Οι 5 μύθοι για την Περιφερική Αρτηριακή Νόσο

Οι 5 μύθοι για την Περιφερική Αρτηριακή Νόσο Facebooktwitterpinterest

Στην ΕΕ, περίπου 4,3 εκατομμύρια άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών είτε διαγιγνώσκονται είτε πάσχουν από περιφερική αρτηριακή νόσο.
Μια «αθόρυβη» πάθηση, ένας σιωπηλός εχθρός: Ακόμη και μικρά συμπτώματα που περνούν απαρατήρητα μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλα προβλήματα.
Υπάρχουν πολλές παρανοήσεις σχετικά με την περιφερική αρτηριακή νόσο. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό για τους ασθενείς να κατανοήσουν τη διαφορά μεταξύ γεγονότος και μυθοπλασίας.

Ελπίζω να σας δώσουμε μέσω αυτού του άρθρου τις πληροφορίες που χρειάζονται σχετικά με την υγεία σας και πιο συγκεκριμένα αυτή των αγγείων σας.

Τι ακριβώς είναι η Περιφερική Αρτηριακή Νόσος;

Πριν εμβαθύνουμε στους… μύθους περί της περιφερικής αρτηριακής νόσου, ας την ορίσουμε μαζί με τα τυπικά συμπτώματά της.

Οι φλέβες και οι αρτηρίες βοηθούν στην κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα. Η συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες προκαλεί τη συρρίκνωση των αρτηριών. Η ΠΑΝ είναι λοιπόν γνωστή ως περιφερική αγγειακή νόσος ή αρτηριοσκλήρωση των άκρων. Μειώνει τη ροή του αίματος στους νεφρούς, στον σπλήνα, στα άνω και στα κάτω άκρα, με αποτέλεσμα τραυματισμό, βλάβη ή και νέκρωση ιστών και νεύρων.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε:

  • Κράμπες στα πόδια ή τους γοφούς,
  • αλλοιώσεις στην όψη των άκρων
  • Κρύα άκρα
  • Πληγές που δεν επουλώνονται
  • Σεξουαλική δυσλειτουργία
  • Δυσχέρεια στην διάκριση του σφυγμού στα κάτω άκρα

Η περιφερική αρτηριακή νόσος προκαλείται από διάφορους παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η υψηλή αρτηριακή πίεση.
Τα συμπτώματα της μπορεί να κλιμακωθούν σε μια κρίσιμη ή σοβαρή κατάσταση ανεπαρκούς ή ελλιπούς ροής αίματος στο σώμα, εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Εάν συμβεί αυτό, μπορεί να οδηγηθεί ο ασθενής και σε ακρωτηριασμό άκρου.

5 Μύθοι σχετικά με την περιφερική αρτηριακή νόσο

  • Έχει διακριτά και σταθερά συμπτώματα.

Δεν έχει επαναλαμβανόμενα συμπτώματα. Οι ασθενείς έχουν πόνο στα πόδια τους ενώ εκτελούν επίπονες δραστηριότητες, ή εμφανίζουν κράμπες σε ένα χαλαρό περπάτημα. Τα συμπτώματα της Περιφερικής Αρτηριακής Νόσου, από την άλλη πλευρά, ποικίλλουν πολύ. Επιπλέον, η δυσλειτουργία του αγγειακού συστήματος προκαλεί βασικές ασθένειες όπως η Περιφερική Αρτηριακή Νόσος, η Φλεβική Νόσος και η Νεφρική Νόσος Τελικού Σταδίου (Αιμοκάθαρση). Υπολογίζεται ότι 4 στα 10 άτομα με ΠΑΝ δεν έχουν/εμφανίζουν συμπτώματα. Μπορεί να εμφανίσουν μέτριο πόνο ή κόπωση στα πόδια λόγω οστεοαρθρίτιδας ή νευροπάθειας.

  • Η περιφερική αρτηριακή νόσος εντοπίζεται μόνο στα πόδια.

Η αθηροσκλήρωση που προκαλεί συμπτώματα περιφερικής αρτηριακής νόσου δεν περιορίζεται στα κάτω άκρα. Πολλοί ασθενείς επιμένουν ότι τα συμπτώματά τους δεν μπορούν να σχετίζονται με ΠΑΝ επειδή δεν αφορούν τα κάτω άκρα. Αν και η περιφερική αρτηριακή νόσος είναι πιο συχνή στα πόδια, μπορεί να σχηματιστούν πλάκες στη νεφρική αρτηρία (ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή του σώματος), προκαλώντας νεφρική βλάβη, καθώς και στις στεφανιαίες ή εγκεφαλικές αρτηρίες, οδηγώντας σε καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό.

  • Η ΠΑΝ δεν είναι απειλητική για τη ζωή.

Συχνά αθόρυβη, περιστασιακά θανατηφόρος… Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τη δυνατότητα θεραπείας της περιφερικής αρτηριακής νόσου. Εάν αγνοηθεί, διαγνωστεί λανθασμένα, ή δεν ελεγχθεί, σίγουρα αποτελεί μια απειλητική για την ζωή πάθηση. Είναι μια πολύ επικίνδυνη ασθένεια επειδή οποιαδήποτε σημαντική απόφραξη θα μειώσει τη ροή του αίματος στα όργανα και τα άκρα σας, γεγονός που μπορεί να τα βλάψει άμεσα και μόνιμα. Αυτό περιλαμβάνει γάγγραινα, η οποία οδηγεί σε ακρωτηριασμό, χρόνιες ασθένειες, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακές προσβολές.

  • Είναι πάθηση των ανδρών.

Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν λιγότερους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου από τους άνδρες, μια μελέτη ισχυρίζεται ότι οι γυναίκες έχουν ίσα, αν όχι υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης ΠΑΝ από τους άνδρες. Οι γυναίκες με περιφερική αρτηριακή νόσο παρουσιάζουν επίσης δυσλειτουργία πιο γρήγορα από τους άνδρες. Καθώς ο πληθυσμός γερνάει, οι γυναίκες που έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής θα επηρεάζονται περισσότερο από την πάθηση αυτή.

  • Η περιφερική αρτηριακή νόσος είναι μια πάθηση που αφορά τα υπέρβαρα άτομα.

Αν και δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας, το υπερβολικό βάρος ενέχει μεγάλο κίνδυνο. Οι ασθενείς που καπνίζουν τώρα ή στο παρελθόν αποτελούν έως και το 80% του πληθυσμού.
Η μειωμένη ροή αίματος κάνει τους ανθρώπους που καπνίζουν ή έχουν διαβήτη πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη περιφερικής αρτηριακής νόσου.

Χρήστος Π. Παπασιδέρης, Αγγειοχειρουργός

Χρήστος Π. Παπασιδέρης,
Αγγειοχειρουργός

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.