Ακτινίδιο ιδιότητες, θρεπτική αξία και βιταμίνες

Facebooktwitterpinterest

Το ακτινίδιο είναι ένα φρούτο που παρέχει περισσότερη βιταμίνη C από μια ισοδύναμη ποσότητα πορτοκαλιού, η θρεπτική αξία στο ακτινίδιο είναι αδιαμφισβήτητη, ενώ η πράσινη σάρκα του διακρίνεται για την μοναδική γλυκόξινη γεύση του.

Ιστορία του ακτινίδιου

Το ακτινίδιο κατάγεται από τη Κίνα, ήρθε στην Ευρώπη το 19ο αιώνα και το 1906 στη Νέα Ζηλανδία όπου καλλιεργείται εντατικά και τα τελευταία 10 χρόνια περίπου και στην Ελλάδα. Το γνωστότερο είδος που καλλιεργείται στην Ελλάδα ονομάζεται ακτινίδιο το σινικό.

Με τη σημερινή μορφή του, το ακτινίδιο καλλιεργείται από το 1950. Το ακτινίδιο αποτελεί ένα από τα πιο εξωτικά και τροπικά φρούτα, έχει γλυκόξινη γεύση, ενώ όσον αφορά την εμφάνισή του, εξωτερικά ο φλοιός του έχει χρώμα καφέ, ενώ εσωτερικά είναι πράσινο με μικρούς μαύρους σπόρους. Το ακτινίδιο ανακαλύφθηκε από τον Hayward Wright ο οποίος του έδωσε και την επίσης γνωστή ονομασία του ως κίουι (Kiwi). Τα ελληνικά ακτινίδια της περιοχής του Σπερχειού είναι φρούτα Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.).

Οφέλη για την υγεία

  • Το ακτινίδιο περιέχει μια ποικιλία φλαβονοειδών και καροτενοειδών με αντιοξειδωτική δράση, τα οποία παρέχουν προστασία στο DNA του ανθρώπου. Οι προστατευτικές ιδιότητες του ακτινιδίου έχουν αποδειχθεί σε μια μελέτη παιδιών ηλικίας 6 και 7 ετών (18.000 παιδιά) στη βόρεια και κεντρική Ιταλία.
  • Η ύπαρξη πολλών βιταμινών καθιστά το ακτινίδιο ως το καλύτερο μέσο για την άμυνα κατά των μικροβίων.
  • Το ακτινίδιο λόγο της υψηλής περιεκτικότητας του σε βιταμίνη C παρέχει προστασία κατά του άσθματος. Στην ίδια μελέτη παιδιών στην βόρεια και κεντρική Ιταλία, διαπιστώθηκε ότι όσα παιδιά κατανάλωναν περισσότερα εσπεριδοειδή και ακτινίδια (5-7 μερίδες την εβδομάδα) είχαν 44% μικρότερη συχνότητα εμφάνισης συριγμού σε σύγκριση με τα παιδιά κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες (λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα). Επίσης, μειώθηκε η δύσπνοια κατά 32%, ο σοβαρός συριγμός κατά 41%, ο νυχτερινός βήχας κατά 27%, ο χρόνιος βήχας κατά 25% και η καταρροή κατά 28%.
  • Το ακτινίδιο έχει αντιγηραντική δράση λόγο των βιταμινών Α, C και E οι οποίες καταπολεμάνε τη βλαβερή δράση των ελευθέρων ριζών που οδηγούν στις ρυτίδες, ανακουφίζουν την ξηρότητα του δέρματος και προάγουν την απαλότητά του. Αναζωογονούν, προστατεύουν και δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον προσφέρουν σημαντική προστασία κατά του καρκίνου.
  • Το ακτινίδιο είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών οι οποίες μπορούν να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Οι φυτικές ίνες επίσης βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών από το παχύ έντερο, το οποίο είναι χρήσιμο για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Επιπλέον, πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα, όπως το ακτινίδιο, είναι σημαντικά για την σωστή λειτουργία του εντέρου, για την πρόληψη και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και για την διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα των διαβητικών ασθενών.
  • Τέλος, συντελεί στη βελτίωση της όρασης και προστασία από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, εξαιτίας του αντιοξειδωτικού λουτεϊνη που περιέχει.
Επιλογή, Συντήρηση, Χρήση

