Εμμηνόπαυση, ύπνος και κατάθλιψη:Πως συνδέονται

Εμμηνόπαυση, ύπνος και κατάθλιψη:Πως συνδέονται Facebooktwitterpinterest

Εμμηνόπαυση…. Ένα «σημείο σταθμός» στη ζωή των γυναικών. Η τελευταία περίοδος (έμμηνος ρύση) μίας γυναίκας. Μία χρονική φάση που σηματοδοτεί την παύση της αναπαραγωγικής της ικανότητας. Που συνοδεύεται από πολλές ψυχολογικές μεταπτώσεις, αλλά και σωματικές μεταβολές.

Οι γυναίκες που διανύουν τη χρονική περίοδο της Εμμηνόπαυσης υποφέρουν από πολλαπλά συμπτώματα, τα οποία δυσχεραίνουν την καθημερινότητα τους. Ένα εξ αυτών μπορεί να είναι και οι διαταραχές στον ύπνο.

Από την Εμμηνόπαυση έως και τη Μετεμμηνόπαυση, οι γυναίκες αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο τους.

Πώς σχετίζονται όμως οι διαταραχές στον ύπνο με την Εμμηνόπαυση;
Ο κύριος ένοχος για τα συμπτώματα της Εμμηνόπαυσης είναι η πτώση, έως και η παντελής ανυπαρξία των Φυλετικών της ορμονών, δηλαδή οιστρογόνων, προγεστερόνης και τεστοστερόνης.

Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων ευθύνονται για την παρουσία Εξάψεων και Νυχτερινών Εφιδρώσεων, καταστάσεις που ταλαιπωρούν το 75-85% των γυναικών κατά την Εμμηνόπαυση.

Όταν η γυναίκα εμφανίζει εξάψεις και εφιδρώσεις, αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος της. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, τα συμπτώματα αυτά προκαλούν συχνές αφυπνίσεις.

Αλλά και η ανεπάρκεια προγεστερόνης έχει σαν αποτέλεσμα να διαταράσσονται τα στάδια REM του ύπνου, με αποτέλεσμα ο ύπνος να μην είναι βαθύς και αποδοτικός.

Η ποιότητα του ύπνου επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό. Ο διακοπτόμενος όμως και εν γένει ο διαταραγμένος ύπνος, την περίοδο της Εμμηνόπαυσης, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης.

Βάσει μίας έρευνας, που πραγματοποιήθηκε από το University of Illinois σε γυναίκες μέσης ηλικίας, διαπιστώθηκε ότι οι διαταραχές ύπνου, στα στάδια της Εμμηνόπαυσης, σχετίζονται με τις εξάψεις και την κατάθλιψη.Η δημοσίευση της έρευνας έγινε στο περιοδικό «Sleep Medicine».

Εκτός από τις εξάψεις, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που συνδέονται με τις διαταραχές στον ύπνο και την κατάθλιψη στην Εμμηνόπαυση.
Σύμφωνα με τη Leslie Swanson, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Michigan και συγγραφέα μίας άλλης μελέτης, οι γυναίκες, με την πάροδο της ηλικίας, εμφανίζουν μία ροπή σε ακανόνιστα μοτίβα ύπνου, λόγω του ότι γηράσκουν τμήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν τον χρόνο του ύπνου.

Ακόμη και οι μηδαμινές αλλαγές στο χρόνο του ύπνου μπορούν να επιφέρουν διαταραχές στον κιρκάδιο ρυθμό μας. Αυτό με τη σειρά του ενδέχεται να οδηγήσει σε κατάθλιψη και άγχος.

Τι είναι όμως ο κιρκάδιος ρυθμός; Ο κιρκάδιος ρυθμός, γνωστός και ως «βιολογικό ρολόι», συμβάλλει στη ρύθμιση σημαντικών βιολογικά λειτουργιών, όπως η έκκριση ορμονών.

Για την ακρίβεια, ο κιρκάδιος ρυθμός είναι ο ημερήσιος κύκλος που τηρεί ο οργανισμός μας και χαρακτηρίζεται από ρυθμική εναλλαγή όσον αφορά στα επίπεδα των χημικών συστατικών και την ομοιόστασή τους στο σώμα μας.

Μέσω αυτών των ρυθμικών κύκλων, αξιοποιείται ενέργεια για τη διεκπεραίωση κάθε δραστηριότητας. Αποστέλλονται σήματα στα κεντρικά ρολόγια, τα οποία συντονίζουν πολλές κυτταρικές λειτουργίες στους ιστούς και τα όργανά μας.

