Kαρκίνος του προστάτη : Γιατί οι ειδικοί μελετούν τον κίνδυνο θρόμβωσης;

Facebooktwitterpinterest

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος στους άνδρες , ο οποίος συνήθως παραμένει ασυμπτωματικός στα πρώτα στάδια. Για αυτόν τον λόγο η πρόληψη είναι πολύ σημαντική και οι ουρολόγοι συνιστούν να γίνεται απαραιτήτως μέτρηση του PSA (prostate specific antigen) σε ετήσια βάση, μετά την ηλικία των 50 ετών, σε όλους τους άνδρες, ενώ αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ο έλεγχος θα πρέπει να πραγματοποιείται αρκετά νωρίτερα.

Μια νέα ευρωπαϊκή μελέτη συνδέει τον καρκίνο του προστάτη με τον κίνδυνο θρόμβωσης, υποστηρίζοντας μάλιστα πως οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη έχουν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρές και δυνητικά θανατηφόρες θρομβώσεις στο αίμα, στη διάρκεια της επόμενης πενταετίας από τη διάγνωση του καρκίνου, σε σύγκριση με τους άνδρες στην ηλικία τους που δεν πάσχουν από τη νόσο. Ειδικότερα, τονίζουν πως ο κίνδυνος είναι πιο μεγάλος το πρώτο εξάμηνο μετά τη διάγνωση του καρκίνου.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος σε μεσήλικες και ηλικιωμένους και πολλοί από αυτούς τους ασθενείς ενδέχεται να εμφανίσουν θρομβοεμβολή. Η ερευνητική ομάδα που κατέληξε σε αυτό τα συμπέρασμα, με επικεφαλής τη δρα Γιανίνα Λεντς, ανέλυσε στοιχεία για 92.105 άνδρες με καρκίνο του προστάτη και 466.241 χωρίς τη νόσο (η ομάδα ελέγχου για λόγους σύγκρισης). Διαπίστωσε πως το 3,2% των ανδρών στην ομάδα του καρκίνου είχαν πάθει φλεβική θρομβοεμβολή έναντι 2,1% στην ομάδα ελέγχου. Υπολογίστηκε ότι για κάθε 1.000 άνδρες με καρκίνο του προστάτη περίπου οι επτά θα πάθουν θρόμβωση, έναντι τεσσάρων ανά 1.000 άνδρες χωρίς τέτοιο καρκίνο.

Γνωστός ο κίνδυνος θρόμβωσης σε όσους νοσούν από καρκίνο

Η κλινική παρατήρηση της συσχέτισης μεταξύ καρκίνου και θρόμβωσης αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1823 από τον Jean Baptiste Bouillaud όταν ήταν ακόμη φοιτητής ιατρικής, ωστόσο ο Armand Trousseau ήταν ο πρώτος που μελέτησε συστηματικά τα σχετικά κλινικά ευρήματα και διατύπωσε τη θεωρία του για τη στενή και συχνή συσχέτιση μεταξύ του καρκίνου και του αυξημένου κινδύνου θρόμβωσης, το 1865.

Οι ειδικοί γνωρίζουν πως η θρόμβωση αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την υγεία αλλά και την ίδια τη ζωή των ασθενών με καρκίνο, ειδικά όσων βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο γνωστό βρετανικό ιατρικό περιοδικό “BMJ Open”.

Mπαφαλούκας Α. Νικόλαος, Χειρουργός - Ουρολόγος FEBU

Mπαφαλούκας Α. Νικόλαος,
Χειρουργός – Ουρολόγος FEBU

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.