Πως διαλέγω καλό ακτινίδιο
Για την επιλογή ακτινιδίου, κρατήστε το φρούτο μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη σας, μεταξύ των δυο πόλων, και πιέστε απαλά. Όσο πιο μαλακά είναι στην πίεση, τόσο πιο γλυκά είναι.  Αποφύγετε εκείνα που είναι πολύ μαλακά, ζαρωμένα, με μώλωπες ή υγρές κηλίδες. Τα ακτινίδια είναι συνήθως διαθέσιμα όλο το χρόνο.

Πως να το συντηρείτε
Αν τα ακτινίδια που αγοράσατε δεν είναι ώριμα, μπορούν να ωριμάσουν μέσα σε μερικές ημέρες έως μία εβδομάδα σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από την έκθεση στο ηλιακό φως. Η τοποθέτηση των ακτινιδίων σε μία χάρτινη σακούλα μαζί με ένα μήλο, μπανάνα ή αχλάδι θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας ωρίμανσής τους. Τα ώριμα ακτινίδια μπορούν να αποθηκευτούν είτε σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο. Όταν τα ακτινίδια ωριμάσουν πλήρως παρέχουν περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από τα ανώριμα ακτινίδια.

Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης
Τα ακτινίδια είναι τόσο νόστιμα που μπορούν να καταναλωθούν ως έχουν.
Προσθέστε τα ακτινίδια στις πράσινες σαλάτες.
Προσθέστε στο γιαούρτι ακτινίδια με φράουλες κομμένα σε φέτες, φρούτα των οποίων οι γεύσεις είναι φυσικά συμπληρωματικά.
Αναμίξτε φέτες από ακτινίδιο, πορτοκάλι και ανανά μαζί ως συνοδευτικό σε κοτόπουλο ή ψάρι.
Φτιάξτε smoothie με γιαούρτι, ακτινίδια και πεπόνι σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και διατηρήστε στο ψυγείο.
Τα ακτινίδια έχουν υπέροχη γεύση και εμφάνιση για χρήση σε τάρτες φρούτων.
Μπορείτε να μαρινάρετε το κρέας με ακτινίδιο, γιατί χάρη σε ένα ένζυμο (ακτινιδίνι) που περιέχει κάνει το κρέας να μαλακώσει. Μπριζόλες μαριναρισμένες με ακτινίδιο
Φτιάξτε για εσάς και τα παιδιά σας σοκολατένιο ακτινίδιο σε ξυλάκι.

Ένα μέτριο ακτινίδιο 100 γρ. περιέχει

 
Βιβλιογραφία:
Cho E, Seddon JM, Rosner B, Willett WC, Hankinson SE. Prospective study of intake of fruits, vegetables, vitamins, and carotenoids and risk of age-related maculopathy. Arch Ophthalmol. 2004 Jun;122(6):883-92. 2004.

Collins BH, Horska A, Hotten PM, et al. Kiwifruit protects against oxidative DNA damage in human cells and in vitro. Nutr Cancer 2001;39(1):148-53. 2001.

Forastiere F, Pistelli R, Sestini P, et al. Consumption of fresh fruit rich in vitamin C and wheezing symptoms in children. SIDRIA Collaborative Group, Italy (Italian Studies on Respiratory Disorders in Children and the Environment). Thorax 2000 Apr;55(4):283-8. 2000.
Τόνι Νζέιμ, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Τόνι Νζέιμ,
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος


Facebooktwitterpinterest    

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.