Ιός Langya:

Ο ιός Ηenipa Langya (LayV) σχετίζεται με τους ιούς Nipah και Hendra Facebooktwitterpinterest

Ένας νέος ιός που προέρχεται από ζώα της ανατολικής Κίνας

Ο ιός Ηenipa Langya (LayV) σχετίζεται με τους ιούς Nipah και Hendra και μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά συμπτώματα στον άνθρωπο.

Αναφέρεται ότι νόσησαν 35 άτομα, κυρίως αγρότες από το 2018. Μπορεί όμως να είναι και περισσότερα που να μην διαγνώστηκαν, λόγω ελαφράς συμπτωματολογίας. Δεν αναφέρθηκαν θάνατοι μεταξύ των περιπτώσεων, γεγονός που θα μπορούσε να υποδηλώνει σχετικά χαμηλή σοβαρότητα της νόσου.

Τα κύρια συμπτώματα είναι πυρετός, βήχας, κόπωση ανορεξία, μυαλγία, ναυτία, πονοκέφαλος και έμετος που συνοδεύονται από ανωμαλίες θρομβοπενίας, λευκοπενία, ηπατική και νεφρική δυσλειτουργία. Φαίνεται ότι ο ιός LayV μεταφέρεται από μυγαλές, οι οποίες μπορεί να μεταδώσουν τον ιό στον άνθρωπο άμεσα ή μέσω ενδιάμεσου ξενιστή.

Οι ιοί Henipa ανήκουν στην οικογένεια των ιών Paramyxoviridae, στην οποία περιλαμβάνονται και οι ιοί της ιλαράς, της παρωτίτιδας και πολλοί άλλοι ιοί, που προκαλούν λοίμωξη του αναπνευστικού στους ανθρώπους. Αρκετοί άλλοι ιοί Henipa έχουν ανακαλυφθεί σε νυχτερίδες, αρουραίους και γρίλιες, από την Αυστραλία έως τη Νότια Κορέα και την Κίνα, αλλά μόνο οι Hendra, Nipah και τώρα o LayV είναι γνωστό ότι μολύνουν ανθρώπους.

Ο ιός LayV εντοπίστηκε σε ασθενείς με πυρετό σε τρία νοσοκομεία στις επαρχίες Shandong και Henan της ανατολικής Κίνας από ειδική ερευνητική ομάδα μεταξύ Απριλίου 2018 και Αυγούστου 2021. Η ομάδα ανέλυσε την αλληλουχία του γονιδιώματος του ιού από φαρυγγικό επίχρισμα γυναίκας 53 χρόνων, που κατάγεται από την πόλη Langya, της επαρχίας Shandong, από όπου πήρε και το όνομα του ο ιός.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν ισχυρές ενδείξεις μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο, τουλάχιστον προς το παρόν. Πρόκειται για ζωοανθρωπονόσο που προς το παρόν μεταδόθηκε από ζώα σε ανθρώπους (αγρότες) που έρχονται σε στενή επαφή με τα ζώα που είναι ξενιστές του ιού. Οι ερευνητές δεν έχουν προς το παρόν ανησυχητικές ενδείξεις ότι μπορεί να εξελιχτεί αυτή η λοίμωξη σε πανδημία.

Ζωική προέλευση

Για να διαπιστωθεί η ζωική προέλευση του ιού, οι ερευνητές πήραν βιολογικά δείγματα από κατσίκες, σκύλους, χοίρους και βοοειδή από χωριά μολυσμένων ασθενών και τα έλεγξαν για αντισώματα έναντι του ιού LayV. Ελέγχθηκαν επίσης και 25 είδη άγριων μικρών ζώων. Αντισώματα του ιού βρέθηκαν σε 27% των μυγαλών που ελέγχθηκαν, υποδηλώνοντας ότι αυτά τα μικρά θηλαστικά που μοιάζουν με τρωκτικά μπορεί να είναι οι κυριότεροι ξενιστές του ιού. Στα κατοικίδια ζώα ήταν πιο σπάνια η φορεία (ο ιός βρέθηκε σε περίπου 5% των σκύλων και 2% των κατσίκων)

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πώς μεταδίδεται από αυτά τα ζώα ο ιός στον άνθρωπο. Χρειάζεται ακόμη πολλή έρευνα για να ξεκαθαριστεί επιστημονικά αυτό το θέμα.

Οι ζωοανθρωπονόσοι είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην παθολογία των λοιμώξεων του ανθρώπου. Υπήρχαν από χιλιάδες χρόνια και ο άνθρωπος συμβιώνει με αυτές. Υπάρχουν τελευταία και απόψεις ότι η διάσπαση της τροφικής αλυσίδας είτε λόγω εξαφάνισης ειδών, είτε λόγω υπερεκτροφής ζώων για διατροφικούς λόγους ευνοεί την εύκολη μεταφορά ιών που μέχρι τώρα ήταν αποκλειστικά ξενιστές άλλων ζώων, προς τον άνθρωπο.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.