Επηρεάζει η λοίμωξη Covid-19 την ανδρική γονιμότητα και το σπέρμα;

Facebooktwitterpinterest

Τα ζητήματα της ανδρικής γονιμότητας και της ποιότητας του σπέρματος την εποχή του κορονοϊού βρίσκονται κάτω από το μικροσκόπιο των ειδικών, με τις έρευνες να συνεχίζονται και να εμπλουτίζονται διαρκώς.

Σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Miami Miller School of Medicine που δημοσιεύθηκε στο «The World Journal of Men’s Health», η λοίμωξη Covid-19 μπορεί να εισβάλει στον ιστό των όρχεων σε ορισμένους άνδρες που έχουν νοσήσει από τον ιό.

Οι ειδικοί τονίζουν πως τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να είναι ενδεικτικά για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει ο Covid-19 στην ανδρική γονιμότητα, αλλά και της περίπτωσης ο ιός να μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικά, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ranjith Ramasamy, αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής της αναπαραγωγικής ουρολογίας στο Miller School.

Covid-19 και υγεία των όρχεων

Ο Dr. Ramasamy και οι συνεργάτες του Miller School ανέλυσαν τους ορχικούς ιστούς έξι ανδρών που πέθαναν από Covid-19 και βρήκαν μειωμένη λειτουργία του σπέρματος σε τρία από τα δείγματα των όρχεων, καθώς και στοιχεία του ιού στον έναν από αυτούς χρησιμοποιώντας ηλεκτρονική μικροσκοπία.

«Ανακαλύψαμε επίσης την παρουσία του ιού σε έναν 28χρονο άντρα που υποβλήθηκε σε βιοψία όρχεων για υπογονιμότητα, αλλά είχε προηγούμενο ιστορικό με Covid-19. O ασθενής ήταν αρνητικός στον ιό και ασυμπτωματικός, καθώς είχε αναρρώσει από τον Covid-19, αλλά βρέθηκε ότι υπήρχε ακόμη παρουσία του ιού μέσα στους όρχεις του», δήλωσε ο Δρ Ramasamy. «Αυτή είναι η πρώτη δημοσιευμένη έρευνα που ανέφερε την περίπτωση ενός ζωντανού ασθενούς που είχε αναρρώσει από τον ιό, αλλά εξακολουθούσε να υπάρχει παρουσία του Covid-19 στον ιστό των όρχεων. Το εύρημα αυτό είναι καινοτόμο, αξιοσημείωτο και σίγουρα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης» συμπλήρωσε.

Οι ειδικοί εξηγούν πως η συσχέτιση όρχεων και μόλυνσης από τον ιό δεν αποτελεί έκπληξη καθώς ο κορονοϊός δείχνει να έχει μία «προτίμηση» στους υποδοχείς του ενζύμου μετατροπής αγγειοτενσίνης ACE2, που βρίσκονται σε πολλά από τα όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων, της καρδιάς, των εντέρων, των νεφρών και των όρχεων.

Ενώ αυτή η μελέτη δείχνει ότι ο ιός μπορεί να υπάρχει στον ιστό των όρχεων, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα σχετικά με το σε ποια συγκέντρωση πρέπει να υπάρχει εκεί προκειμένου να ανιχνευθεί και στο σπέρμα, αλλά και πόσο ιικό φορτίο απαιτείται στο σπέρμα για να μεταδίδεται σεξουαλικά.

Και άλλοι γνωστοί ιοί μπορούν να επηρεάζουν τη διαδικασία της σπερματογένεση και της γονιμότητας, συμπεριλαμβανομένης της παρωτίτιδας. «Μπορεί και ο Covid-19 να λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο, προκαλώντας μια φλεγμονώδη διαδικασία. Έχει αποδειχθεί ότι o ιός της παρωτίτιδας εισέρχεται στους όρχεις, προκαλώντας φλεγμονή των όρχεων και οδηγώντας σε μειωμένη παραγωγή σπέρματος σε ποσοστό περίπου 10 έως 20% των ανδρών που μολύνονται. δήλωσε ο Justin K. Achua, φοιτητής ιατρικής στο Miller School και βασικό μέλος της μελέτης.

Kαι o Dr. Ramasamy τόνισε πως «Είμαι αρκετά σίγουρος, με βάση άλλους ιούς όπως ο HIV και η παρωτίτιδα που συμπεριφέρονται αρκετά παρόμοια στην προσβολή της παραγωγής σπέρματος, πως μακροπρόθεσμα 10 έως 20% θα μπορούσε να έχει βλάβη της γονιμότητας».

Εν κατακλείδι, οι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα πως θα πρέπει να συνεχιστούν οι σχετικές έρευνες προκειμένου να εκτιμηθεί πως ακριβώς ο ιστός των όρχεων ανταποκρίνεται στον ιό και τι μπορεί να σημαίνει για τη γονιμότητα των ανδρών αλλά και τη σεξουαλική μετάδοση.

Οπωσδήποτε, ο πόνος των όρχεων μαζί με άλλα συμπτώματα θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι ο ιός έχει εισέλθει στους όρχεις και όλοι οι άνδρες που νοσούν από Covid-19 και νιώθουν πόνο στη συγκεκριμένη περιοχή, καλό είναι να επικοινωνούν με τον ουρολόγο τους.

Mπαφαλούκας Α. Νικόλαος, Χειρουργός - Ουρολόγος FEBU

Mπαφαλούκας Α. Νικόλαος,
Χειρουργός – Ουρολόγος FEBU

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.