Οποιαδήποτε διαταραχή παρατηρηθεί στον κιρκάδιο ρυθμό απορρυθμίζει σταδιακά την ανθρώπινη συμπεριφορά και τις λειτουργίες του σώματός μας. Ο κιρκάδιος ρυθμός ελέγχει επίσης την απελευθέρωση της ορμόνης μελατονίνης, με σκοπό την ομαλότητα του ύπνου.

Αναλύθηκαν από ερευνητές τα μοτίβα ύπνου και εκτιμήθηκε η ψυχική υγεία περίπου 1.200 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών ηλικίας, κατά μέσο όρο, 65 ετών. Όσες κοιμούνταν υπερβολικά νωρίς και ξυπνούσαν πολύ νωρίς ή κοιμούνταν αρκετά αργά και ξυπνούσαν πάλι πολύ αργά, διέτρεχαν κατά 72% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Για κάθε μία ώρα απόκλισης από το κανονικό πρόγραμμα ύπνου, εντεινόταν κατά 68% το ενδεχόμενο ανάπτυξης σοβαρών συμπτωμάτων και κατά 62%οι πιθανότητες εκδήλωσης άγχους.
Η δημοσίευση των ευρημάτων έγινε στην επιθεώρηση Sleep Health.

Η Φυσική Ορμονική Αποκατάσταση είναι η λύση που μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των διαταραχών του ύπνου και στην επαναφορά της ψυχικής ισορροπίας.
Οι Ορμονικές Ανεπάρκειες και Ανισορροπίες μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν, σε οποιαδήποτε χρονική φάση της ζωής μας, ανεξαρτήτως ημερολογιακής ηλικίας, με αποτελεσματικό και προπάντων με φυσικό τρόπο.

Με την αποκατάσταση της ορμονικής ισορροπίας, μπορούν να εξαλειφθούν αποτελεσματικά τα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα της Εμμηνόπαυσης, διότι οι ορμόνες ασκούν και πάλι τη δράση τους. Δηλαδή τη «φυσική ρύθμιση» του σώματος και του συναισθήματος.

Με Εξετάσεις Υψηλής Ακριβείας και με συγκεκριμένο Ορμονικό Έλεγχο, μπορούμε να προσδιορίσουμε τα επίπεδα των ορμονών και τη συσχέτιση τους με τις διαταραχές του ύπνου και την κατάθλιψη, αλλά και να εντοπίσουμε σε μοριακό, κυτταρικό και οργανικό επίπεδο τις οποιεσδήποτε ανισορροπίες ευθύνονται για την εκδήλωση των διαταραχών αυτών.

Η ορμονική εκτροπή σε επίπεδο λειτουργίας ενός οργανισμού παρατηρείται σχεδόν πάντα. Μετά από σχετικές εξετάσεις που περιλαμβάνουν και Ορμονικό προφίλ Bio 4h, ανιχνεύονται οι ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ατόμου. Οι εξετάσεις έχουν προσιτό κόστος και τα αποτελέσματα είναι έτοιμα σε δύο με τρεις ημέρες.

Αυτά και μόνο αρκούν για τη διαμόρφωση ενός πλάνου Φυσικής Θεραπείας. Η Ορμονική Αποκατάσταση μπορεί να επιτευχθεί με απόλυτα φυσικό τρόπο, μέσω της χορήγησης Φυσικών «Βιομιμητικών» Ορμονών.

Με τις Φυσικές «Βιομιμητικές» Ορμόνες, ο οργανισμός φτάνει και πάλι στα βέλτιστα επίπεδα ορμονών. Πρόκειται για ορμόνες που δρουν στο σώμα μας, ακριβώς όπως οι ορμόνες που παράγουμε, καθώς έχουν την ίδια (βιο-πανομοιότυπη) χημική σύσταση και δομή με τις ανθρώπινες ορμόνες.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές της Φυσικής Θεραπείας Ορμονικής Αποκατάστασης (bio-H.R.T.), που λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους, προκειμένου να εκμηδενιστεί ο κίνδυνος εμφάνισης όλων των προβλημάτων που εκδηλώνονται κατά την Εμμηνόπαυση.

