11 Σημάδια του καρκίνου του αίματος

11 Σημάδια του καρκίνου του αίματος Facebooktwitterpinterest

Έντεκα συμπτώματα καρκίνου του αίματος που πρέπει να γνωρίζουν όλοι …

Παρά το γεγονός ότι είναι σχετικά συνηθισμένο, τα προειδοποιητικά σημάδια για τον καρκίνο του αίματος είναι εύκολο να χάσετε, λέει η Lisa Salmon

ΣΥΜΠΤΩΜΑ: Επίμονη φαγούρα στο δέρμα,

ΛΙΣΑ ΣΑΛΜΟΝ

ΜΟΡΦΕΣ καρκίνου του αίματος, όπως η λευχαιμία ή το λέμφωμα, είναι ο πέμπτος πιο κοινός καρκίνος και η τρίτη μεγαλύτερη αιτία θανάτων από καρκίνο.

Ωστόσο, τα προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να είναι τόσο διαφορετικά από αυτά των άλλων καρκίνων, που συχνά διαγιγνώσκονται σε πολύ αργά στάδια.

Έρευνα από το φιλανθρωπικό ίδρυμα του Ηνωμένου Βασιλείου Bloodwise (bloodwise.org.uk) διαπίστωσε ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των ασθενών έπρεπε να επισκεφθούν το γιατρό τους τρεις ή περισσότερες φορές με συμπτώματα προτού παραπεμφθούν σε νοσοκομείο. Αυτό τον καθιστά τον καρκίνο με τη χειρότερη απόδοση όσον αφορά την έγκαιρη διάγνωση.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να εντοπιστεί; Οι καρκίνοι του αίματος, οι οποίοι εμποδίζουν τα βλαστικά κύτταρα του αίματος να λειτουργούν κανονικά και μπορούν να σας κάνουν αδύναμους και επιρρεπείς σε λοιμώξεις, έχουν τρεις κύριους τύπους με πολλές διαφορετικές παραλλαγές. Αυτές οι παραλλαγές έχουν πολλά διαφορετικά συμπτώματα, τα οποία συχνά μπορεί να εκληφθούν για άλλες λιγότερο σοβαρές καταστάσεις.

«Δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμα όλα τα σημάδια καρκίνου του αίματος ή πάντα σχετίζονται με τυπικά συμπτώματα καρκίνου όπως ένας όγκος η μια περίεργη αλλοίωση του δερματος », λέει ο αιματολόγος Δρ Μάνος (Εμμανουήλ) Νικολούσης, ιατρικός σύμβουλος με τη φιλανθρωπική οργάνωση δοτών μυελού των οστών DKMS του Ηνωμένου Βασιλείου.

᾽Ο καρκίνος του αίματος εμφανίζεται συχνά με τρόπους που συνηθέστερα σχετίζονται με άσχετες και λιγότερο σοβαρές ασθένειες, όπως το κρυολόγημα ή η γρίπη. Σε άλλες περιπτώσεις, οι ασθενείς παρατηρούν μια αλλαγή στο σώμα τους, την οποία δεν μπορούν να καταλάβουν όπως απώλεια βαρους᾽.

Μία από τις θεραπείες για τον καρκίνο του αίματος είναι η μεταμόσχευση αιμοποιητικών βλαστικών κυττάρων που αποκαθιστά τα βλαστικά κύτταρα που παράγουν όλα τα κύτταρα του αίματος σε ασθενείς που έχουν καταστραφεί από πολύ υψηλές δόσεις χημειοθεραπείας ή / και ακτινοθεραπείας. Ωστόσο, ο Δρ Νικολούσης επισημαίνει ότι μόνο ένας στους τρεις ασθενείς με καρκίνο του αίματος που χρειάζονται μεταμόσχευση βρίσκουν έναν αντίστοιχο δότη βλαστοκυττάρων στην οικογένειά τους. Τα υπόλοιπα δύο τρίτα πρέπει να βασίζονται σε έναν δωρητή από τις διεθνείς λίστες δωρητών, γεγονός που μειώνει σημαντικά την πιθανότητά τους να βρουν έναν κρίσιμο αγώνα.

Εδώ, ο Δρ Νικολούσης περιγράφει ορισμένα συμπτώματα καρκίνου του αίματος και προειδοποιητικά σημάδια …

1. Πόνος στην πλάτη

Μυοσκελετικός πόνος σε μύες, αρθρώσεις, τένοντες, οστά ή δομές που υποστηρίζουν τα άκρα, το λαιμό ή την πλάτη.

2. Μώλωπες ή αιμορραγία

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα που σχετίζονται με τον καρκίνο του αίματος. Η συχνότητα και ο διαρκής αντίκτυπος τους μπορεί να είναι ένα βασικό προειδοποιητικό σημάδι, επομένως είναι σημαντικό να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό σας εάν αυτό εμφανιστεί.

3. Κόπωση

Η ανεξήγητη και επίμονη κούραση είναι ένα από τα μεγαλύτερα ενδεικτικά σημάδια καρκίνου του αίματος. Άτομα που έχουν κόπωση που σχετίζεται με τον καρκίνο το βρίσκουν εξαιρετικά δύσκολο να ολοκληρώσουν απλές δραστηριότητες που τείνουμε να θεωρούμε δεδομένες.

4. Διογκωμενοι λεμφαδένες / αδένες

Οι λεμφαδένες είναι μικρά κομμάτια ιστού που περιέχουν λευκά αιμοσφαίρια. Όταν φλεγμενώνονται, μπορούν να γίνουν αισθητές ως εξογκώματα κάτω από το δέρμα. πιο συχνά στην περιοχή του λαιμού, της μασχάλης ή της βουβωνικής χώρας.

5. Πονοκέφαλοι

Μπορεί να υπάρχουν νέοι πονοκέφαλοι που αισθάνονται διαφορετικά. Είναι πιθανό να συμβούν συχνά και να είναι σοβαρά και μακράς διαρκείας.

Μανώλης Νικολούσης, Αιματολόγος

Μανώλης Νικολούσης,
Αιματολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.