Βιταμίνες : Ασπίδα προστασίας για τις ιώσεις

Βιταμίνες : Ασπίδα προστασίας για τις ιώσεις Facebooktwitterpinterest

Ο χειμώνας έφτασε και μαζί μ’αυτόν οι ιώσεις και τα κρυολογήματα. Η ανάγκη να βρεθούμε σε ζεστούς χώρους συνοδεία μιας ζεστής κούπας καφέ ή ενός ροφήματος, επιτακτική όσο ποτέ. Όσο πέφτει η θερμοκρασία μικροί και μεγάλοι μένουμε πιστοί στις συμβουλές των γιατρών και των ειδικών για την επαρκή πρόσληψη βιταμινών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω της σωστής διατροφής.

Είναι άλλωστε γνωστό πως μια διατροφή η οποία περιέχει επαρκή ποσότητα υγιεινών επιλογών, δρα προστατευτικά έναντι των ιώσεων.

Πέρα όμως απ’τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή, σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού παίζει και η επαρκής κατανάλωση νερού στη διάρκεια της ημέρας. Η μειωμένη άλλωστε πρόσληψή του είναι βασικός παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά την άμυνα του οργανισμού. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την κατανάλωση αφεψημάτων που δρουν βοηθητικά και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ορθή και ασφαλής όμως χρήση τους θα πρέπει να γίνεται με οδηγία του κατάλληλου επιστήμονα υγείας, λόγω των πιθανών αλληλεπιδράσεων με φάρμακα και παθήσεις.

Εστιάζοντας στη διατροφή βασικός κανόνας είναι το πιάτο να περιέχει ποικιλία τροφίμων και χρωμάτων. Να περιέχει δηλαδή φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνες, κρέας και γαλακτοκομικά βασική πηγή πρωτεϊνών και αμινοξέων, δημητριακά και τρόφιμα ολικής άλεσης απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Όταν στα παραπάνω προσθέσουμε τον επαρκή ύπνο και την ξεκούραση, τότε το αποτέλεσμα έναντι των ιώσεων σίγουρα μας δικαιώνει .Ας δούμε όμως ποιες είναι αυτές οι τόσο σημαντικές βιταμίνες που θα μας βοηθήσουν.

Βιταμίνη C
Η λήψη επαρκούς ποσότητας βιταμίνης C βοηθά στην προστασία και τη διατήρηση της υγείας των κυττάρων, του δέρματος, των οστών και του χόνδρου. Η βιταμίνη C είναι πολύ γνωστή έναντι του κρυολογήματος, επηρεάζοντας την παραγωγή κυτοκινών, που εξουδετερώνουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Η δράση της φαίνεται να είναι πιο σημαντική στην πρόληψη, παρά στην καταπολέμηση των ιώσεων. Καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα πορτοκάλια, οι κόκκινες και πράσινες πιπεριές, οι φράουλες, το μπρόκολο, το κουνουπίδι , τα ακτινίδια τα λαχανάκια Βρυξελλών, ο μαϊντανός .

Βιταμίνη D

Η πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί επίσης να βοηθήσει τον οργανισμό να καταπολεμήσει το κρυολόγημα. Η βιταμίνη αυτή συντίθεται στο δέρμα με την βοήθεια του ήλιου. Πρόκειται για τη βιταμίνη από την έλλειψη της οποίας πάσχουν πολλοί άνθρωποι κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα. Η απουσία ηλιακού φωτός, προκαλεί πτώση των επιπέδων της. Καλές πηγές βιταμίνης D είναι τα λιπαρά ψάρια, ο κρόκος του αυγού, τα μανιτάρια, το κόκκινο κρέας,

Βιταμίνη Ε

Το σώμα χρειάζεται επίσης βιταμίνη Ε για να κρατήσει το ανοσοποιητικό σύστημα ισχυρό ενάντια στους ιούς και τα βακτήρια. Είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη που η βασική της λειτουργία -ως ισχυρό αντιοξειδωτικό- είναι να προστατεύει τους ιστούς του σώματος από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Η βιταμίνη Ε υπάρχει κυρίως στα φυτικά έλαια, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα όσπρια.

Για το τέλος, ας μην ξεχνάμε τον αρνητικό ρόλο του καπνίσματος και της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ έναντι των ιώσεων. Για όσους συνηθίζουν να καταναλώνουν αλκοόλ, τότε καλό είναι αυτό να γίνεται με μέτρο .

Μαριά Παρίση, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Μαριά Παρίση,
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.