Η θεραπευτική αγωγή επιλέγεται μέσα από επτακόσια περίπου διαφορετικά πρωτόκολλα Φυσικών «Βιομιμητικών» Ορμονών και στη συνέχεια εξατομικεύεται βάση των εργαστηριακών εξετάσεων της Ασθενούς.

Ενίοτε, οι γυναίκες χρειάζεται να αλλάξουν και τις διατροφικές τους συνήθειες. Για το σκοπό αυτό, προτείνεται ένα αυστηρά εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα, που εξυπηρετεί τη βιοχημεία του σώματος (Διατροφή Ακριβείας). Επιπλέον, ενδέχεται να κριθεί απαραίτητη η χορήγηση ειδικής αγωγής για τις ενδεχόμενες κυτταρικές ανεπάρκειες σε μικρο- και μακροθρεπτικά συστατικά.

Με αυτές τις Σύγχρονες Θεραπευτικές Μεθόδους:
Ο οργανισμός επαναρρυθμίζεται.
Διορθώνονται οι νευροδιαβιβαστές.
Αποκαθίσταται η κυτταρική ισορροπία.
Τα ορμονικά επίπεδα επανέρχονται στα καλύτερα δυνατά (βέλτιστα) όρια.
Σταδιακά, εξαφανίζονται τα δυσάρεστα συμπτώματα της Εμμηνόπαυσης.
Αποκαθίσταται η ομαλότητα του ύπνου.
Ενισχύονται τα ψυχικά αποθέματα των γυναικών.
Οι γυναίκες ταυτοχρόνως προφυλάσσονται από τον κίνδυνο εμφάνισης Οστεοπόρωσης και Καρδιαγγειακών Νοσημάτων.
Επιτυγχάνεται αποτελεσματικά η διαχείριση του σωματικού βάρους των γυναικών.
Χωρίς συνθετικές χημικές ουσίες
Χωρίς παρενέργειες
Χωρίς αλληλεπιδράσεις με άλλες αγωγές (φαρμακευτικές)
Οι θεραπείες αυτές, αναλόγως με την πάθηση ή τις παθήσεις, την έκταση των βλαβών και τα επιμέρους ευρήματα, μπορούν να διαρκέσουν από έξι μήνες έως ένα χρόνο για την πλήρη αποκατάσταση της κλινικής εικόνας της εκάστοτε ασθενούς.

Η κάθε γυναίκα είναι, πλέον, σε θέση να επανακτήσει τη σωματική και κατ’ επέκταση την ψυχική της ισορροπία, αλλά και να διασφαλίσει άριστη ποιότητα ζωής.

References:

Shaver JL, Woods NF. Sleep and menopause: a narrative review. Menopause. 2015;22(8):899–915.
de Zambotti M, Colrain IM, Baker FC. Interaction between reproductive hormones and physiological sleep in women. J Clin Endocrinol Metab. 2015;100(4):1426–1433.
Soares CN. Mood disorders in midlife women: understanding the critical window and its clinical implications. Menopause. 2014;21(2):198–206.
Borrow AP, Cameron NM. Estrogenic mediation of serotonergic and neurotrophic systems: implications for female mood disorders. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry. 2014;54:13–25.
Toffol E, Kalleinen N, Urrila AS, et al. The relationship between mood and sleep in different female reproductive states. BMC Psychiatry. 2014;14:177-244X-14-177.
Baker FC, Willoughby AR, Sassoon SA, Colrain IM, de Zambotti M. Insomnia in women approaching menopause: Beyond perception. Psychoneuroendocrinology. 2015;60:96–104.
Polo-Kantola P, Laine A, Aromaa M, et al. A population-based survey of sleep disturbances in middle-aged women–associations with health, health related quality of life and health behavior. Maturitas. 2014;77(3):255–262.
Willi J, Ehlert U. Assessment of perimenopausal depression: A review. J Affect Disord.(2019) 249:216–22.
Li RX, Ma M, Xiao XR, Xu Y, Chen XY, Li B. Perimenopausal syndrome and mood disorders in perimenopause: Prevalence, severity, relationships, and risk factors. Medicine (Baltimore).(2016) 95:e4466.
Carranza-Lira S, Palacios-Ramirez M. Depression frequency in premenopausal and postmenopausal women. Rev Med Inst Mex Seguro Soc.(2019) 56:533–6.

Dr. Kυριάκος Τίγκας, Μ.D.Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

Dr. Kυριάκος Τίγκας, Μ.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.