Εξαντλητικές δίαιτες και οι επιπτώσεις τους

ΕΞΑΝΤΛΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ Facebooktwitterpinterest

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερες αυστηρές και ανορθόδοξες , πολλά υποσχόμενες δίαιτες έχουν κάνει την εμφάνιση τους . Τώρα πια χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι πολύ εύκολο να βρεθείς μπροστά σε μια τέτοιου είδους δίαιτα, η οποία υπόσχεται μεγάλη απώλεια κιλών σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι δίαιτες αυτές συνήθως στερούνται επιστημονικών δεδομένων και αποκλείουν τρόφιμα ή ακόμη και ολόκληρες ομάδες τροφίμων . Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι απαγορεύουν την πρόσληψη κυρίως υδατανθράκων (π.χ ψωμί, μακαρόνια κ.α) ή και λιπών και συστήνουν την αντικατάσταση αυτών από πρωτεΐνες και φυσικά είναι επικίνδυνα ολιγοθερμιδικές

Χρειάζεται να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τέτοιου είδους δίαιτες, μιας και έχουν αρκετές επιπτώσεις στον οργανισμό και την υγεία. Οι συγκεκριμένες φαίνεται να απέχουν πολύ από το μοτίβο μιας ισορροπημένης διατροφής .

Είναι δύσκολες και το πιθανότερο είναι να μην μπορεί κάποιος να τις ακολουθήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε να παρατήσει την προσπάθειά του. Πόσο εύκολο είναι άλλωστε για κάποιον να αποκλείσει από το διαιτολόγιο του τρόφιμα που συνήθιζε να τρώει μια ζωή και που πολλά από αυτά ίσως να ήταν και τα αγαπημένα του. Αυτή η στέρηση φαίνεται να είναι ο κύριος λόγος που οι συγκεκριμένες δίαιτες έχουν μικρή χρονική διάρκεια.

Οδηγούν σε υπερφαγικά επεισόδια. Η συνεχής στέρηση τροφής μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που κάποιος θα περίμενε . Είναι πιθανόν δηλαδή, είτε από αντίδραση του οργανισμού είτε και του ίδιου του ατόμου να προκληθούν επεισόδια υπερφαγίας . Έτσι για παράδειγμα αν κάποιος στερείτε το γλυκό για αρκετό χρονικό διάστημα, στην θέα ενός αγαπημένου γλυκού να καταναλώσει μεγάλη ποσότητα και να προσλάβει πολλές θερμίδες . Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή κατανάλωνε, ακόμη και σε καθημερινή βάση, μικρή ποσότητα γλυκού τότε και το αίσθημα της στέρησης δεν θα υπήρχε, αλλά και η πρόσληψη θερμίδων δεν θα ήταν μεγάλη .

Δεν βοηθούν στην αλλαγή διατροφικών συνηθειών. Μια δίαιτα εκτός από απώλεια κιλών, θα πρέπει να επιφέρει θετικές επιπτώσεις στον οργανισμό και στην υγεία του. Στόχος δηλαδή είναι να βοηθήσει στην υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών, τις οποίες να μπορεί κάποιος να ακολουθήσει επ’ αόριστον. Αντίθετα μια δίαιτα ολιγοθερμιδική που αποκλείει ομάδες τροφίμων , δεν καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά. με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για ζωτικής σημασίας όργανα, όπως τα νεφρά, η καρδιά, το ήπαρ και ο εγκέφαλος.

Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες επαναπρόσληψης του βάρους που χάθηκε. Οι αυστηρές δίαιτες φαίνεται να δίνουν ένα εφήμερο αποτέλεσμα . Ο σημαντικότερος λόγος είναι ότι δεν στοχεύουν σε αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς, οπότε μετά το πέρας τους , ο διαιτώμενος δεν γνωρίζει πως πρέπει να τρέφεται για να συντηρήσει το βάρος του . Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γυρίσει στις παλιές διατροφικές συνήθειες οι οποίες προκαλούν την επαναπρόσληψη μέρους ή ακόμη και ολόκληρου του βάρους που χάθηκε.

Απομάκρυνση από τον κοινωνικό περίγυρο. Κάνοντας κάποιος μια αυστηρή δίαιτα είναι δύσκολο να παραβρεθεί σε μια κοινωνική εκδήλωση με γεύμα ή ποτό, μιας και οι διατροφικές επιλογές είναι περιορισμένες . Έτσι το άτομο αυτό απομακρύνεται από τον κοινωνικό περίγυρο, στερείτε όμορφες στιγμές με φίλους και κλείνεται στον εαυτό του, έχοντας τις όποιες αρνητικές συναισθηματικές επιπτώσεις .

Μαριά Παρίση, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Μαριά Παρίση,
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.