Ίδρωσα… έχασα θερμίδες ή όχι ;

Ίδρωσα… έχασα θερμίδες ή όχι ; Facebooktwitterpinterest

Η εφίδρωση είναι ο φυσικός τρόπος του σώματος να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος. Αυτό το κάνει απελευθερώνοντας νερό και αλάτι, το οποίο εξατμίζεται για να σας βοηθήσει να δροσιστείτε.

Η ίδια η εφίδρωση δεν καίει ένα μετρήσιμο ποσό θερμίδων, αλλά η εφίδρωση αρκετών υγρών θα σας κάνει να χάσετε βάρος νερού.

Ωστόσο, είναι μόνο μια προσωρινή απώλεια. Μόλις ενυδατωθείτε πίνοντας νερό ή τρώγοντας, θα ανακτήσετε αμέσως τυχόν χαμένο βάρος.

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι οι έντονες δραστηριότητες, σας επιτρέπουν να καίτε έως και 1.000 θερμίδες την ώρα – αλλά ο ισχυρισμός είναι πιθανότατα ψευδής.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι σε ένα μάθημα γιόγκα Bikram διάρκειας 90 λεπτών, οι γυναίκες έκαιγαν κατά μέσο όρο μόνο 330 θερμίδες και οι άνδρες έκαψαν 460 θερμίδες. Αυτό ισοδυναμεί με γρήγορο περπάτημα 6χλμ την ώρα για τον ίδιο χρόνο.

Μπορείτε επίσης να κάψετε θερμίδες κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων όπου δεν ιδρώνετε πολύ ή καθόλου.
Για παράδειγμα, εξακολουθείτε να καίτε θερμίδες κολυμπώντας, σηκώνοντας ελαφριά βάρη ή ασκώντας όταν κάνει κρύο έξω το χειμώνα.

Ωστόσο, ο ιδρώτας μπορεί να είναι ένας τρόπος για να μετρήσετε το επίπεδο της έντασής σας ή πόσο σκληρά εργάζεστε, κατά τη διάρκεια ορισμένων τύπων άσκησης. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλητιατρικής συνιστά σε υγιείς ενήλικες να ασκούνται 30 λεπτά μέτριας έντασης – ή αρκετά για να ιδρώσουν ενώ συνεχίζουν να συνομιλούν – πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Το πόσο ιδρώνετε βασίζεται σε διάφορους παράγοντες, όπως:

γενετικοί
περιβαλλοντικοί παράγοντες
ηλικία
επίπεδο φυσικής κατάστασης
βάρος

Από αυτούς τους παράγοντες, το βάρος και το επίπεδο φυσικής σας κατάστασης θα επηρεάσουν περισσότερο το πόσο ιδρώνετε κατά τη διάρκεια της άσκησης. Το σώμα σας χρειάζεται να χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια για να λειτουργεί με υψηλότερο βάρος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα περισσότερο ιδρώτα, επειδή υπάρχει περισσότερη μάζα σώματος για να κρυώσει.

Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα γίνεται πιο αποτελεσματικό στη ρύθμιση της θερμοκρασίας. Η γρήγορη εφίδρωση, σημαίνει ότι το σώμα σας μπορεί να κρυώσει πιο γρήγορα. Αυτό σας επιτρέπει να γυμνάζεστε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με πιο αυστηρό ρυθμό.

Ποιά είναι τα οφέλη του ιδρώτα;

Το κύριο όφελος του ιδρώτα είναι ότι δροσίζει το σώμα.
Μερικά άλλα οφέλη της εφίδρωσης μπορεί να περιλαμβάνουν:

Υγιές δέρμα. Η έντονη άσκηση κάνει το αίμα να κυκλοφορεί σε όλο το σώμα σας. Αυτό επιτρέπει στο οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά να κυκλοφορούν και να θρέφουν τα κύτταρα του δέρματος.

Προκαλώντας τον εαυτό σου. Εάν ιδρώνετε ενώ ασκείστε, πιθανότατα κάνετε προπονήσεις που είναι κατάλληλα προκλητικές για το επίπεδο φυσικής σας κατάστασης.

Υπάρχουν κίνδυνοι για την εφίδρωση;

Εάν ιδρώνετε, είναι πιο πιθανό να αφυδατωθείτε. Ο ζεστός ή υγρός καιρός αυξάνει την ποσότητα που ιδρώνετε.

Για κάθε κιλό ιδρώτα που χάνετε, φροντίστε να πίνετε ένα λίτρο νερό.

Μην περιμένετε μέχρι να διψάσετε για να ξεκινήσετε την ενυδάτωση.

Αντίθετα, πάρτε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό και πίνετε τακτικά καθ’ όλη τη διάρκεια της προπόνησής σας.

Η σοβαρή αφυδάτωση μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.