Φυστικοβούτυρο: Tο superfood των αθλητών

Φυστικοβούτυρο: Tο superfood των αθλητών Facebooktwitterpinterest

Το φυστικοβούτυρο είναι διαδεδομένο τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και χρησιμοποιείται από τον γενικό πληθυσμό. Μια ιδιαίτερη κατηγορία είναι οι αθλητές οι οποίοι διαφοροποιούνται από το υπόλοιπο σύνολο καθώς παρουσιάζουν αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά, ενέργεια και βιταμίνες προκειμένου να εξασφαλίσουν τη μέγιστη απόδοση και τη σωματική τους υγεία.

Πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών και μετάλλων

Το βασικό πλεονέκτημα του φυστικοβούτυρου είναι η αυξημένη περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη, καθώς παρέχει περισσότερη πρωτεΐνη σε σύγκριση με άλλους καρπούς. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τη συντήρηση, ανάπτυξη και αποκατάσταση των μυών. Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα όπως, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, φώσφορο, νιασίνη, φολικό οξύ και χαλκό τα οποία ασκούν προστατευτικό και αντιοξειδωτικό ρόλο με αποτέλεσμα να συμβάλουν στη γενικότερη καλή υγεία!

Καρδιαγγειακή υγεία

Το φυστικοβούτυρο έχει χαμηλή περιεκτικότητα κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης. Οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι, η κατανάλωση μιας μερίδας (30γρ) φυστικοβούτυρου την ημέρα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών νόσων.

Το ιδανικό μεταπροπονητικό γεύμα

Μετά την προπόνηση το γεύμα πρέπει να είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες με σκοπό την αποκατάστση του μυικού και ηπατικού γλυκογόνου αλλά και την επιδιόρθωση των μυικών ινών που βοηθούν στη βέλτιστη μυική ανάπτυξη. Το φυστικοβούτυρο είναι μια εξαιρετική επιλογή μετά την προπόνηση λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη όπως αναφέρθηκε. Μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με πηγές υδατανθράκων όπως, φρυγανιές, ψωμί, κράκερ, ή μέσα σε κέικ!

Καύσιμο πριν την προπόνηση

Ο στόχος με τα ενεργειακά μας καύσιμα πριν την προπόνηση είναι να μας προσφέρουν την απαραίτητη ενέργεια (θερμίδες) σε μικρή ποσότητα φαγητού, ώστε το στομάχι μας να μη βαρύνει κατά την διάρκεια της άσκησης. Το φυστικοβούτυρο είναι μια πολύ καλή θρεπτική επιλογή πριν την προπόνηση που πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Ποιότητα φυστικοβούτυρου

Όπως με την αγορά κάθε τροφίμου είναι πάντα σημαντικό να αναζητάμε προϊόντα υψηλής ποιότητας, έτσι και με το φυστικοβούτυρο θα πρέπει να επιλέγουμε σωστά! Ο κανόνας για την αγορά ενός υγιεινού φυστικοβούτυρου είναι να έχει όσο το δυνατόν λιγότερα συντηρητικά, αυτό αυτόματα σημαίνει ότι το συγκεκριμένο προϊόν έχει υποστεί την ελάχιστη επεξεργασία. Το φυστικοβούτυρο της καλύτερης ποιότητας περιέχει μοναδικό συστατικό τα φιστίκια έναντι της χαμηλότερης ποιότητας τα οποία συνήθως περιέχουν αρκετά πρόσθετα όπως ζάχαρη, αλάτι, φοινικέλαιο και συντηρητικά τροφίμων με αποτέλεσμα την αλλοίωση και υποβάθμιση των θρεπτικών ιδιοτήτων τους. Οπότε…

Φυστικοβούτυρο Crunchy – Actispreads

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω και γνωρίζοντας πολύ καλά την επιστήμη της διατροφής, η επιστημονική ομάδα του Activeat έχει δημιουργήσει ένα προϊόν αρίστης ποιότητας από 100% φυσικό καρπό. Μπορεί εύκολα να γίνει μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής εντάσσοντάς το στα γεύματά μας αλλά και ως συστατικό σε πολλές συνταγές που θα βρείτε στο παρόν site!

  • Μπορούμε να το συνδυάσουμε με ψωμί, φρυγανιές, κράκερ, μαρμελάδα.
  • Το βάζουμε στο γιαούρτι μας ή σε smoothie με φρούτα.
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βασικό υλικό σε κουλουράκια, κέικ, μπάρες δημητριακών.
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και ως συστατικό σε σάλτσες για μακαρόνια, σαλάτες ή και κρέας.

Με λίγα λόγια

Το φυστικοβούτυρο είναι μια πάρα πολύ καλή πηγή λιπών και πρωτεϊνών που μπορούμε να εντάξουμε στην διατροφή μας και να βοηθήσει να ελέγξουμε το βάρος μας αλλά και να να πέτυχουμε τους αθλητικούς μας στόχους. Φροντίζουμε βέβαια, να επιλέγουμε τα βούτυρα καρπών από 100% τον καρπό από τον οποίο προέρχονται για τα μέγιστα οφέλη.

Πηγές:

  1. Leslie J. Bonci, Why World-Class Athletes Rely on Peanut Butter, national peanut board

2Leslie J. Bonci, Peanuts Can Fuel Your Fitness, Sports & Fitness Nutrition Expert says, national peanut board

3. Caroline Young Bearden, How PB Can Help You PR This Summer, national peanut board

4. Leslie J. Bonci., 5 Reasons Athletes Can’t Get Enough PB&J, nati onal peanut board

5. Kalyani Gorrepati et al., Plant based butters, springer. 2015 Jul; 52(7): 3965–3976.

6. Emilio Ros et al., Nuts: Natural Pleiotropic Nutraceuticals,  Nutrients. 2021 Sep; 13(9): 3269.

7. Medline Plus. Vitamin E. Available,Accessed on October 17, 2012.

8. Medline Plus. Magnesium in the Diet. Available, Accessed on October 17, 2012.

9. Medline Plus. Folic Acid. Available, Accessed on October 17, 2012.

10. Medline Plus. Phosphorus in diet. Available, Accessed on October 17, 2012.

11. Medline Plus. Niacin. Available, Accessed on October 17, 2012.

12. Medline Plus. Manganese. Available, Accessed on October 17, 2012.

13. Medline Plus. Protein in Diet. Available, Accessed on October 18, 2012.

Αντιγόνη – Βασιλική Χαλκιά, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Αντιγόνη – Βασιλική Χαλκιά,
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.