Η σωστή διατροφή της εγκύου, ορόσημο για την υγιή ανάπτυξη του παιδιού.

Η σωστή διατροφή της εγκύου, ορόσημο για την υγιή ανάπτυξη του παιδιού. Facebooktwitterpinterest

Η παχυσαρκία επηρεάζει κυρίως τους πληθυσμούς σε χώρες υψηλού εισοδήματος και εκείνες τις χώρες που αντιμετωπίζουν επιδημιολογικές μεταβολές.

Από τις 8 Φεβρουαρίου 2012 έως τις 30 Νοεμβρίου 2019, παρακολουθήθηκαν 3598 έγκυες γυναίκες και ελέγχθηκαν τα βρέφη τους έως την ηλικία των 2 ετών.

Ο κίνδυνος παιδικής παχυσαρκίας αυξάνεται εάν ένα βρέφος έχει ήδη γεννηθεί υπέρβαρο ή παχύσαρκο.(3)

Αντίθετα, σε χώρες χαμηλού εισοδήματος και μεσαίου εισοδήματος, ένα στα πέντε βρέφη γεννιούνται μικρά για την ηλικία κύησης.(4)

Ο ρυθμός αύξησης του βάρους για τα βρέφη στα πρώτα 2 μεταγεννητικά έτη καθορίζει τη συνολική και κοιλιακή μάζα λίπους στην πρώιμη παιδική ηλικία και τον κίνδυνο καρδιομεταβολικής νόσου σε μετέπειτα ζωή.(5)

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα παγκόσμια ποσοστά συνδέονται περισσότερο με τη ζωή της μητέρας, συμπεριλαμβανομένων των επιδράσεων πριν από την εγκυμοσύνη και μεταξύ των γενεών, παρά μόνο με γενετικούς παράγοντες, (6) επειδή η ανάπτυξη και τα νευροαναπτυξιακά πρότυπα από τη σύλληψη έως την πρώιμη παιδική ηλικία είναι παρόμοια σε γεωγραφικά διαφορετικούς πληθυσμούς που έχουν επαρκή υγεία. , διατροφή, εκπαίδευση και θηλασμός.(7, 8 )

Έτσι, η πολυπλοκότητα του μεγέθους κατά τη γέννηση και η επιρροή του στη μετέπειτα ζωή γίνονται καλύτερα κατανοητές λαμβάνοντας υπόψη πώς η μητρική έκθεση επηρεάζει τη βιολογία της πρώιμης ανθρώπινης ανάπτυξης και ανάπτυξης.9

Η περίμετρος της κοιλιάς αξιολογήθηκε ως η κύρια ανεξάρτητη μεταβλητή, κυρίως επειδή προσεγγίζει την ανάπτυξη του εμβρυϊκού ήπατος και του κοιλιακού υποδόριου λίπους. Ο όγκος του ήπατος αυξάνεται 10 φορές από την 20η έως την 36η εβδομάδα κύησης. σε έμβρυα με περιορισμένη ανάπτυξη. (27)

Επιπλέον, μια από τις βασικές μας παρατηρήσεις, με σημαντικές βιολογικές και προγραμματικές επιπτώσεις, είναι η ύπαρξη ενός σημαντικού αναπτυξιακού παραθύρου στις 20-25 εβδομάδες κύησης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εμφανίζονται μοτίβα εμβρυϊκής ανάπτυξης που φαίνεται να είναι ειδικά για τα όργανα: μετά από μια αρχική περίοδο επιταχυνόμενης ή αποεπιταχυνόμενης ανάπτυξης, τα μέτρα της κοιλιακής περιφέρειας αρχίζουν να σταθεροποιούνται, όπως η ανάπτυξη της περιφέρειας κεφαλής αρχίζει να επιταχύνεται ή να αποεπιταχύνεται.
Δεν βρέθηκε σημαντική αλληλεπίδραση μεταξύ του θηλασμού και της μεταγεννητικής ανάπτυξης στο πλαίσιο αυτού του αποτελέσματος της πρώιμης εγκυμοσύνης.
έρευνα Α.

Σε μία ακόμη έρευνα, εντοπίστηκαν δύο ομάδες εμβρυϊκής ανάπτυξης, με το 29% των συμμετεχόντων σε “αργή” τροχιά και το 71% σε “ταχεία” τροχιά. Όσοι βρίσκονταν σε γρήγορη τροχιά είχαν υψηλότερα ποσοστά μητρικής μειωμένης ανοχής γλυκόζης (28,7 έναντι 16,5%, p<.001) και υψηλότερα ποσοστά μέσου όρου παιδικού δείκτη μάζας σώματος 5 ετών (ΔΜΣ) εκατοστών (64ο έναντι 58ο εκατοστό, p<.05 ) σε σύγκριση με αυτούς που βρίσκονται σε αργή τροχιά.

Οι μητέρες με έμβρυο στην ταχύτερη τροχιά είχαν υψηλότερα προγεννητικά επίπεδα γλυκόζης στον ορό (p<.05) και ήταν πιο πιθανό να γεννήσουν με καισαρική τομή (59.1 έναντι 20%, p<.001).

Στην ηλικία των 5 ετών, τα παιδιά με την ταχύτερη αναπτυξιακή τροχιά είχαν την υψηλότερη μέση εκατοστιαία μονάδα ΔΜΣ (86ο έναντι 60ο εκατοστημόριο, p<.05).

Αυτή η μελέτη δείχνει ότι συγκεκριμένες τροχιές ανάπτυξης του εμβρύου μπορεί να σχετίζονται με τις συγκεντρώσεις γλυκόζης στον ορό της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης , τρόπος τοκετού και ΔΜΣ παιδιού σε ηλικία 5 ετών.
Τα μέτρα διατροφής και τρόπου ζωής της μητέρας, στοχεύουν στα καλύτερα επίπεδα γλυκόζης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ώστε να μπορούν να προσφέρουν ισόβια οφέλη για τον ΔΜΣ των παιδιών.

έρευνα Β.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.