction on Reproduction in Autoimmune Thyroiditis. Clin Immunol(2021) 224:108663. doi: 10.1016/j.clim.2020.108663
Dosiou C. Thyroid and Fertility: Recent Advances. Thyroid(2020) 30(4):479–86. doi: 10.1089/thy.2019.0382
Hamad A, Alhalabi N, Nmr N, Abbas F, Al-Hammami H, Ibrahim N, et al. Impact of Thyroid Autoimmunity in Euthyroid Women on the Outcomes of In VitroAnn Med Surg (Lond) (2021) 67:102473. doi: 10.1016/j.amsu.2021.102473
O. Jokar, T. Lindsay, L.T. Fourman, et al.Higher TSH levels within the normal range are associated with unexplained infertility. J Clin Endocrinol Metab, 103 (2018), pp. 632-639
N. Sakar, A. Unal, A.E. Atay, et al.Is there an effect of thyroid autoimmunity on the outcomes of assisted reproduction?J ObstetGynaecol, 36 (2016), pp. 213-217
Zhang, H. Wang, X. Pan, et al.Patients with subclinical hypothyroidism before 20 weeks of pregnancy have a higher risk of miscarriage: a systematic review and meta-analysis. PloS One, 12 (2017), Article e0175708doi: 10.1371
Korevaar, R. Muetzel, M. Medici, et al.Association of maternal thyroid function during early pregnancy with offspring IQ and brain morphology in childhood: a population-based prospective cohort study. Lancet diabetes Endocrinol, 4 (2016), pp. 35-43

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.